Lidé, kteří chtěli uplatnit slevový voucher z dotačního programu MMR Covid – Lázně, ale byli lázněmi odmítnuti pro nedostatek kapacity, mají na výběr ze dvou možností. Buď se pokusit najít jiné lázně, kde je s voucherem přijmou, anebo si počkat do podzimu, kdy snad dojde k úpravě podmínek programu Covid – Lázně.

Pokud jim ani jedna z nabízených variant nevyhovuje, pak mohou na využití slevových voucherů pouze rezignovat. Tedy oželet čtyři tisíce korun od státu a zaplatit si celý lázeňský pobyt z vlastní kapsy. Alespoň tak v praxi dopadají výsledky programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR], který měl pomoci lázním překonat problémy způsobené krizí covid-19, kdy musely uzavřít své provozy.

„Zájem o program nás překvapil všechny. A i když mnohé lázně spolu se svými klienty naráží na problémy s kapacitními limity v podmínkách programu, program svůj úkol splnil. Oživil poptávku po pobytech v českých lázních, které se aktuálně potýkají s absencí své tradiční klientely ze zahraničí,“ říká prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Zahraniční klientela zejména z arabských zemí, Ruska a Německa dle něj ročně činí až 45 procent všech návštěvníků českých lázní. Nejvíce postiženými lázněmi z tohoto pohledu jsou lázně v západních Čechách. Ale i ony hlásí přetlak zájemců o léčebné pobyty. Nejčastěji pak od zájemců se slevovými vouchery, které ale musejí odmítat kvůli parametrům programu Covid – Lázně. Což platí i pro ostatní lázně, jak v podcastovém rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz potvrzuje Eduard Bláha. Ten v něm radí, jak mají postupovat ti lidé, kteří chtějí uplatnit slevový voucher na lázeňský pobyt.

Limit voucherů je komplikací

Narychlo spuštěný a ve svých podmínkách nedotažený program Covid – Lázně přivedl do nezáviděníhodné situace nejedny lázně a zájemce o pobyt v nich. Jde o desítky lázní, přičemž mnohé lázně se raději do programu MMR z tohoto důvodu nepřihlásily.

Slevový voucher na lázeňský pobyt se stává i komplikací

Lázněmi, které se přihlásily, ale již nemají kapacitu přijímat další slevové vouchery, jsou i lázně Slatinné lázně Třeboň. I ty vyčerpaly možnou kapacitu slevových čtyřtisícových voucherů na pobyty.

„Vlastníkem lázní je město. To smí čerpat podporu [v programu Covid – Lázně, pozn. red.] nejvýše 200 000 eur [cca 5,3 milionu Kč], aby nešlo o nedovolenou veřejnou podporu, která by byla v rozporu s pravidly EU. Jde o dodržení takzvaného pravidla de minimis,“ říká starosta Třeboně Jan Váňa [ODS].

Podle něj tato podmínka programu Covid – Lázně v praxi znamená, že lázně mohou uspokojit pouze 1 250 klientů se slevovými vouchery. Takové množství žadatelů se na lázně již obrátilo. Totiž podle pravidel podpory de minimis nesmí jeden podnikatel za jakákoliv tři po sobě jdoucí zdaňovací období získat podporu vyšší 200 000 euro.

„Stát nám to trošičku komplikuje. Lázně totiž vlastní město, a je tam podpora de minimis podle směrnice Evropské komise [ve výši 200 tisíc euro, pozn. red.]. Je to komplikované. Město vlastní ještě další společnosti a žádná z těch společností by nesměla tři roky čerpat jinou podporu. Na ministerstvu pro místní rozvoj byla ve hře ještě varianta, že by to bylo 800 000 eur. A to už by nám zasáhlo i podzimní měsíce,“ vysvětluje Jan Váňa.

Dodává, že o uplatnění voucherů je obrovský zájem a telefony drnčí téměř nepřetržitě. I samoplátci, kteří mají pobyt zamluvený dopředu, je chtějí využít.

„Nedivím se jim. Když mají zaplatit třináct tisíc za sedmidenní pobyt a ušetří čtyři tisíce, je pochopitelně snaha to využít,“ upřesňuje s tím, že mu je líto, že je lázně musejí s voucherem odmítat.

