Menstruující ženy mají rychlejší reakce, zjistil výzkum

0
180
menstruaci
Foto: Feeepik.com

Ženy při menstruaci rychleji vnímají i se rozhodují. A to přesto, že většina z nich má za to, že jsou při menstruaci unavené a pomalé. Vyplývá to ze studie badatelů University College London [UCL].

Studie zkoumala menstruační cyklus spolu s fyzickou a duševní výkonností. Do experimentů zahrnuli autoři studie 241 osob, včetně 105 menstruujících žen. A podrobili je kognitivním testům. Ty napodobovaly “mentální procesy typické pro týmové sporty”. Soustředily se zejména na rychlost vnímání, intenzitu pozornosti s rychlost rozhodování. 

„Překvapivé je, že výkonnost účastnic studie byla lepší, když měly menstruaci. Což zpochybňuje to, co ženy a možná i společnost obecně předpokládají o schopnostech právě v tomto období,” řekla hlavní autorka studie Flaminia Roncaová.

O výzkumu informoval britský list The Times. Zmiňuje i výzkum mezi fotbalistkami, v němž až 87 sportovkyň uvedlo, že se během menstruace cítí méně výkonné a více unavené. Výzkum dále zjistil, že u předních hráček byla šestkrát vyšší pravděpodobnost svalového zranění v šesti dnech předcházejících periodě ve srovnání s obdobím samotným. Právě proto se vědci z londýnské University College London rozhodli prozkoumat, jak jsou v různých obdobích cyklu ovlivněny reakční časy a “duševní hbitost” žen.

Jak vypadal kognitivní test

V prvním testu vědci účastníkům studie ukázali usmívající se nebo mrkající obličeje a požádali je, aby stiskli mezerník na klávesnici pouze tehdy, když uvidí smějící se obličej. Tím se testovala jejich “pozornost, reakční doba a přesnost”.

Předčasná menstruace se váže k nadváze i obezitě. A má rizika

Ve druhém experimentu měli za úkol identifikovat a otáčet zrcadlově obrácené obrázky, aby se zhodnotilo jejich “prostorové poznávání”.

Při třetím testu, který se týkal prostorového načasování, sledovali pohybující se míčky, které mířily proti sobě, a museli kliknout na obrazovku přesně v okamžiku, kdy se srazily.

Vědci nezjistili žádný rozdíl v přesnosti a reakční době ani u mužů, ani u žen, které užívaly hormonální antikoncepci. Menstruující ženy však podávaly nejlepší výkony v době, kdy měly menstruaci, přestože uváděly, že se cítí hůře.

Nižší DPH na menstruační vložky koalice odmítla. Teď je rozdává dívkám

Naopak reakční časy byly pomalejší – asi o deset až 20 milisekund – během luteální fáze, která začíná ovulací a trvá 12 až 14 dní do začátku menstruace. V této fázi sportovkyně také nejčastěji utrpí svalová zranění.

Vědci si výsledky ověřili opakováním

Vědci prováděli testy dvakrát s odstupem 14 dní, přičemž údaje získali z aplikace pro sledování menstruace, která zaznamenává okamžik menstruačního cyklu žen.

„Doufám, že naše zjištění se stanou základem pro pozitivní rozhovory mezi trenéry a sportovci o vnímání a výkonnosti. To, jak se cítíme, ne vždy odráží to, jak výkon podáváme,” řekla Flaminia Roncaová.

Dovolená s menstruací ženy netěší, lze ji i oddálit

Vědci uvedli, že pomalejší reakční doba v této fázi může vysvětlovat vyšší míru zranění. Výzkum ukázal, že zpoždění reakční doby o pouhých deset milisekund může znamenat rozdíl mezi otřesem mozku a méně závažným zraněním.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here