Zásilková lékárna Pilulka.cz chce v příštím roce vstoupit na maďarský trh. V nové lokalitě bude působit pod doménou Pilulka.hu. Nyní společnost působí na českém, slovenském a rumunském trhu.

Spolumajitel společnosti Pilulka.cz Martin Kasa sdělil, že přípravy pro vstup na maďarský trh zahájila firma koncem letošního léta.

„Pokud se potvrdí všechny předpoklady, spustíme služby pro maďarské zákazníky v druhé polovině roku 2020. Na maďarském trhu plánujeme spustit pouze on-line služby a nechceme zde zatím kvůli složité situaci otevírat kamenné lékárny jako v České republice,“ řekl Martin Kasa.

V Maďarsku bude firma působit pod doménou Pilulka.hu. Upřesnil také, že Maďarsko je na prvním místě v seznamu zájmů firmy. A to s ohledem na mnoho parametrů.

„Mezi kterými je vyspělost lokálního on-line trhu, široká spotřebitelská základna a obdobný dodavatelský panel jako v zemích, kde již úspěšně působíme,“ vysvětlil.

Nová lékárna Pilulka.cz

Koncem letošního října Pilulka.cz otevřela v Praze – Horních Počernicích novou moderní lékárnu o rozloze 3 500 m².

„Původní lékárna v Praze Vinoři nebyla vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu zákazníků již dostačující a limitovala naše služby. Nové prostory v Horních Počernicích jsou zhruba čtyřnásobně větší a využívají poloautomatizovanou logistiku,“ upřesnila mluvčí Pilulky.cz Kateřina Schotliová.

Podle ní nové prostory lékárny umožní rozšířit objem skladových položek až na 20 tisíc druhů zboží. Jako další výhodu uvádí zrychlení vybavení objednávky, tzv. picking.

„Od vytvoření objednávky jsme nyní schopni vypickovat, zkontrolovat a zabalit k zásilkovému výdeji objednávky během pěti minut. Toto je klíčový parametr zejména pro službu Pilulka Auto, kde zákazníkům z Prahy a okolí rozvážíme léky a lékárenský sortiment již od 60 minut od objednání,“ upřesňuje ředitel pobočky Pilulka.cz v Horních Počernicích Radek Jech.

Součástí lékárny je skladové distribuční centrum vybavené jak elektronicky, tak samospádem poháněnými dopravníky, teplotně odstíněnými vstupními gaty, stovkami metrů paletových pozic a tisíci metry regálových pozic.

Tržby přes dvě miliardy

V letošním roce Pilulka očekává tržby 2,4 miliardy korun bez DPH. Příští rok plánuje růst ke třem miliardám korun. Čísla podle ní zahrnují on-line prodej, vlastní lékárny a franšízy. Údaje o zisku nezmínila. Loni lékárny firmy utržily dvě miliardy korun, meziročně o 47 procent víc. Podle mluvčí lékárny bude z hlediska zisku klíčový konec roku.

„Začátek vánoční sezóny u nás přichází v první polovině listopadu, to je před Black Friday, a vrcholí ve druhé polovině prosince, kdy zákazníci nakupují poslední vánoční dárky,“ říká Kateřina Schotliová.

Dodává přitom, že nejsilnější den z pohledu tržeb bude patrně 11. prosince. Jen za tento den lékárny očekávají až osm tisíc objednávek a tržby okolo 10 milionů korun.

Apple Pay již v roce 2017

Skupina Pilulka působí na českém a slovenském trhu od roku 2013 a na rumunském trhu od konce roku 2018. V současnosti provozuje 138 kamenných lékáren v Česku, jednu lékárnu na Slovensku a internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Společnost zaměstnává přes 380 lidí, převážně se zdravotnickým vzděláním. Většinově ji vlastní české fyzické osoby.

Pilulka.cz se profiluje i jako inovativní firma. Platbu Apple Pay nabídla v ČR jako první e-shop již v roce 2017. Letos v srpnu spustila webové stránky, které jsou optimalizované pro nevidomé a slabozraké. A letos v říjnu získala ocenění od místopředsedy vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR] Tomáše Prouzy za inovace v digitalizaci obchodu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here