Stát zřejmě nakoupí automatizované testovací přístroje na covid-19 od české firmy Diana Biotechnologies. Přístroj dokáže otestovat až tisíc vzorků denně. Firma si navíc sama vyrábí reagencie, tedy chemikálie nutné pro testování.

Firma Diana Biotechnologies z Vestce u Prahy, která vznikla před dvěma lety při Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR [ÚOCHB], vyvinula automatizované řešení pro testování přítomnosti nového koronaviru SARS-CoV-2 v klinických vzorcích. Letos v červnu navíc vyhrála první místo v takzvaném Hackathonu Hack the Crisis, kterou vyhlásila agentura CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO]. O přístroje projevil zájem stát. Pokud dopadne jejich testování dobře, pořídí je do každého kraje. Alespoň to řekl premiér Andrej Babiš [ANO].

„Rozhodli jsme se, že přístroj otestujeme ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Pokud bude fungovat, tak ho může stát koupit do každého kraje,“ uvedl.

Přístroje by podle něj mohly kraje dostat do několika měsíců. Premiér upřesnil, že stát by měl mít pod kontrolou laboratoře, které testují vzorky na nákazu koronavirem. Lidé z praxe jsou však k těmto plánům skeptičtí. Podle místopředsedy Rady Asociace krajů a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka [ČSSD] je produkt zajímavý, ale jeho využití je zatím nejasné.

„Není jasné, kdo to bude provozovat, kde to bude umístěné, kdo to bude odebírat. Automat sám dotyčného člověka nenabere. A pak taky kapacitu tisíc vzorků denně měly i laboratoře z Akademie věd a další, které se nabídly,“ uvedl Jiří Běhounek.

Přístroje na testování mají vlastní reagencie

Výhoda nových přístrojů spočívá v kvantitě otestovaných vzorků i v jejich nezávislosti na dovozu takzvaných reagencií [chemických činidel, pozn. red.] ze zahraničí. Ty jsou pro provádění testování potřeba a Diana Biotechnologies si je dokáže sama vyrobit.

„Naše laboratoře jsou závislé na mezinárodních hráčích v oblasti chemikálií pro testování. Pokud je po nich celosvětová poptávka, tak můžeme čekat i řádově týdny,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Podle něj se může stát, že ve druhé vlně na podzim bude navýšení testování velmi potřebné. Dnes laboratoře otestují zhruba 1 500 a 5 000 vzorků denně. Svá maxima dosahovaly počátkem května, kdy otestovaly až 9 000 vzorků za den. Od začátku epidemie u nás bylo provedeno přes 598 tisíc testů na covid-19.

Společnost Diana Biotechnologies se za normálního stavu zabývá vývojem nových diagnostických metod a nových léčiv. Jeden ze zakladatelů uvádí, že pro testování používají vzorky z dosud běžně používaných stěrů z nosohltanu. Podle něj se ale firma chce do budoucna zaměřit na možnost samoodběrů i testování ze slin.

„Metodicky to problém není, ale je potřeba to dokázat klinicky, v USA to tak funguje,“ řekl.

Odběr vzorku pro test na covid lze řešit i samostěrem

Diana Biotechnologies expanduje i do zahraničí

O tom, že je o výsledky práce vědců z firmy Diana Biotechnologies zájem svědčí i to, že má uzavřenou dohodu o dodávkách do Polska. V současné době vyjednává podmínky pro dovoz také na Blízký východ. Firma přitom vznikla teprve před dvěma lety při ÚOCHB jako spin-off společnost. Investoři do firmy od jejího začátku vložili zhruba 80 milionů korun.

Jeden ze zakladatelů firmy Václav Navrátil vyvinul při svém postgraduálním studiu na ÚOCHB novou technologii k určování bílkovin v roztoku. Jeho postup umožňuje citlivě stanovit množství různých látek, jako jsou enzymy a proteiny, v lidské krvi, moči nebo slinách. Projekt získal v roce 2018 prestižní Cenu Wernera von Siemense za nejvýznamnější výsledek vývoje a inovace.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here