Itálie se oklepává z pandemie koronaviru a snaží se o návrat do běžného života. Dnes se odehraje odložený zápas italského fotbalového poháru mezi kluby Juventus Turín a AC Milán. A to i navzdory tomu, že v Itálii evidují stále více než 31 tisíc pacientů s covid-19.

Italská vláda v pondělí 15.6. významně rozvolní přijatá protikoronavirová opatření v zemi. Otevřou se dveře zábavních parků, dětských táborů a v omezeném počtu zahájí svoji kulturní činnost i italská divadla a kina. Italové se přitom již v tomto týdnu mohli vypravit i za hranice země. Od úterka mají otevřený přístup do sousedních balkánských zemí. Otevření hranic k východním sousedům urychlil mimo jiné fakt, že italští turisté jsou pro tyto země nemalým zdrojem příjmů. Italové ale stále nesmí ještě vycestovat do zemí mimo EU s výjimkou Velké Británie, a to až do konce června.

Dnešní velkou událostí je pak první oficiální fotbalový zápas od uvalení celostátní karantény 9. března. A to mezi kluby Juventus Turín a AC Milán, samozřejmě však bez diváků. Zápas mezi italskými kluby se tak stal symbolickým začátkem uvolňování restrikcí v oblasti sportu. Dnes se totiž v zemi povolují veškeré sportovní akce konané ale pouze na profesionální úrovni a bez přítomnosti diváků v hledištích. Uvolnění amatérských kontaktních sportů, jako je volejbal či právě fotbal, je naplánováno až na 25. června.

Zábava, relaxace, kultura pouze v omezeném režimu

Za dodržování zvýšených hygienických pravidel a bezpečnostní vzdálenosti se v Itálii mohou od pondělí 15. června otevřít dokonce i lázně a herny. Divadla a kina budou moci hrát pro diváky do maximálního počtu 200 diváků. Ve venkovních prostorách potom až pro 1 000 návštěvníků. Co se týče taneční zábavy, veletrhů nebo v Itálii tolik populárních plaveb na výletních lodí, tak tento typ zábav se uvolní až 14. července. Je však nutné upozornit, že jde o obecné doporučení vyšších autorit. Konkrétní rozvolňování [i dřívější] je v Itálii v kompetenci místních úřadů. Ty se rozhodují podle situace v regionu.

Immuni v Itálii jako obdoba Chytré karantény

V pondělí 15. června začne v Itálii fungovat mobilní aplikace s názvem Immuni. Jde o obdobu české Chytré karantény. To znamená, že tato aplikace urychluje a usnadňuje vyhledávat kontakty osob, se kterými se covid pozitivní osoba za poslední dny setkala. Doposud funguje v Itálii pouze v pilotním režimu ve čtyřech regionech s celkem osmi miliony obyvateli. Dle agentury Reuters si ji prozatím stáhlo 2,2 milionů Italů. Aplikace využívá technologii bluetooth a data v ní jsou anonymní. Lékaři do systému zadávají informace o nakažených lidech a aplikace poté varuje ty, kteří se s daným člověkem setkali.

Chytrá karanténa 2.0 sbírá data o zdravých i nemocných

Covid-19 má v Itálii aktuálně bezmála 31 tisíc lidí

Podle dostupných informací je v Itálie stále ještě téměř 31 tisíc osob infikovaných virem SARS-CoV-2. Zhruba 17 tisíc z nich přitom pochází z Lombardie [severní region]. Zajímavé přitom je, že v regionech jako je Kalábrie, Molise, Umbrie či Sardinie se celkové počty nakažených pohybují v sotva desítkách. A v některých z nich nejsou v posledních dnech hlášeny žádní noví nakažení. S koronavirem podle agentury ANSA ve čtvrtek v Itálii zemřelo 53 osob. Jde tak o nejnižší bilanci od počátku epidemie v Itálii. Oproti tomu ale přibylo 379 nově potvrzených případů nákazy, což je oproti předešlému dni [středě] nárůst o 177 případů.

V Itálii od počátku pandemie nového koronaviru zemřelo s covid-19 už 34 167 osob. Itálie je v počtu zemřelých na čtvrtém místě ve světě, po Spojených státech, Velké Británii a Brazílii. V celkovém počtu nakažených, jichž je více než 236 tisíc, je sedmou nejpostiženější zemí světa, po Spojených státech, Rusku, Brazílii, Španělsku, Velké Británii a Indii.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here