Počet potvrzených případů nákazy koronavirem celosvětově překonal hranici čtyř milionů. V souvislosti s nemocí zemřelo 276 tisíc osob. Z celkového počtu nakažených má být 90 až 250 tisíc zdravotníků. Uvedla to Mezinárodní rada zdravotních sester [ICN].

Podle Mezinárodní rady zdravotních sester se koronavirem ve světě nakazilo nejméně 90 tisíc zdravotníků, jejich skutečný počet by ale mohl být více než 240 tisíc. Odhad 90 000 je založen na informacích ze 30 zemí – od jejich sdružení ošetřujícího personálu, z vládních statistik a z médií. Avšak je vnímán jako minimalistický.

„Pokud je totiž na světě dohromady cca čtyři miliony nakažených a průměrný podíl infikovaných mezi zdravotníky je šest procent, jak ICN odhaduje, mohl by být skutečný počet nakažených mezi ošetřujícími pracovníky ve zdravotnictví celosvětově 240 tisíc až 250 tisíc,“ uvedl šéf sdružení Howard Catton.

Podle sdružení, které sídlí v Ženevě a zaštiťuje téměř 20 milionů zdravotních sester, dosud zemřelo nejméně 260 zdravotních sester s nemocí covid-19. Podle Cattona ze světa přitom nadále přicházejí zprávy o nedostatku ochranného vybavení pro zdravotnický personál.

11 procent v Česku

Podle posledních oficiálních dat se v České republice [k 29.4.] nakazilo koronavirem celkem 820 zdravotníků. Z celkového počtu zhruba 7 580 nakažených [k 29.4.] je to jedenáct procent. Zdravotnický personál je tak nejpostiženější profesní skupinou v zemi. Informovala o tom ve své zprávě Česká lékařská komora [ČLK].

„Opakovaná ujišťování ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že zdravotníci jsou údajně dostatečně vybavení potřebnými osobními ochrannými prostředky, se ani dnes nezakládají na pravdě. Řada zdravotníků stále pracuje v naprosto nevyhovujících podmínkách. Důsledkem toho je rostoucí počet nakažených v našich řadách,“ uvedl v této souvislosti prezident ČLK Milan Kubek.

Mezi nakaženými zdravotníky bylo 169 lékařů [z toho 13,6 procent se nakazilo v zaměstnání]. Uzdravilo se jich 83. Nejvíce nákaza postihla zdravotní sestry. Celkem jich covidem-19 onemocnělo 344 [z toho 31,4 procent se nakazilo v zaměstnání] , zotavilo se jich 110, dvě v souvislosti s touto infekcí zemřely. Dále se nakazilo 17 laborantů, 20 lékárníků a farmaceutů a 270 ostatních zdravotníků.

Nejvíce obětí má Evropa

Ze statistiky specializovaného serveru Worldometers nemocí covid-19 ve světě onemocněly cca čtyři miliony lidí a 275 tisíc nakažených infekci podlehlo. Bezmála 1,4 milionu lidí se podle něj zotavilo. Data se shodují i s daty americké Univerzity Johnse Hopkinse, podle nichž je nyní na světě přes 4,004 milionu nakažených a 277 860 obětí.

Více než čtvrtinu všech nakažených registrují Spojené státy, které jsou co do počtu obětí i infikovaných koronavirem nejhůře zasaženou zemí na světě. Počet obětí ale i tak zůstává nejvyšší v Evropě [31 587 obětí].

Mimo Spojené státy, které podle Worldometers evidují 1,3 milionu nakažených, hlásí nejvyšší počty infikovaných Španělsko [cca 223 000], Itálie [217 000] a Británie [211 000]. Velké počty nových případů v posledních dnech hlásí i Rusko, kde je podle oficiálních statistik nakažených bezmála 188 000 lidí.

Špatná je situace v Brazílii

Rekordní počty úmrtí spojených s covid-19 hlásí v posledních dnech Brazílie. Brazilské úřady v bezmála 210milionové zemi registrují 155 939 potvrzených případů infekce a 10 627 obětí. Podle vyjádření expertů budou ale počty nakažených i zemřelých ve skutečnosti až dvacetkrát vyšší.

V Latinské Americe je Brazílie co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí, celosvětově je na základě infikovaných na osmém místě. Nejhůře zasaženou oblastí je jihovýchodní stát Sao Paulo, který eviduje okolo třetiny všech nakažených v zemi.

Čína hlásí 4 633 obětí

Nový koronavirus SARS-CoV-2 úřady poprvé zaznamenaly koncem loňského roku v Číně, odkud se rozšířil do celého světa. Dosud se nákaza koronavirem v pevninské Číně podle tamních úřadů potvrdila u 82 887 lidí a 4 633 infikovaných zemřelo [Čínou uváděná data se ale ukazují být nevěrohodná, pozn. red.].

Bez nakažených jsou některé tichomořské ostrovní státy. Na nulovém počtu nakažených trvají také vůdci Turkmenistánu a Severní Koreji. Odborníci ale podotýkají, že skutečné počty infikovaných jsou velice pravděpodobně vyšší, než udávají oficiální statistiky.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here