Země EU chtějí drahé léky společně nakupovat i vyhodnocovat

0
199
evropske_zeme
Foto: Pixabay.com

Evropské země chtějí spolupracovat v oblasti inovativních léků tak, aby se rychleji dostaly k pacientům. Posloužit jim v tom má nástroj Novel Medicines Platform. S jeho pomocí mají sdílet data o účincích léků i jednat o společných nákupech.

Nástroj Novel Medicines Platform [NMP], za kterým stojí regionální kancelář Světové zdravotnické organizace [WHO] pro Evropu, je podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka unikátní mechanismus pro evropskou spolupráci v oblasti lékové politiky.

„Umožní nám to zabezpečit, že každý pacient dostane tu terapii, která je pro něj nejvíce vhodná. A zároveň zdravotnické systémy nebudou vynakládat prostředky na terapie, které nemají ověřenou účinnost a u kterých nebude možné uzavřít dohodu o sdílení rizika s výrobcem,” vysvětlil výhody projektu Jakub Dvořáček.

Spolupráci v oblasti nákupů léků a sdílení informací o nových lécích podle Dvořáčka řeší i takzvaný evropský farmaceutický balíček. S jeho platností se podle něj ale nepočítá dříve než za pět let. I proto došlo z iniciativy WHO k vytvoření pracovních skupin sdružených do Novel Medicines Platform, do které se zapojí zástupci 51 členských států, 41 nestátních subjektů a dále 15 regionálních partnerů. Společně tak chtějí řešit zlepšení, zrychlení a udržitelnou dostupnost inovativních léků pro evropské pacienty.

Na trh přichází moderní, ale nákladné léky

Farmaceutické firmy na lékové trhy uvádějí stále nová a účinnější terapeutika. Ta jsou ale velmi nákladná a často určená pro úzkou skupinu pacientů. Ceny nejnovějších léků pro malé skupiny pacientů vzrostly podle náměstka Dvořáčka v posledních letech až desetinásobně. A přesahují i 100 milionů korun pro jednoho pacienta. I to je důvod, proč některé evropské země chtějí o lécích s výrobci jednat společně. Mimo jiné po nich požadují, aby inovativní léky dodávali do více zemí a podíleli se na nákladech, pokud daný lék prokazatelně nevede k úspěšné léčbě.

Do roku 2030 slibují výrobci léky na nádory i vzácné nemoci

Nástroj NMP by řešil především dostupnost moderních léků na vzácná onemocnění pro pacienty v evropském regionu. Podle aktuálních dat Evropské komise trpí některým ze vzácných onemocnění v zemích Evropské unie odhadem 30 milionů lidí. Odborníci hovoří o 6 000 až 8 000 různých vzácných onemocnění. O vzácnou nemoc jde, pokud jí trpí méně než pět lidí z 10 tisíc. V Česku lékaři evidují kolem 600 tisíc pacientů s různými druhy vzácných onemocnění.

Evropské země naváží spolupráci v oblasti lékové politiky

Česko samotné má většinou jednotky pacientů, kteří by nejmodernější lék potřebovali. Například vzácnou genetickou nemocí, kterou trpí dvouletý Martínek, na jehož léčbu se lidé nedávno skládali, je v Česku postižen kromě něj ještě jeden pacient. Proto výrobce české regulátory ani neoslovil s tím, že by lék uvedl na tuzemský trh. V Německu takových pacientů podle náměstka žije čtyřicet. I to je důvod, proč země chtějí podle Jakuba Dvořáčka na nové platformě sdílet informace o účinnosti, výrobce oslovovat a vyjednávat s nimi společně.

„Věřím, že společně budeme schopni změnit to, jak se léčiva k pacientům dostávají,” říká.

Na lék pro Martínka už lidé poslali přes 117 mil. Kč

Jenom letos podle něj Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] registrovala pro použití v EU desítku podobných léků s cenou od 70 do 110 milionů korun na pacienta. Problém je, že léky tak přestávají být pro zdravotnické systémy financovatelné i ve velkých a bohatých evropských zemích.

Za výhodu ČR náměstek považuje to, že má jako jedna z mála evropských zemí speciální cestu, jak registrovat léky na vzácná onemocnění. Jde o takzvanou podmíněnou registraci, kdy výrobce po roce dokládá další údaje o bezpečnosti a účinnosti daného léku.

„Naprostá většina má velmi základní data na velmi malých skupinách. Riziko, zda bude, nebo nebude lék účinný, je poměrně vysoké,” vysvětlil důvody pro zavedení podmíněné registrace nákladných léků na vzácné nemoci Jakub Dvořáček.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

Právě v těchto dnech [12. a 13. října] probíhá na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] setkání jedné z pracovních skupin NMP. Na zasedání se zabývá hlavně nedostatkem dat o účincích inovativních nákladných léků a jejich ceně a úhradě z veřejného zdravotního pojištění. Dále chce skupina řešit spolupráci evropských zemí v oblasti společných nákupů nákladných léků. A s tím související zajištění jejich dostupnosti pro pacienty.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here