Financování zdravotnictví je neudržitelné už i podle šéfa VZP ČR

0
1479
zdravotnictvi
Foto: Pixabay.com

O deficitním hospodaření zdravotního pojištění hovoří již i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Zdeněk Kabátek. Ten ještě před několika málo měsíci pro Zdravé Zprávy uvedl, že peněz je ve zdravotnictví “dost”. 

I když ještě letos v březnu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek v podcastu Zdravé Zprávy tvrdil, že veřejné zdravotnictví je v dobré kondici, stabilní a nemá problémy, nyní už hovoří o deficitním hospodaření pro příští rok a nutnosti zavedení vyšší spoluúčasti za péči a soukromém připojištění.

„Současný model financování [zdravotnictví] bez zásadních změn je dlouhodobě neudržitelný. Když to připodobním k parníku, tak zatím plujeme, máme dostatek uhlí v podpalubí a asi se můžeme ještě dlouho po moři pohybovat nějakým směrem,“ řekl na olomouckém mezinárodním sympoziu [11.10.] o moderních trendech v kardiovaskulární léčbě ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Upozornil, že výdaje na péči příští rok převýší příjmy VZP ČR o devět miliard korun.

„Pokud ale chceme, abychom mohli jet rychleji, manévrovat a navštívit více destinací, tak musíme něco změnit. Ta změna musí být v první řadě legislativní, protože bez té se nepohneme,” vysvětlil.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Zvýšení odvodů na zdravotní pojištění jako řešení udržitelného zdravotnictví je podle jeho slov politicky neprůchodné. A problém financování zdravotnictví nevyřeší ani případné zvýšení plateb za státní pojištěnce.

„Dalším zdrojem financování je zvýšení spoluúčasti pacienta,” uvedl recept na udržení stávajícího systému veřejného zdravotnictví šéf VZP ČR.

I VZP ČR půjde příští rok do záporných čísel

Současná výše spoluúčasti na zdravotní péči ze strany pacientů je podle něj v Česku velmi nízká. V úvahu podle něj připadá také zavedení doplňkového komerčního pojištění. O něm již ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] hovořil několikrát a v příštím roce zřejmě představí několik variant dobrovolného zdravotního připojištění. Na jeho návrhu již nyní pracuje jím pověřená pracovní skupina vedená předsedou senátního Výboru pro zdravotnictví Romanem Krausem [ODS].

Za klíčové řešení stávajícího dlouhodobě neudržitelného stavu považuje Zdeněk Kabátek i změnu dlouhodobě deformovaného úhradového systému.

„Směřuje [systém] k tomu, že neplatím za vyléčení pacienta, ale za léčení pacienta. Neplatím za výsledek, ale za produkci. To je prostě nesmysl,” uvedl Kabátek.

Podle něj je třeba více centralizovat vysoce specializovanou a zároveň nákladnou lékařskou péči. Velký prostor pro úspory v tuzemském zdravotnictví vidí Kabátek v systému nákupu léků. Důležité je také posílení primární péče a prevence, dodal.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

K hospodaření pojišťovny Zdeněk Kabátek i uvedl, že zatímco do roku 2018 příjmy VZP ČR převyšovaly výdaje, tak v pandemických letech 2020 a 2021 se karta obrátila. A náklady na zdravotní služby se podle něj v posledních dvou letech, kdy odezněla pandemie, zvyšují. To hlavně kvůli uplatnění nákladných technologií, léků a také vnitřní neefektivitě systému, tvrdí šéf VZP ČR.

Problémy hlásí nejenom VZP ČR, ale i další pojišťovny

Příjmy základního fondu zdravotního pojištění VZP ČR mají podle stávajících propočtů příští rok vzrůst o 7,1 procenta. To je z letošních 277,3 miliardy korun na 297 miliard korun. Výdaje za zdravotní péči ale vzrostou o 9,3 procenta, to je z 277,3 miliardy korun na bezmála 306 miliard korun. Z toho náklady na zdravotní služby vzrostou o 9,5 procenta na 294 miliard korun. Schodek mezi příjmy a výdaji VZP ČR tak činí devět miliard korun.

VZP letos sníží schodek. Ředitel dostane 1,574 milionu odměny

Na záporné hospodaření zdravotních pojišťoven již minulý týden upozornili zástupci Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR], který sdružuje zbývajících šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Jeho ředitel Ladislav Friedrich varoval, že náklady systému veřejného zdravotního pojištění mohou být příští rok až o 12 miliard korun vyšší, než v návrhu úhradové vyhlášky plánuje ministerstvo zdravotnictví. Rozdíl příjmů a výdajů by tak mohl být až 20 miliard korun. Takovou predikci považuje Friedrich za reálnou.

„Deficit roku 2024 je předem daný… My varujeme, aby v roce 2025 nedošlo k hotové katastrově. Úhradová vyhláška pro rok 2024 je poslední možností, jak finančně stabilizovat systém veřejného zdravotního pojištění. […] Měli bychom se vrátit k oněm původním pěti procentům,“ uvedl Friedrich.

Peníze nejsou. A ty, co jsou, rychle docházejí, varují pojišťovny

Podle něj zůstatky na základních fondech rychle klesají a na rezervních fondech pojišťoven je zhruba šest miliard korun. A ty by podle prezidenta SZP ČR nepokryly ani plánovaný deficit, natož ten reálně očekávaný.

„Podle našich odhadů se minimálně dvě pojišťovny mohou dostat do situace, kdy budou docela bez rezerv,“ řekl k hospodaření pojišťoven v příštím roce Ladislav Friedrich.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here