Nemocnice zřizované Krajem Vysočina by měly pomalu vytvářet varianty zohledňující případné uvolňování provozů. Tyto kroky budou moci být ale přijaty až poté, co vláda upraví dosud platná mimořádná opatření. Uvedl to hejtman a místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Jiří Běhounek [ČSSD].

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch [za ANO] na včerejší [14.4.] tiskové konferenci vlády přitom již potvrdil, že součástí plánu uvolňování mimořádných opatření je i úprava fungování zdravotnictví. Takzvaný restart českého zdravotnictví.

„U ambulantní péče se týká všech poskytovatelů péče. Ty budou najíždět na běžný režim, ale s ohledem na to, aby se lidé nesrocovali v čekárnách. I v lůžkové péči vyzveme, aby poskytovatelé začali obnovovat péči,” řekl s tím, že aktuálně nedochází k vychylování, změně u počtu hospitalizovaných pacientů.

„Osobně na změny opatření vůbec nespěchám. Naše nemocnice by v případě příznivé epidemiologické situace mohly začít vybrané operativní výkony dělat nejdříve v květnu. Šlo by třeba o nevyhnutelné plánované kardio nebo onkologické výkony,“ upřesnil Jiří Běhounek.

Optimistické varianty fungování krajských nemocnic mají podle něj důležitou podmínku. A to je pokles nově pozitivně testovaných občanů napříč republikou. První varianty případné změny v činnosti krajských nemocnic budou podle hejtmana na stole závěrem týdne.

Hejtmani v současnosti nemají zásadní problémy se zásobováním ochrannými prostředky od ministerstva vnitra. Shodují se ovšem na tom, že v blízké době bude třeba s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] a zdravotními pojišťovnami řešit velké finanční ztráty regionálních nemocnic. Ztráty, které vznikly útlumem výkonů a personálními náklady spojenými s řešením péče o pacienty s nákazou.

Situace v kraji Vysočina

V Kraji Vysočina je k dnešnímu ránu 160 potvrzených případů nemoci Covid-19. Jiří Běhounek vyjádřil obavy z dalšího nárůstu čísla pozitivních osob v těchto dnech. Důvod je, že během Velikonoc byl ze strany občanů konfrontován s desítkami případů porušování nařízených opatření.

„S příchodem vyšších teplot a s nástupem volných dní veřejnost ztratila přirozenou ostražitost. Především při sportu bohužel dvoumetrový odstup nestačí. Existují studie, které potvrzují, že při sportu se viry šíří na vzdálenost i pět a více metrů. Je tedy nutné nosit roušku i při sportu v městské zástavbě,“ uvedl Jiří Běhounek.

Zároveň dodal, že veřejnost zbytečně na frekventovaných místech riskuje. Snaží se platná nařízení obcházet a vystavuje se tak zbytečnému riziku nákazy.

„Jako zcela zbytné stále vidím rodinné nákupy v supermarketech, které může zajistit jeden dospělý. I nákupy v hobby marketech mohly minimálně týden počkat. Apeluji na spoluobčany, aby v rámci ochrany svého zdraví přehodnotili své priority a zdraví posunuli opět na první místo,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Testování v sociálních službách

Kraj Vysočina v sobotu 11. 4. dopoledne zahájil distribuci prvních pěti tisíc kusů rychlotestů na Covid-19 určených pro poskytovatele sociálních služeb. Právě na Vysočině je několik domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem, do nichž se infekce Covid-19 dostala.

Kraj tak naplňuje nařízení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] v 14denních intervalech povinně provádět vyšetření všech svých zaměstnanců v sociálních zařízeních na přítomnost nového viru. Mimořádné opatření se týká nejen domovů pro seniory, ale také ústavů sociální péče a domovů se zvláštním režimem. Podle informací Pavla Fraňka, náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí, se v Kraji Vysočina vyšetření týká zhruba 3 700 zaměstnanců v 38 zařízeních, z nichž 19 je zřizováno přímo krajem.

Na základě doporučení náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly budou podle vyjádření kraje v dohledné době praktickým lékařům pro dospělé distribuovány sestavy OOP v takovém rozsahu, aby se praktici mohli zapojit do testování svých evidovaných pacientů. Například i klientů domovů pro seniory.

Chytrá karanténa zatím bez termínu

Jiří Běhounek se vyjádřil i k projektu Chytré karantény na území Kraje Vysočina. Uvedl, že nebyl definitivně stanoven termín, kdy bude na území kraje aplikována. Účelem chytré karantény je co nejrychleji najít potenciálně nemocné a umístit je do karantény. S pozitivně testovaným člověkem, který dá souhlas se zpracováním údajů ze svého mobilního telefonu a platební karty, bude proveden telefonní iniciační hovor. Na jeho základě pak vznikne vzpomínková mapa, která usnadní lokaci lidí, kteří s infikovaným přišli do kontaktu.

„Ke spolupráci při zavádění systému Chytré karantény jsem nabídl i pomoc a kapacity krajského odboru informatiky,“ uvedl Jiří Běhounek. A zároveň upozornil, že dílčí kroky Chytré karantény už jsou na území Vysočiny rozběhlé.

Oficiální spuštění Chytré karantény bylo plánováno po jejím pilotním ověření na čtvrtek 9. dubna 2020. Jiří Běhounek již v minulých dnech požádal tým Chytré karantény, aby nastavil koordinaci odběrových míst a skupin, které už nyní v krajích působí, i těch, jež budou nasazeny v regionech v rámci Chytré karantény.

„Obrátil jsem se také na krajské IT specialisty, aby byli připraveni se na projektu podílet, ale budeme pro ně chtít jasné pokyny od realizačního týmu projektu,“ dodává.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here