Podrážděná pokožka od nošení roušky i častého mytí a dezinfikování rukou trápí nejenom zdravotníky, ale i běžnou veřejnost. Prevence i léčba podle odborníků spočívá ve snížení tření kůže o roušku a v péči o pokožku. V praxi to znamená ji chránit zvlhčujícími krémy. Avšak jsou tu i další metody ochrany kůže. 

Kůže podrážděná nošením osobního ochranného vybavení je rizikem důvěrně známým všem zdravotníkům pracujícím v prostředí, kde je nutné mít pod kontrolou šíření infekcí. A nyní se s ním seznámili i mnozí lidé, kteří nosí ochrannou roušku na veřejnosti a často si myjí ruce.

Podle profesora a vedoucího katedry dermatologie na Univerzitě George Washingtona Adama Friedmana je proto nutné si několikrát denně natírat obličej zvlhčujícím krémem. To proto, aby se snížilo tření mezi kůží a maskou nebo rouškou. Jde vlastně o vytvoření bariéry. Tímto opatřením se chrání i on sám a doporučuje ho i všem ostatním a navíc dodává.

„Na místě je i používání zvláčňujících prostředků. Ideálně hustších tělových mlék nebo krémů, které pokožku zvlhčí a ponechají jí vlhkost tam, kde je to potřeba. Třeba v místě tření. A také doplní ochrannou vrstvu před všemi těmi ohavnými věcmi,“ říká profesor Adam Friedman.

Podle něj je kůže naše biologické brnění, a to si musíme chránit. Ruce je třeba si samozřejmě mýt mýdlem, ale také to nepřehánět nad správnou míru.

Lékař i pacient zároveň

Adam Friedman nosil v době před pandemií nemoci covid-19 ochrannou roušku nebo chirurgickou masku jen zřídka. Nyní, když slouží plné směny v univerzitní nemocnici, ji má na obličeji i osm hodin denně. A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, pokožku na tváři má zanícenou jasně červenou vyrážkou.

„Teď jsem dermatolog a dermatologický pacient zároveň,“ tvrdí Adam Friedman.

S vlastními pacienty se sice osobně setkává jen v případě, že jde o naléhavý případ, ale dny tráví se svými kolegy. I proto musí mít neustále roušku a podle jeho slov, a i zkušeností každého z nás, je její nošení velmi nepříjemné.

„Myslím, že vzhledem k povaze pandemie covid-19 budeme nosit roušky ještě celé měsíce. Kožní problémy bez správných preventivních a léčebných opatření, která máme k dispozici, s největší pravděpodobností přetrvají a budou čím dál tím častější,“ říká.

Kůže je aktivní orgán

Podobně to vidí i dermatoložka z americké Kliniky Mayo Dawn Davisová. Říká, že kůže je největším orgánem lidského těla a chrání nás před okolním prostředím. Nutné je si ale také uvědomit, že se i kůže může poškodit.

„Kůže je velmi aktivním orgánem, stejně jako ostatní orgány v těle. Na rozdíl od mnoha jiných orgánů se neustále regeneruje a vytváří vlastní zvlhčující prostředky. Naše kůže je každý den velmi zaneprázdněná, aniž bychom si to uvědomovali,“ popisuje dermatoložka Dawn Davisová.

Ta nadměrnou zátěž příliš často myté anebo pod maskou namáhané kůže přirovnala k nohám, které obujeme do špatně padnoucích nebo příliš těsných bot. V takovém případě pak kůže vyrovnává nepřiměřenou zátěž tvorbou puchýřů.

„Rozdíl mezi nohou a rukou nebo tváří je v tom, že kůže na nohou je mnohem silnější než kůže na hřbetě rukou nebo na obličeji. Tam nemá přirozený mechanismus k tvorbě puchýřů. Reaguje proto podrážděním, suchostí a dermatitidou,“ vysvětluje.

Doporučuje proto používat hypoalergenní mýdla a mýt si ruce a obličej v teplé, ne však horké vodě. Pokožku je pak nutné osušit nikoli třením, ale jen přiložením lněného nebo bavlněného ručníku, který pokožku nedráždí tolik jako papírový ručník. Pokud samotné natření krémem nebo tělovým mlékem nestačí, pak dermatoložka doporučuje na vrstvu krému nanést ještě vazelínu. A na noc si na ruce natáhnout ponožky.

Dobrý tip, jak chránit pokožku

Pokud ani tato léčebná terapie nestačí k dostatečnému zvláčnění a zvlhčení pokožky, má v záloze ještě jeden typ na správné ošetření pokožky. Takzvané burrito na kůži, které dermatoložka popisuje následovně.

„Omyjte si ruce, osušte je a naneste na ně dvě vrstvy hypoalergenního mléka nebo krému. Do sklenice nebo malé misky teplé vody přidejte čajovou lžičku octa, namočte dvě čisté utěrky nebo látkové kapesníky, vyždímejte, obtočte je kolem rukou a navrch přetáhněte ponožku,“ doporučuje.

Podobná rada funguje i na obličej, jen s tím rozdílem, že látka namočená v octové vodě se přikládá třikrát nebo čtyřikrát denně na obličej natřený dvěma vrstvami krému. A to na zhruba 15 minut.

Dermatoložka Dawn Davisová také doporučuje používat zinkovou mast, kterou sama v tuto dobu používá. Tu dobře znají rodiče malých dětí, protože jim s ní mažou zadečky, aby předešli opruzeninám od plenek. Doporučuje ji natřít v tenké vrstvě na obličej všude, kde se o něj otírá rouška.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here