Vědecké týmy budou moci zřejmě letos žádat o finanční podporu na krátkodobé projekty týkající se nemoci covid-19. V dotačním programu pro zdravotnický výzkum covidu-19, který má být spuštěn do konce léta, bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] rozděleno 100 milionů korun.

„Rozhodli jsme se, že vypíšeme speciální výzvu pro krátkodobé projekty, které se týkají výzkumu a vývoje v oblasti nemoci covid-19. Požádali jsme Radu vlády pro vědu, výzkum a inovace o přidělení finančních prostředků ve výši 100 milionů korun,“ uvedl Adam Vojtěch s dovětkem, že nyní se připravuje metodika, aby mohl být program do konce léta spuštěný.

Žádat o dotační podporu budou moci výzkumníci na projekty například na zrychlení a zkvalitnění procesu diagnostiky nemoci covid-19, v buněčné a molekulární biologii, imunologii nebo virologii. Finanční prostředky budou určeny také na výzkum v nemocniční intenzivní péči a operačních oborů. Možnost získat peníze budou mít i žadatelé z primární péče. V té se je dle ministra třeba zaměřit na rozhodování ohledně pacientů s podezřením na covid-19.

„Kromě epidemie covid-19 se zdá, že je s tím spojená epidemie duševních nemocí. Duševní zdraví je jednou z oblastí, která nejvíce utrpěla v době pandemie,“ uvedl dále ministr.

Proto podle něj budou moci finance z dotačního programu čerpat vědečtí pracovníci v oblasti duševního zdraví.

Krize covid-19 ukázala, že nestačí číst jen titulky

Vědečtí pracovníci přispěli v boji s covidem-19

V boji s novým koronavirem významně pomohla i česká vědecká obec. Díky našim výzkumníkům se navýšily například testovací kapacity.

„Připravili jsme diagnostické jednotky, které byly schopny pracovat v prostředí infekční laboratoře. Zpracovali jsme několik desítek tisíc vzorků, mohli jsme zpracovat ještě mnohem víc,“ uvedl prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka.

Podle něj pracoviště nyní své testovací kapacity zazimovala, ale jsou připravena je znovu zprovoznit v případě potřeby.

PODCAST: Vyšší nárůst covid pacientů se dal čekat

Důraz na zvládnuté testování

V současné době se testuje kolem 1 500 až 4 000 vzorků denně, maximum bylo přes 9 000 testů za den na začátku května. Kapacity byly připravené i pro desítky tisíc testů. Podle Jana Konvalinky nyní vědecká pracoviště v Česku pracují dále na vývoji alternativních metod testování, které by byly rychlejší a ideálně ze slin.

„Odběr z nosohltanu je velmi nepříjemný a musí ho provádět proškolený odborník, protože zhruba 30 procent je při špatném odběru falešně negativních,“ uvedl s tím, že se pracuje také na látkách, které by zastavily replikaci viru.

Odběr vzorku pro test na covid lze řešit i samostěrem

Podle Jana Konvalinky se vlastní testování dokáže docela dobře vyřešit [robotika atd,], ale úzkým místem testování zůstává odběr vzorků od lidí. Do budoucna má proto velký potenciál samoodběr materiálu pro testování.

Covid-19 mohou testovat i automatizované přístroje

Projekty podpoří i Technologická agentura ČR

Finančně podpořit vědu a výzkum v oblasti nového koronaviru by měla i Technologická agentura ČR [TA ČR]. Ta koncem letošního dubna vyhlásila soutěž v rámci Programu ÉTA, do které mohou vědci podávat své návrhy projektů zmírňující dopady koronaviru do sociální, ekonomické, kulturní i vzdělávací oblasti. Výše podpory pro výzkumníky bude až ve výši 80 procent v maximální částce čtyř milionů korun. Celkem plánuje TA ČR vložit do podpory programu 100 milionů korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here