Sdílený lékový záznam je i klíčová funkce eReceptu

0
911
lekovy_zaznam
Foto: Pixabay.com

Lékový záznam je novinkou vyplývající z novely zákona o léčivech. Tu nyní musí schválit Parlament ČR. Lékový záznam tak začne fungovat asi v půlce letošního roku. A stane se klíčovou funkcionalitou eReceptu.

Elektronický lékový záznam umožní ošetřujícímu lékaři získat přehled o všech předepsaných a vydaných lécích u každého pacienta. Lékař bude moci snadněji hlídat dodržování jeho léčebných plánů.

Do lékového záznamu bude mít vstup ale i pacient. I pro něj bude lékový záznam dostupný nonstop a zdarma. Bude si muset pouze nainstalovat aplikaci do mobilního zařízení. Anebo použít elektronický občanský průkaz.

Lékaři tak například budou mít nově možnost při předepisování zohlednit předchozí nebo i aktuální farmakoterapii daného pacienta. Nebudou již odkázáni pouze na informace, které jim poskytne pacient. Což jsou informace často neúplné či nepřesné,“ uvádí zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR.

Záznam ovšem bude mít k dispozici jen ten lékař, který má k danému pacientovi vztah. A ten lékárník, který v danou chvíli pacientovi lék vydává. Anebo mu poskytuje poradenství.

Lékový záznam dá i kontrolu

Elektronický záznam poskytne pacientovi i možnost kontroly. Uvidí v něm, kdo a kdy do něj nahlížel. Do lékového záznamu přitom budou moci nahlížet předepisující lékaři, lékárníci, kliničtí farmaceuti a členové zdravotnické záchranné služby. Zdravotnická záchranná služba má speciální přístup z důvodu výjezdů k akutním případům, kdy je pacient v ohrožení života. Lékárníci zase s využitím informací v záznamu poskytnou nemocnému přesnější poradenství v dávkování nebo případně zkontrolují kombinaci s jinými léčivy a odhalí případné nežádoucí účinky.

Kontrola a monitoring

Lékový záznam dává lékařům také možnost zkontrolovat si, zdali si pacient lék vyzvedl či nikoli. Pacienti mají navíc právo vždy a kdykoliv projevit plošný nesouhlas se sdílením svého lékového záznamu. Případně dát explicitní souhlas jen vybraným lékařům. [To prostřednictvím mobilní nebo webové aplikace.] Při přípravě lékového záznamu byla klíčová ochrana osobních údajů. Projektu se jako konzultant účastnil i Úřad pro ochranu osobních údajů. Vypořádány byly všechny připomínky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here