Server Eurosfordocs.eu sleduje příjmy lékařů z farmacie

0
402
server_Eurosfordocs_eu
Foto: Pixabay.com

Server Eurosfordocs.eu mapuje peněžitá plnění směřující od farmaceutických firem k lékařům v evropských zemích. Portál zatím zcela sleduje informace v devíti zemích Evropy. Česká republika mezi nimi zatím není.

Farmaceutické firmy každoročně platí lékařům miliardy euro za členství ve správních radách a poradních orgánech. Dále i za jejich účast na přednáškách a kongresech. Nemalé částky směřují od výrobců léčivých přípravků také do vědy a výzkumu na univerzitách. A veškeré tyto výdaje nyní mapuje nově spuštěný server Eurosfordocs.eu. Což v překladu znamená eura pro doktory. Obdobná databáze s názvem Dollars for Docs již několik let funguje ve Spojených státech. Od roku 2012 ji provozuje investigativní server ProPublica.

Server Eurosfordocs.eu není složitý

Informace o spolupráci výrobců a prodejců léčiv s lékaři si může na odborném serveru vyhledat kdokoliv. Podle francouzského listu Le Monde na něm však najde pouze informace z Německa, Velké Británie, Rumunska, Švýcarska, Belgie, Portugalska, Irska, Dánska a Švédska. V nejbližší době se přidá i Francie. Data zatím jen od dvaceti největších farmaceutických firem pak mapuje server v Itálii a Španělsku.

Novartis v USA zaplatí pokutu za uplácení lékařů

Údaje návštěvník webu vyhledá jednoduše a rychle podle jména lékaře. Dále i podle názvu farmaceutické firmy či organizace. A dokonce i podle typu proplacených výdajů nebo roku.

Nejvíce peněz míří k lékařům do Británie

Podle údajů na portálu Eurosfordocs.eu poslaly farmaceutické firmy největší objem peněz lékařům ve Velké Británii, Německu, Španělsku a v Itálii. Po přepočtu na obyvatele šlo ale nejvíce peněz do Belgie a do Švýcarska.

Zhruba polovina z veškerých výdajů jde na vědu a výzkum. Za roky 2017 až 2019 portál eviduje v celkem jedenácti zemích platby za 8,5 miliardy eur [216 miliard Kč].

„Vše ukazuje na to, že vliv farmaceutického průmyslu na lékaře, politické instituce a regulatorní procesy je škodlivý. Tlak médií a občanů je jediným řešením pro změnu smýšlení,“ uvedli k fungování evropského projektu jeho autoři.

Jsou jimi dva fanoušci informačních technologií Pierre-Alain Jachiet a Luc Martinon. Ti ve svém volném čase pečlivě dohledávali údaje v jednotlivých databázích, roztřídili je a synchronizovali. Poté je převedli do jedné databáze, která je dostupná na Eurosfordocs.eu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here