Covid-19: Čísla z Belgie odkazují na kritický scénář v ČR

0
1781
Belgie
Foto: Pixabay.com

Belgie hlásí rychlý růst nakažených osob nemocí covid-19. Čísla, která z Belgie přicházejí, jsou přitom podobná těm, která by byla v Česku vnímána jako čísla hraniční. Tedy čísla, která by značila, že Česko, jež má obdobný počet obyvatel jako Belgie, ztrácí svou kontrolu nad novým koronavirem.

Jde o situaci, kdy by se koronavirem v Česku nakazilo 30 tisíc osob. A k tomu právě v posledních dnech v Belgickém království došlo. Počátkem dubna Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] zveřejnil dva možné scénáře vývoje covid-19 v Česku. První, ten optimističtější scénář, počítá se zhruba 5 600 případy nákaz v polovině dubna a na jeho konci pak se 7 200. Druhý, ten horší scénář vývoje, odhaduje počty nakažených na 12 300 v polovině měsíce dubna a 30 tisíc na jeho konci.

A právě odhadovaného čísla pesimistického scénáře dosáhla v posledních dnech Belgie. A i když se počet nakažených na první pohled nemusí zdát tak dramatický, tak v přepočtu na obyvatele koronavirus zemi zasahuje podobně jako Itálii. Za posledních 24 hodin totiž belgické úřady potvrdily 262 nových případů úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Z toho 172 pacientů zemřelo v zařízeních sociálních služeb, jen 90 pacientů zemřelo v nemocnicích. Celkově v Belgii dosud zemřelo v souvislosti s koronavirem 4 157 osob. Zde je poměr, kde tito lidé zemřeli, vyrovnanější. 52 procent zemřelo v nemocnicích a 46 procent v zařízeních sociální péče.

Jsou tu ale i dobré zprávy

V Belgii se od počátku epidemie koronavirem nakazilo 31 119 osob. Nemocnice opustilo bezmála sedm tisíc pacientů. V současné době se na belgických klinikách léčí 5 536 nemocných s covid-19, z nichž je 1 223 na JIP. Na plicní podpoře je aktuálně 915 pacientů s covid-19 a 25 pacientů je zaintubováno. Pro srovnání v předešlém dnu, tedy během velikonočního pondělí, zdravotníci v zemi potvrdili 303 obětí koronaviru a denní nárůst nově nemocných byl 942 případů. Podle dnešního vyjádření belgického virologa Stevena Van Guchta z Národního krizového centra v Bruselu se za posledních 24 hodin infekcí covid-19 nakazilo 530 nových osob. A i když jde o viditelný pokles v počtu nakažených osob nemocí covid-19 i počtu zemřelých, tak Steve Van Gucht nabádá Belgičany k neustálé opatrnosti.

„Čísla se vyvíjejí pozitivně. Vypadá to, že je virus unavený. Je ale důležité, abychom situaci udržovali pod kontrolou,“ říká.

V Belgii skoro jako v Itálii

Podle odborníků je vývoj epidemie covid-19 v Belgii zcela srovnatelný se situací v Itálii, o které se však v souvislosti s covid-19 mluví mnohem častěji. Itálie, která má zhruba 5,25krát více obyvatel než zmiňovaná Belgie, hlásí bezmála 160 tisíc nakažených koronavirem. Belgie jich potvrdila k dnešnímu dni stejně, úměrně svému počtu obyvatel více než 31 tisíc. A stejně tak korespondují i čísla o obětech nemoci covid-19. Těch má Itálie přes 20 tisíc, Belgie jich má přes 4 100. A zatímco v Itálii se mluví o tom, že epidemie koronaviru v zemi pravděpodobně již kulminovala a počty nakažených v zemi každým dnem klesají, tak v Belgickém království to zatím potvrzeno není a země má před sebou ještě několik náročných dnů. Jelikož systém zdravotnictví v Belgii patří k těm stabilním a má dostatečné kapacity pro nemocné, dá se předpokládat, že epidemii koronaviru zvládne.

Belgie nechala otevřené malé provozovny

Belgická vláda, stejně jako většina evropských zemí, přijala už před několika týdny preventivní opatření v boji proti covid-19. V zemi platí zpřísněné kontroly na hranicích. Vláda uzavřela obchody, restaurace, bary, opravny, sportoviště a další s výjimkou lékáren, obchodů s potravinami a na rozdíl od České republiky například i holičství a kadeřnictví. V zemi jsou doporučovány i rozestupy, zvýšená hygienická opatření a za nedodržení vládních nařízení hrozí nemalé pokuty. Až 250 euro pro běžného občana a 750 euro pro podniky, které nedodržují vládní nařízení v zemi.

Mezi obětmi koronaviru převládají starší osoby a osoby s nějakým chronickým onemocněním. Proto budou podle šéfa belgické vládní pracovní skupiny v boji s covid-19 Philippe De Backera [Open VLD] na koronavirus testováni všichni obyvatelé i pracovníci domovů seniorů, domovů s pečovatelskou službou a i v dalších zařízeních sociální péče.

„Toto opatření by mělo vést k lepší ochraně zvláště zranitelné skupiny obyvatelstva,“ uvedl pro VRT NWS Philippe De Backter.

K tomuto účelu již tamní vláda vyhradila 200 tisíc testovacích sad na přítomnost koronaviru a v případě potřeby je připravena počty testovacích sad navýšit.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here