Vládní Rada pro duševní zdraví bude řešit Národní akční plán pro duševní zdraví 2030. Pracovat má i na akčním plánu prevence sebevražd či plánu pro Alzheimerovu chorobu. Její starostí bude i financování politiky duševního zdraví.

Jako u ostatních vládních poradních orgánů předsedou rady je premiér Andrej Babiš [ANO]. Výkonným místopředsedou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Rada poprvé zasedne letos v listopadu.

„Je nutné zdůraznit, že lidé s vážným průběhem duševního onemocnění často žijí v chudobě, jsou stigmatizováni a diskriminováni a dožívají se významně nižšího věku než běžná populace,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Dodává, že s tím spojeným problém je to, že lidé s duševním onemocněním také častěji zneužívají alkohol a jiné návykové látky.

Rada pro duševní zdraví a její cíle

Nová vládní rada bude koordinovat politiku duševního zdraví v rámci mezinárodních vztahů a řídit implementaci strategických dokumentů pro tuto oblast.

„Systém psychiatrické péče spočívá na velkých psychiatrických nemocnicích. V nich jsou lidé se závažnými duševními onemocněními hospitalizováni i déle než 20 let. To je v porovnání s komunitní péčí jednoznačně nákladově neefektivní,“ upřesnil ministr Adam Vojtěch.

Úkolem Rady bude koordinovat spolupráci mezi ministerstvy, správními úřady, nestátními organizacemi a odbornými společnostmi. A i předkládat doporučení k materiálům předloženým Vládě ČR. Rada bude každý rok v květnu předkládat vládě svou výroční zprávu.

„Proměnu současného stavu má za cíl reforma péče o duševní zdraví, na které intenzivně pracujeme a jsou již vidět její hmatatelné výsledky, zejména v podobě center duševního zdraví,“ dodal ministr Adam Vojtěch.

Podle něj jeho úřad udělal maximum a reformu nastartoval. Nyní ji potřebuje posunout dál, což půjde pouze v úzké spolupráci s ostatními resorty. Úkolem Rady tak bude koordinovat spolupráci mezi ministerstvy, správními úřady, nestátními organizacemi a odbornými společnostmi. Dále pak předkládat doporučení k materiálům předloženým Vládě ČR.

Rada duševního zdraví a její obsazení

Členy rady budou kromě premiéra a ministra zdravotnictví také ministryně práce a sociálních věcí. Dále ministr školství, vnitra, spravedlnosti, pro místní rozvoj, financí a zmocněnec vlády pro lidská práva. Dále pak zástupce Asociace krajů, Asociace měst a obcí, zástupci Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně včetně její dětské a dorostové sekce. A samozřejmě i zástupci zdravotních pojišťoven a poskytovatelů a uživatelů služeb v oblasti péče o duševní zdraví.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here