Svíčková a smažák, to jsou hlavní obědová jídla většiny Čechů

0
74
jidla
Lehce stravitelné a chutné ryby strávníci v českých restauracích spíše nenajdou. Výjimky tady ale jsou, například v restauracích Paláce Lucerna ryby drží v poledním menu odnepaměti. Na obrázku je grilovaný losos z obědového menu za 240 Kč. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Kdo se pravidelně nebo často stravuje v tuzemských restauracích, dobře ví, o čem je řeč. Stále stejná jídla, z nichž většina je těžká na trávení. Například ryby bývají v menu jen jednou týdně a jistota jejich správného zpracování je téměř žádná.

Důležitá je i cena obědů, která se za poslední čtyři roky v průměru zdvojnásobila. Podle Restaurant Indexu společnosti Edenred ceny obědů v červnu setrvaly na celorepublikovém průměru 196 korun. Problém ale je, když si ani za tyto peníze strávník nepochutná. A potíž není jenom na straně restaurací. Češi totiž mají rádi „to své“, jak ukázal čerstvý průzkum Barometr FOOD zmíněné společnosti.

Ten zkoumal, jaká jídla mají Češi v restauracích nejraději. Výsledky asi nikoho nepřekvapí. Nejoblíbenějším jídlem je svíčková. Průzkum ukázal, že pozitivní vztah k tomuto pokrmu má hned 89,4 procenta populace. Celkem 37,4 procenta strávníků uvedlo, že svíčkovou přímo miluje.

Jak máte rádi následující jídla? 

[Zdroj: Barometr FOOD]

Druhé místo si vysloužil smažený sýr, ten má v oblibě jen o dvě procenta národa méně. Naopak nejméně českých srdcí tíhne k rybím polévkám. Smutné pak je, že upřímnou nenávist k rybím polévkám vyjádřilo 22,8 procenta Čechů.

Rakovinný akrylamid je ve více než třetině jídel v českých restauracích

„V posledních letech lze vysledovat trend, kdy strávníci tíhnou spíše k ověřeným klasikám. […] Návštěvníci restaurací kvůli cenám zkrátka více zvažují, za co své peníze utratí, a často raději vsadí na to, co znají. Od roku 2020 ostatně stouply ceny obědů téměř o polovinu,“ uvedla ředitelka vnějších vztahů Edenred Aneta Martišková.

K pivu nejraději tatarák

V případě tradičních jídel, která se na českých talířích shledávají s největším úspěchem, rozhodně nelze opomenout ani klasické „hospodské chuťovky“. Zde se bezkonkurečně na prvních příčkách průzkumu umístil hovězí tatarák. Kladně se staví k tomuto pokrmu 71,1 % Čechů. Až 37,3 procenta z nich dokonce uvedlo, že tuto kontroverzní lahůdku miluje. Paradoxně ale i největší procento respondentů odpovědělo, že ho nikdy nevyzkoušelo.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

V těsném závěsu za tatarákem se spíše nepřekvapivě držel nakládaný sýr, který má v oblibě 70,3 procenta národa a utopenci, které si získaly jen o 4,9 procenta kladných hlasů dotazovaných méně. Nejhůře si vedla tlačenka, ke které má podle průzkumu odpor 35,4 procenta tuzemských strávníků.

Máte rádi tato tradiční „hospodská“ jídla?

[Zdroj: Barometr FOOD]

Pro mnoho strávníků je oběd neodmyslitelně spojen i s dezertem. Největší oblibě na poli dezertů se těší větrník. Jako svůj oblíbený zákusek ho zvolilo téměř 40 procent respondentů. Naopak nejmenší zájem projevila česká populace o makronky.

S nárůstem cen se však i tato kdysi tradiční součást poledního menu stává spíše luxusem. Vždy či velmi často si sladkou tečku po obědě dopřeje něco málo přes 10 procent Čechů, alespoň občas tak učiní zhruba polovina z nich.

Lidé se restauracím vyhýbají často i kvůli špíně a jídlu v nich

„Společně s nápojem nebo polévkou patří dezert k položkám denního menu, které strávníci často vynechají. Podnětem k tomu může být zejména snaha ušetřit, ale také naobědvat se co nejrychleji,“ vysvětluje Martišková s tím, že 46 procent Čechů se obvykle naobědvá za méně než 20 minut.

Dezert si Češi odpouští i kvůli zdraví

Podle ní se do oblíbenosti některých dezertů kromě ceny nebo času mohou promítat i další faktory, jako je snaha Čechů jíst zdravěji. Tu potvrdilo až 82 procent z dotazovaných.

Trumpova administrativa tlačí nápojáře do zdravějších výrobků

Tento trend potvrzuje nutriční expertka Hana Pávková Málková ze STOB – Hubněte ekologicky.

„Po vydatném obědě, jako je například svíčková s polévkou, už dezert většinou není potřeba. Takové jídlo může například pro drobnější ženu představovat téměř celodenní příjem energie,“ upozorňuje na zásady zdravého stravování.

Varování: Průmyslově zpracované potraviny škodí zdraví  

„Občas si určitě sladkou tečku může dopřát každý z nás. Ideálně ale po lehčím hlavním chodu a bez polévky. Pokud například zvolíme oblíbený větrník, musíme počítat s tím, že obsahuje hodně tuku a může mít stejně energie jako hlavní jídlo. Vhodnější je proto méně kalorický ovocný dezert nebo malý kopeček zmrzliny,“ doporučuje s tím, že alternativou může být i šálek kvalitní kávy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here