Infekce covid-19 v Česku je podle vyjádření Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] pod kontrolou. A tak by to mělo zůstat v následujících dvou až třech týdnech. Podle úřadu tu ale stále hrozí riziko náhlého nárůstu pacientů s covid-19. Proto musí být uvolňování kapacit pro plánovanou neakutní péči prováděno obezřetně.

Ještě před měsícem v ČR hrozilo nebezpečí, že se může šíření nemoci covid-19 vymknout kontrole. Obavy panovaly z toho, že nemocniční zařízení by nebyly schopny poskytovat všem pacientům s covid-19 takovou zdravotní péči, kterou by jejich aktuální zdravotní stav vyžadoval. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojěcha [za ANO] je dnes jasné, že k takzvanému italskému scénáři v Česku nedošlo.

„Pandemii covid-19 máme stále pod kontrolou a zabránili jsme jejímu dalšímu šíření. Situace je pozitivní. Je to vidět především na nemocnicích, které tu situaci zvládají,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle jeho slov jsou počty pacientů s covid-19 v nemocnicích dlouhodobě konstantní. Podíl pozitivních záchytů z celkového počtu provedených testů klesl k hodnotě 4,6 procenta. Ještě na konci měsíce března činil 6,1 procenta. Mnoho států vykazuje v mezinárodním srovnání významně vyšší pozitivity. Například Rakousko [9,2 %], Velká Británie [29,0 %] nebo USA [18,8 %]. Ale třeba počtem obyvatel k Česku srovnatelná Belgie.

  • Více: Covid-19: Čísla z Belgie odkazují na kritický scénář v ČR

Na základě aktuálních dat také došlo k aktualizaci klíčového parametru, kterým je tzv. reprodukční číslo. To znázorňuje průměrný počet osob, které nakazí 1 nakažená osoba. Aktualizovaná predikce počítá s celkovým reprodukčním číslem R v hodnotě 1,00, přičemž interval spolehlivosti tohoto odhadu ukazuje na hranice 0,95 – 1,05. Pozitivní jsou i čísla u pacientů na plicních ventilacích a mimotělní oxygenaci [ECMO].

„To je nejdůležitější znak toho, že tu situaci zvládáme velmi dobře,“ vysvětluje ministr.

Odborníci i přesto upozorňují na to, že vyhráno není. Otázkou také stále zůstávají velikonoční svátky, kdy na území ČR docházelo k nedodržování zavedených preventivních opatření. Na vyhodnocení této situace je přitom nutné vyčkat. To proto, že pacientem s covid-19 se člověk nestává okamžikem nakažení, ale v průběhu šesti až deseti dnů od momentu nákazy, během kterých je často zcela bezpříznakový.

ÚZIS bedlivě sleduje data pacientů s covid-19

O skutečnosti, že se daří šíření nemoci covid-19 zvládat, svědčí nejenom relativně nízké počty nakažených. Jsou tu i další fakta. Tím prvním je, že v populaci nedochází k navýšení počtu nakažených v rizikových skupinách, jako jsou senioři, diabetici, lidé s hypertenzí, oslabenou imunitou nebo onkologicky nemocní. Tím druhým je fakt, že se i nadále nemění počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích.

„To jsou dva hlavní indikátory, které nás ubezpečují, že epidemie se nevymyká kontrole,“ vysvětluje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Podle jeho slov je i dobrou zprávou, že v současné době zůstává procento osob zasažených koronavirem ve věkové skupině 65+ stabilně na 20 procentech.

„Číslo dokládá, že seniorní kategorie je dlouhodobě stabilní a čísla u této skupiny nenarůstají,“ potvrzuje.

Podle předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého na infekci covid-19 pak nejvíce umírají nakažení ve věkové skupině 65+, kteří mají jednu nebo více komplikujících onemocnění.

Restart českých nemocnic je možný

Podle údajů z ÚZIS jsou stabilní i počty pacientů s covid-19, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci v lůžkovém zařízení. K včerejšímu dni [14.4.] bylo v nemocniční péči celkem 409 pacientů s nemocí covid-19, z toho 84 pacientů mělo klinicky těžký průběh nemoci. A relativně neměnná jsou podle ústavu i čísla nemocných, kteří při hospitalizaci vyžadují intenzivní péči. Těch je zhruba 30 procent ze všech hospitalizovaných pacientů.

„Z toho vyplývá, že se trend nemění. Kapacita lůžkové péče může být restartována i pro pacienty, kteří covid-19 nemají. Ta predikce na následující dva týdny je celkem spolehlivá,“ shrnuje Ladislav Dušek.

Zvládání epidemie covid-19 z hlediska volných kapacit v lůžkové péči potvrzuje i Vladimír Černý.

„Zdravotnický systém je na restart nachystán, ale je nachystán i na zhoršení situace. I nadále je nutné počítat s neočekávaným vývojem. Být na něj připraven,“ říká.

Upozorňuje i na to, že restart lůžkové péče nemůže probíhat jednotně. Záleží podle něj na možnostech každé jednotlivé nemocnice.

Virus SARS-CoV-2 je zrádný i po čtyřech měsících

Nový koronavirus, který zasahuje populaci po celém světě už čtvrtý měsíc v řadě je podle odborníků zrádný a komplikovaný. A to nejen kvůli tomu, že infikovaná osoba je několik dnů od nákazy bezpříznaková, ale i kvůli tomu, že není jasné, jak silná imunita po prodělání nemoci u pacienta vzniká.

„Zřejmě mladší a zdravější lidé s lehčím průběhem nemoci získávají jen slabou protilátkovou imunitu,“ tvrdí náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Podle něj reaguje na nový koronavirus každý organismus individuálně. V praxi se lékaři setkali i s případy, kdy nakažený virus vylučoval i déle než 40 dnů. Nebo s případy, kdy byl pacient po dvou negativních testech na koronavirus propuštěn z nemocnice domů a po dvou týdnech začal virus opětovně vylučovat. Navíc i přes úsilí farmaceutických firem po celém světě na covid-19 neexistuje žádná vakcína a ani žádná léčba není v současné době považována za spolehlivou. A je nutné zmínit, že tím lékem na covid-19 není ani tolik nadějný remdesivir.

A protože zatím neexistuje žádný lék a žádná prokazatelně účinná vakcína, je společnost odkázána na důsledné dodržování nastavených opatření. A i přes jejich pomalé rozvolňování je podle Romana Prymuly nutné stále myslet na tři základní pravidla prevence nákazy neznámým koronavirem. A tím je dodržování sociální vzdálenosti [min. 2 metry], důsledné nošení roušek a zvýšená hygiena. V boji s koronavirem při rozvolňování opatření by měla v Česku pomoci i chytrá karanténa, která bude na základě vzpomínkových map zjišťovat kontakty nakažené osoby.

„Během deseti dnů dojde k rozšíření projektu do všech krajů. Efektivita chytré karantény vykompenzuje uvolňování opatření v této zemi,“ vysvětluje Roman Prymula.

I přes celkem pozitivní vývoj epidemie koronaviru v ČR, který vede i k částečnému rozvolňování vládních restrikcí, není podle odborníků žádný důvod k oslavám či sebechvále. Naopak, neznámý koronavirus je tu podle nich stále s námi.

„Stále proto platí riziko náhlého nárůstu pacientů s covid-19,“ upozorňuje Vladimír Černý.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here