Část opatření Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] týkající se povinností zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných [OSVČ] po pozitivním výsledku testů na koronavirus včera [11.5.] zrušil Nejvyšší správní soud [NSS]. Ministerstvo má čtyři dny na nápravu.

Úspěšný návrh na zrušení podala žena z Letohradu na Orlickoústecku. Dnešní rozhodnutí padlo bez veřejného jednání. Za nedostatečně odůvodněné shledal NSS povinnost pozitivně testované osoby kontaktovat lékaře, ihned opustit pracoviště a podrobit se konfirmačnímu PCR testování.

„Je politováníhodné, že ministerstvo zdravotnictví přistupovalo tak liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných,“ uvedl k rozsudku předseda senátu Tomáš Rychlý.

Dodal, že by si ministerstvo mělo tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit.

MZ ČR rozhodnutí NSS k opatření akceptuje

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová na rozhodnutí soudu reagovala slovy, že se úřad bude požadavky NSS řídit.

„Ministerstvo zdravotnictví se v současné době s rozsudkem NSS seznamuje prostřednictvím úřední desky. Budeme se řídit požadavky Nejvyššího správního soudu,” uvedla.

Na dotaz, zda se bude muset kvůli termínu, který dal soud úřadu na nápravu, ještě tento týden sejít vláda, už neodpověděla.

Nové rozhodnutí NSS [na fotografii Malá jednací místnost NSS] vychází z rozsudku ze 14. dubna, kdy soud vyslovil nezákonnost předchozího obdobného opatření. Také tehdy konstatoval, že ministerstvo jej řádně neodůvodnilo. V novém rozsudku soudci ministerstvu vytkli, že odůvodnění nového opatření ještě zestručnilo, místo aby jej zpřesnilo.

Evidenci provedených testů MZ ČR nezdůvodnilo vůbec

Povinnost zaměstnavatelů vést evidenci provedených testů na koronavirus nebyla dle rozhodnutí NSS odůvodněna vůbec. Takový přístup soud označil za “hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění”. Soud dále kriticky poukázal na to, že ministerstvo neodůvodnilo, proč je opatření oproti předchozí úpravě rozšířeno i na osoby samostatně výdělečně činné.

Povinnost testování na koronavirus ve firmách, státní správě, samosprávě i u živnostníků začala postupně platit od počátku letošního března. Zaměstnanci i firmy se testují pravidelně v sedmidenním intervalu. A jejich zaměstnavatel či OSVČ musí vést o testech a jejich výsledcích pravidelnou evidenci.

Účinnost verdiktu, který je dostupný na úřední desce, odložil soud o čtyři dny, aby ministerstvo mělo čas vydat případně nové opatření. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka [za ANO] se bude ve firmách, v neziskových organizacích, na úřadech i OSVČ testovat minimálně do konce června.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here