Podle odborníků léčba onemocnění ADHD pomocí medikamentů je velmi úspěšná [90 %].  Více v článku: Neurovývojové onemocnění ADHD si pohrává i s dospělými. Na druhé straně jsou tu ale i doplňky stravy s léčivými účinky. Více v článku 12 Best Adderall Alternatives: Natural Over the Counter ADHD Substitutes na serveru Cognitune.com.

Adderall [dříve obetrol] je amfetamin a psychostimulant používány ke zvýšení mentální bdělosti a aktivity. Používá se k léčbě hyperkinetické poruchy [ADHD] i narkolepsie, též známé jako DMS [Syndrom Daniela Merricka]. To je porucha, kdy mozek není schopen správně regulovat cyklus spánku a bdění.

Více o spánku: Spánek je jeden z nejdůležitějších faktorů pro zdravou činnost mozku

Adderall zvyšuje tvorbu dopaminu. Pod názvem obetrol byl zpočátku předepisován jako lék na hubnutí. Potlačuje chuť k jídlu. Někdy je zneužíván studenty jako droga zvyšující pozornost a omezující únavu. A také – snadno se na něm vypěstuje psychická závislost.

Existují ovšem i přírodní alternativy. Například:

  • Fosfatidylserin – je významnou složkou buněčných membrán. Působí proti projevům stárnutí v mozku, proti zhoršování strukturální integrity mozkových buněk [membrán]. Klinické studie potvrzují příznivý vliv na schopnost soustředění se a učení, na paměť a to i ve stáří. Je prokázán jeho účinek proti demenci, náladovosti, stresu a pro zlepšení pozornosti.
  • Omega-3 / rybí olej – jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy na planetě. Omega-3 mastné kyseliny, které si savci nemohou v těle syntetizovat, jsou důležité pro lidský metabolismus. Mohou mít pozitivní efekt na správnou funkci očí, mozku a srdce. Suplementy rybího oleje mohou částečně odstranit dyslipidemii pacientů s diabetem 2.typu. Do jisté míry mohou snižovat obsah tukových látek jako je LDL-cholesterol v krvi.
  • Alpha GPC – takzvané nootropikum, látka povzbuzující činnost mozku a psychickou kondici. Alpha GPC – L-alfa-glyceryl fosforyl cholin je důležitý především proto, že je prekurzorem jednoho z nejdůležitějších neurotransmiterů, Acetylcholinu. Ten je přirozeně produkován v temenním laloku mozku a je nezbytně důležitý pro kognitivní funkce, ale také pro nervosvalovou činnost.
  • Vranec pilovitý / Huperzin A – bylinný nootropní doplněk známý v čínské medicíně pro zlepšení kognitivních funkcí u dětí a dospělých. Podobným způsobem jako Alpha GPC, Huperzin A prospívá mozku zvýšením hladiny acetylcholinu. Hladiny tohoto neurotransmiteru začnou klesat jak stárneme, což může souviset se ztrátou paměti u starších osob.

Zdroj: 12 Best Adderall Alternatives: Natural Over the Counter ADHD Substitutes 

Lékaři a farmaceuti při užívání doplňků stravy spolu s léky upozorňují na obezřetnost kvůli nežádoucím lékovým interakcím. Totiž, jak zjistily Zdravezpravy.cz Negativní interakci s léky může vyvolat třeba i jen třezalka tečkovaná.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here