Roušky ve školách od 1. září nebudou povinné. S jejich povinným zavedením Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] počítá pouze v případě zhoršení epidemiologické situace. Rychlý obrat ohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] pár minut po jednání s premiérem Andrejem Babišem [ANO].

Znovuzavedení roušek od září ve školách a dalších prostorách avizovala Rada pro zdravotní rizika po jejím pondělním jednání, jejíž předsedou je premiér Babiš. O den později, v úterý 18.8. 2020 blíže popsal povinnost nošení roušek na školách ministr Vojtěch na tiskové konferenci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT]. To na ní zároveň představilo manuálu pro školy, který má minimalizovat riziko šíření koronaviru.

Manuál pro školy určuje podobu výuky po prázdninách

O další den později, ve středu 19.8. 2020 uspořádalo MZ ČR k podrobné prezentaci podmínek nošení roušek od 1. září tiskovou konferenci na půdě Poslanecké sněmovny ČR. V ní popsalo, kdo je povinen nosit roušku a na kterých místech, jaké sankce za její sejmutí na nesprávném místě hrozí a také vyslovilo důvody k jejich znovuzavedení.

Nyní je ale zase všechno jinak. Premiér Babiš totiž poté, kdy se ve veřejnosti zvedla vlna odporu proti rouškám, změnil názor. A začal nařízení o rouškách sám kritizovat. Výsledkem je zrušení povinnosti nošení roušek ve školách a na dalších místech.

„Všichni se od pondělí zabývají pravidly nošení roušek, rodiče objednávají svým dětem roušky na internetu, řeší prodyšný materiál, aby to měly děti jednodušší a dnes zase otočka. Nevím, ale já si takové zmetky, které tato vláda běžně produkuje, ve své práci dovolit nemohu,“ hodnotí výkon MZ ČR a celé vlády jedna z mnoha rozhořčených čtenářek online deníku ZdraveZpravy.cz. Na rozdíl od mnoha dalších avšak ještě není vulgární.

Roušky ve školách: Ministr míní, premiér mění

Podle dnešního nařízení roušky nebudou povinné ve školách, ale ani v obchodech, restauracích či jiných službách. Jako jsou například kadeřnictví, manikúra, pedikúra, masérské služby a podobně. Potvrdil to sám ministr zdravotnictví Vojtěch jen pár minut poté, kdy o tom dojednal s předsedou vlády Babišem.

Překvapenou veřejnost upozornil, že on a jeho odborníci epidemiologickou situaci a případné zavedení roušek zhodnotí opět koncem září. Odpolední schůzky se účastnil také ministr školství Robert Plaga [ANO], zástupci armády, hygieniků a zástupci z Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS].

Od 1. září se nosí roušky jen někde. Ale kde?

Od 1. září bude nošení roušek povinné v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Roušky budou nutné také u říjnových krajských a senátních voleb.

„Vycházeli jsme z názoru epidemiologů, nyní vnímáme protinázory. Toto je určitý kompromis a finální řešení na základě ujištění týmu chytré karantény. Že je schopná reagovat velmi promptně, pokud by se situace zhoršovala,” řekl ministr Vojtěch.

Robert Plaga po jednání uvedl, že je připraven dnešní změnu rychle zapracovat do manuálu, který v pondělí nechal rozeslat školám. Manuál nejdříve s nošením roušek nepočítal, v pondělí do něj byla tato povinnost narychlo zapracována. Nosit roušky bude nutné jen v okresech, které budou na pravidelně zveřejňované mapě rizika označené oranžovou nebo červenou barvou.

„Zveřejníme ho v pátek 28. srpna, aby se na to případně školy mohly připravit. Potom ho budeme zveřejňovat ve čtrnáctidenních intervalech,” řekla k ministerskému semaforu hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích až od hranice stovky lidí. Původně měly být povinné bez ohledu na počet návštěvníků.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here