Senátoři poslali kompenzační zákon zpět do Sněmovny

0
272
kompenzacni
Foto: Senát ČR

Senát vrátil do Sněmovny takzvaný kompenzační zákon. Senátoři z něj odstranili ustanovení o odpuštění odvodů na sociálním pojištění za červen až srpen lékárnám do 15 zaměstnanců. Ve středu totiž senátoři v jiné normě doporučili to, aby byly odvody odpuštěny za červen až srpen lékárnám do 25 zaměstnanců.

Kvůli tomu včera [11.6.] senátoři z kompenzačního zákona navrhli odstranit pasáž, podle níž by se odpuštění odvodů týkalo pouze lékáren do 15 zaměstnanců. Naopak úleva lékárnám v kompenzačním zákoně by podle senátorů byla nepřípustnou nepřímou novelou. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] se senátním řešením souhlasil.

Poslanci schválili kompenzační zákon i úlevy pro lékárny

Pokud by Sněmovna senátní návrh na odpuštění odvodů většímu počtu zaměstnanců lékáren odmítla, stále by mohla schválit svou původní verzi, uvedl senátor Tomáš Goláň [Senátor 21]. Reagoval tak na obavy mnoha lékárníků z toho, že by jim nakonec nemusely být odvody odpuštěny vůbec.

Kompenzační zákon má umožnit, že zdravotnická zařízení dostanou od státu zhruba 30,5 miliardy korun za výpadek příjmů, o které přišly během koronavirové epidemie. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydá kompenzační vyhlášku, podle níž se budou peníze proplácet.

Kompenzační vyhláška je úhradová vyhláška

Přímé náhrady poskytovatelům péče se předpokládají ve výši 27 miliard korun. Zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb ve druhé polovině letošního roku. Dalších pět miliard korun by mělo jít na péči o lidi s nemocí covid-19. Vyhláška zajistí podle Vojtěcha také peníze na odměny pro zdravotníky. Měla by být účinná od července.

„V zásadě lze říci, že je to druhá úhradová vyhláška,” řekl senátorům ministr.

Norma podle senátorky Jitky Chalánkové z klubu ODS nepočítá s náhradami například pro magnetickou rezonanci. Ministerstvo zdravotnictví by na to mělo v kompenzační vyhlášce pamatovat, uvedla senátorka.

Návrh kompenzační vyhlášky vlídné přijetí nesklízí

Zákon stanoví, že v případě zdravotnických zařízení, která dostávají zálohy na hrazenou péči, se náhrady vypořádají při ročním zúčtování v polovině příštího roku. Ostatní poskytovatelé mají dostávat zálohy na kompenzaci už letos. Jde například o zařízení lázeňské léčebně rehabilitační péče a o poskytovatele zdravotnické dopravní služby.

Opatření vlády narušily chod zdravotnických zařízení

Při epidemii koronaviru v březnu až květnu klesla akutní lůžková péče v porovnání se stejným obdobím loni podle ministerstva zdravotnictví na 30 až 50 procent, lázně se zavřely úplně. Naopak domácí paliativní péče přibylo.

Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Do běžného provozu se nemocnice začaly postupně vracet po Velikonocích. Beze změn úhrad by nemocnice přišly asi o 22 miliard korun. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté, pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here