Nevíme, zda je Melania Trump přísná na Donalda Trumpa, ale víme, že je přísná na své nohy. Přesněji svá chodidla. Jinak by odložila vysoké podpatky alespoň v těch případech, kdy jí nikdo nebude vyčítat méně elegance. Třeba v zaplavených oblastech Texasu, kde na svých jehlách způsobila doslova pozdvižení.

Téměř polovina žen v produktivním věku pravidelně nosí obuv na vysokém podpatku. Chtějí vypadat více elegantně, žensky, přitažlivě. Boty na podpatku prodlužují nohy a svádějí pohledy mužů. Psychosexuální dojem je spojen se změnou zakřivení páteře a zvýrazněním hýžďových kontur. Lékaři na věc ale koukají trochu jinak. Ve svých studiích upozorňují na vážné zdravotní dopady, které má nošení obuvi s vysokým podpatkem. A to zejména na kolenní a hlezenní kloub. Což platí jak pro ženy mladé, tak i starší.

Zdravotní rizika nošení vysokých podpatků:
  • Riziko vzniku výronů a zlomenin kotníků
  • Vznik osteoartritidy [nemoc kolenních kloubů], artrózy. Podpatky zvyšují tlak v koleni téměř o třetinu
  • Riziko zkrácení Achillovy šlachy
  • Rozvoj vbočeného palce [hallux valgus]. Vybočený palec je typickým výsledkem dlouhodobého nošení obuvi na vysokém podpatku. Noha začne kopírovat úzkou špičku a prsty začnou vybočovat ze své osy. Defekt je možné odstranit bolestivou operací
  • Nepohodlí, častá večerní bolest nohou, křeče a brnění lýtek, narušení správného držení těla

Výsledky nové studie

Lékaři z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN v Praze a 1. LF UK ve spolupráci s tureckými kolegy z Hacettepe University v Ankaře v nové studii potvrdili škodlivosti nošení bot na vysokém podpatku. Dlouhodobé nošení obuvi na vysokém podpatku negativně působí a ovlivňuje vybrané struktury kolenního a hlezenního kloubu.

„Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen,“ říká Kamal Mezian z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK.

Dodává, že výsledky studie prokázali nejenom zvýšené riziko poranění hlezna, ale i rozvoje vbočeného palce [hallux valgus]. Jako důkaz uvádí ultrazvukové snímky. V nové studii lékaři použili přímé zobrazení kolenní chrupavky, Achillovy šlachy a plosky nohy s použitím diagnostického ultrazvukového přístroje. V minulosti odborníci hodnotily zátěž chůze na vysokých podpatcích na kolenní klouby nepřímo, to znamená laboratorními experimenty.

„Zkrátka dlouhodobé nošení příliš vysokých podpatků má mnoho negativních efektů. Působí večerní bolest a brnění nohou. Může být příčinou chronické bolesti v kříži, zkracování lýtkových svalů, artrózy kolenních kloubů a onemocnění Achillovy šlachy,“ tvrdí Kamal Mezian.

Výsledky nové studie převzal i odborný článek publikovaný v PM&R Journal, oficiálním časopise AAPM&R [American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation].

Podpatky výjimečně a s rozumem

U některých žen může při volbě výšky podpatku vzniknout dilema mezi motivací v oblasti psychosexuální a vlastním zdravím. Věc má však řešení. Nižní podpatky mohou naopak zdraví prospět.

„Za relativně bezpečnou považujeme výšku podpatku do 3 až 4 centimetrů. Toto mírné zvýšení se doporučuje i u pacientů s bolestmi pat v důsledku přetížení, to znamená s patními ostruhami,“ vysvětluje Kamal Mezian.

Dále dodává, že svým pacientkám doporučuje nošení obuvi na vysokém podpatku pouze výjimečně při zvláštních příležitostech.  

„Z etického hlediska je problematický vnější tlak od některých zaměstnavatelů, kteří vyžadují u žen vysoké podpatky jako dress code. Podle našeho názoru by se v těchto případech měla respektovat možná zdravotní rizika,“ uvádí Kamal Mezian.

Kanada, Japonsko i Anglie

Jako příklad uvádí Kanadu, kde platí od roku 2017 zákaz povinného vyžadování obuvi na vysokém podpatku zaměstnavatelem. K podobnému kroku přistoupily například i úřady na Filipínách.

Počátkem letošního roku začali proti povinnosti vysokých podpatků v zaměstnání bojovat i Japonky. Na sociálních sítích vytvořily početnou skupinu, do které se zařadily i některé známé osobnosti.

Společně předložily tamnímu ministerstvu práce petici s požadavkem zakázat zaměstnavatelům požadovat po ženách nosit do práce vysoké podpatky. Podobný problém řešila i Velká Británie poté, co zaměstnavatel poslal svou recepční zpět domů, protože nepřišla ve vysokých podpatcích.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here