MMR řeší chaos, který vyvolalo

To, že lázně i jejich klienti narážejí na problém s limity pro uplatnění voucherů, připouští i MMR ČR. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO] v posledních dnech přišla o řeč [onemocněla s hlasivkami, foto: Hnutí ANO, pozn. red.], a tak se k problémům, které v praxi působí Covid – Lázně, vyjadřuje její náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje David Koppitz.

„Pravidla veřejné podpory jsme začali řešit okamžitě, kdy padlo rozhodnutí, že podpoříme lázně. To znamená, že jsme již veškeré podklady o navýšení limitu veřejné podpory odeslali na Evropskou komisi. Nyní čekáme na vyjádření. Předpokládám, že tento problém bude vyřešen,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz David Koppitz.

Kdy dojde k přenastavení limitu veřejné podpory ovšem neupřesnil. Z jeho slov dále vyplynulo, že MMR se problémem kapacitních limitů a limitů veřejné podpory začalo zabývat okamžitě, kdy zjistilo, že české lázně, jak uvedl, nejsou v letní sezónně nafukovací.

„My nyní děláme maximum možného, aby tento limit byl stanoven na 800 000 euro na jedny lázně. Tlačíme na Evropskou komisi,“ upřesnil s tím, že cílem MMR je prolomení limitů pro cestovní ruch.

Ten, dodejme, stále čeká na slíbenou podporu ze strany MMR. A to například v podobě slevových voucherů na pobyty v tuzemských ubytovacích zařízení. Bez zajímavosti pak není ani to, že MMR při spuštění programu Covid – Lázně veřejně proklamovalo, že podpora de minimis je stanovena na 800 000 eur. Což se ale nyní v praxi ukazuje jako nepravda.

Program Covid – Lázně splnil účel

Podle Eduarda Bláhy za současnou snahou vyjednat lepší parametry programu, který ale už běží, stál tlak zástupců lázeňského sektoru, aby byl program spuštěn co nejdříve.

„Stáli jsme před otázkou: Má smysl čekat na to, až se dořeší a vyjedná prolomení hranice podpory, anebo je lepší to celé pustit? Shodli jsme se na tom, že je lepší to pustit, protože už ten základní limit nám přišel dostatečně veliký,“ vysvětlil.

S komplikací týkající se veřejné podpory se podle něj lázně setkaly až těsně před zahájením projektu. Poté zejména v prvních dnech po spuštění programu. Nejedny tuzemské lázně kolabovaly pod náporem zájemců o léčebné pobyty s využitím slevového voucheru. Ty přitom musely odmítat, protože by porušily daný limit ve výši 200 tisíc euro. Což platilo i pro Lázně Luhačovice, ve kterých je Eduard Bláha ředitelem.

Lázně odmítají zájemce o pobyty se slevovými vouchery

Mnoho lázní se i z tohoto důvodu rozhodlo program ignorovat, aby nemusely odmítat zájemce o pobyty v jejich zařízení. Anebo jim rovnou vyšly vstříc tím, že jim na pobyt poskytly slevu ve výši slevového voucheru.

Kdy dojde k nápravě u voucherů

Podle náměstka Davida Koppitze by MMR mělo mít jasno, zda Evropská komise umožní zvednout limit u veřejné podpory z 200 tisíc na 800 tisíc euro na přelomu července a srpna. Po obdržení notifikace by podle něj bylo možné čerpání až 5 300 poukazů na jedno zařízení. Podle zástupců lázní to však bude spíše na podzim. Proto doporučují odmítnutým klientům s voucherem hlídat podzimní termíny. Případně se poohlédnout po lázních, které slevový voucher akceptují.

Kudyznudy.cz začalo nabízet slevové poukazy na lázně

Na závěr uveďme, že program Covid – Lázně byl spuštěn 1. července. Do 12. července si lidé stáhli přes 94 070 poukazů, z nichž prozatím jen deset tisíc spárováno s konkrétními pobyty. Poukaz mohou využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v ČR, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Vláda na program vyčlenila miliardu korun. Z ní může být vydáno max. 250 000 poukazů. Vouchery mohou zájemci využít opakovaně.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here