Uherskohradišťská nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče [JIP] a zastavila na ní příjem pacientů. Testy totiž prokázaly covid-19 u devíti zaměstnanců a jednoho pacienta hospitalizovaného na pooperační JIP. Další pozitivní pacient leží v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení [ARO].

V nemocnici stále platí zákaz návštěv. Informace potvrdil mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Podle něj v domácí karanténě zůstávají tři desítky zdravotníků, sedm pacientů bylo nutné přeložit na lůžka infekčního oddělení.

„U nikoho dalšího zatím testy covid-19 nepotvrdily, preventivně se testují a trasují další zaměstnanci. Provoz ostatních oddělení Uherskohradišťské nemocnice běží standardně, pooperační intenzivní péče je zajištěna v nemocnicích ve Zlíně a Kroměříži,” uvedl mluvčí.

Covidem-19 se nakazil pacient, který na JIP ležel po operaci nohy.

„Jeho stav je dobrý, nemá žádné příznaky, nyní je v péči infekčního oddělení. V izolaci na infekčních lůžkách je pro jistotu i dalších šest pacientů, kteří byli ve stejnou dobu rovněž na intenzivní péči. Testy u personálu vyšly pozitivně v devíti případech. Do čtrnáctidenní karantény jsme ale z preventivních důvodů raději poslali celé pracoviště, tedy tři desítky zdravotníků,” uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Uherskohradišťská nemocnice: Reagovali jsme rychle

Na multioborové JIP se zdravotníci starají o pacienty po chirurgických operacích. Podle zástupců nemocnice ne každý pacient potřebuje po operaci intenzivní péči. Mnoho z nich je po chirurgickém výkonu monitorována na takzvaném dospávacím pokoji. Jsou-li bez komplikací, pak je personál nemocnice přeloží na standardní oddělení.

„Operační program v Uherskohradišťské nemocnici tedy není nyní nutné zastavit nebo jej omezit,” uvedl Petr Sládek.

Testy se u pacientů a zdravotníků, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu, budou opakovat s odstupem několika dnů. Hygienici situaci v nemocnici monitorují. Mimo jiné zjišťují, jak se nákaza do zařízení dostala.

„V současné době stále probíhá trasování kontaktů, seznamy se stále doplňují a aktualizují,“ uvedla Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně. O plošném testování v nemocnici podle ní hygienici zatím neuvažují.

„Je to nepříjemné, ale reagovali jsme rychle a udělali jsme vše, abychom případnému šíření koronaviru zabránili. Zpřísnili jsme znovu hygienická opatření, apelujeme na pacienty i zdravotníky, aby nosili roušky v celém areálu, soustředili se na důsledné dodržování hygieny rukou,” doplnil Petr Sládek.

Dále vyzval veřejnost, aby v případě teploty, dušnosti, ztráty čichu, kašle, střevních potíží nepřicházeli do nemocnice a kontaktovali svého obvodního lékaře.

Nemocnice se s covidem budou potýkat dlouhodobě

Podle úterních údajů krajské hygienické stanice se ve Zlínském kraji od začátku epidemie nakazilo novým typem koronaviru 394 lidí. Nejvíce případů zaznamenali hygienici v regionu na Uherskohradišťsku, a to 153. Na Zlínsku jich evidují 143, na Vsetínsku 58 a na Kroměřížsku 40. Z nemoci covid-19 se v kraji dosud vyléčilo 366 lidí, tři lidé s ní zemřeli.

Podle předsedy představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomíra Maráčka se Uherskohradišťská nemocnice, ale i další nemocnice s rizikem infekce patrně budou potýkat ještě dlouhou dobu.

„Onemocnění se naštěstí prokázalo jen u jednoho z pacientů, testy ale ukázaly, že covid pozitivní jsou zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci, bylo tedy nutné uzavřít celé pracoviště pooperační intenzivní péče. Pacienty ale můžeme ubezpečit, že pooperační intenzivní péče je zajištěna v rámci spolupráce našich nemocnic,” uvedl.

Podle údajů krajské hygienické stanice k dnešním ránu se ve Zlínském kraji od začátku epidemie nakazilo novým typem koronaviru 404 lidí. Nejvíce případů zaznamenali hygienici v regionu na Uherskohradišťsku, a to 156. Na Zlínsku jich evidují 144, na Vsetínsku 64 a na Kroměřížsku 40. Z nemoci covid-19 se v kraji dosud vyléčilo 366 lidí, tři lidé s ní zemřeli.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here