Romové v Předlicích v Ústí nad Labem mají úplavici

0
5130

Romové v Předlicích v Ústí nad Labem mají úplavici. Hygienici potvrdili infekci u pěti osob žijících v této vyloučené lokalitě. Následně nařídili v Předlicích vyšetřit děti z místní základní školy a dalších dětských kolektivů. Výsledky zatím nejsou známy.

„Myslíme si, že tu máme případy zavlečené ze Slovenska. I když to lze jen těžko dokázat,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Olga Štorkánová. Podle jejích slov jsou všichni nakažení Romové. Mnozí z nich nemají v České republice ani lékaře ani nejsou registrovaní u české zdravotní pojišťovny. [Video u článku je ilustrační, pozn. red.]

Úplavice neboli shigelóza je vysoce nakažlivé průjmové onemocnění vyvolané bakterií Shigella. Projevuje se nejčastěji bolestí břicha, křečí, horečkou a silným vodnatým průjmem. Šíří se kontaminovanými potravinami, vodou a fekálně orální cestou. Nemoc se objevuje především v rozvojových oblastech světa.

Romové v Předlicích nemají dostatečnou hygienu

V Předlicích, kde se úplavice objevila, žijí převážně Romové a chudí lidé. V minulém týdnu se v této městské části objevili dva nemocní. Tamní hygienici proto následně provedli rozsáhlá opatření v místní základní škole, rodinných a předškolních kolektivech.

„Všechny děti se musely dostavit k lékaři a nechat se vyšetřit. K prvním dvěma případům jsme tři zjistili tento týden,” uvedla Olga Štorkánová.

Obyvatele Předlic hygienici poučili o tom, jak se mají chovat. Seznámili je především s pravidly osobní hygieny, dezinfekce a dalšími preventivními opatřeními, které mají zabránit v šíření nákazy.

„Tam, kde se dodržují základní pravidla, jako je mytí rukou, se úplavice v 21. století prakticky nevyskytuje,” uvedla epidemioložka.

Občas se podle ní objeví nějaký případ úplavice po návratu lidí z ciziny. Vlastní případ, který by nesouvisel s cestou do zahraničí, podle jejích slov ještě prakticky neměli. Více zatím hygienici podle Štorkánové v souvislosti s nákazou v Předlicích udělat nemohou.

Předlice jsou dlouhodobě vyloučenou lokalitou

Městská část Předlice [německy Predlitz] se rozkládá v územním obvodu Ústí nad Labem – Město na rozloze 420 ha [pět procent z toho činí zastavěná plocha]. Jde původně o vesnici v blízkosti Ústí nad Labem, kde byla koncem 19. století zřízena velká tkalcovna a barvírna.

Do osmdesátých let bydlí v Předlicích jen několik romských rodin. Romů zde nebydlí více než v jiných částech města. V osmdesátých letech dostala většina původních obyvatel Předlic náhradní byty na vznikajících sídlištích a do uvolněných bytů přicházejí další Romové. Šlo jak o Romy ze slovenských osad, tak o ústecké Romy z jiných částí města.

Další vlna migrace přichází po roce 1989, kdy se do Předlic v převážné většině stěhují Romové z jiných potenciálně lukrativních ústeckých částí. Počet obyvatel lze, vzhledem k situaci, která zde panuje, jen obtížně zjistit. Jedná se o nižší tisíce osob. Naprostá většina obyvatel je bez legálního pracovního poměru.

Ústí nad Labem “proslavila” i kauza Matiční ulice [čtvrť Krásné Březno]. Do činžovních domů zde radnice přestěhovala v roce 1994 neplatiče z jiných částí Ústí nad Labem. V roce 1999 zde byl postaven 1,8 m vysoký plot oddělující obecní domy pro neplatiče nájemného, obývané převážně romskými nájemníky, od neromských starousedlíků na druhé straně ulice.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here