Mnoho firem hned v několika krajích ČR muselo v posledních týdnech přerušit či omezit svůj provoz kvůli šíření covidu-19. Nahodilé informace, které z firem přicházejí, nyní potvrdili i zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

Podle viceprezidenta SP ČR Jana Rafaje je vyslyšení příběhů o objevení nákazy covid-19 v provozech tuzemských firem na jeho denním pořádku.

„Denně jsem v kontaktu s firmami, které mi tyto příběhy vypráví,“ říká pro ZdraveZpravy.cz.

Podle něj je přirozené, že po rozvolnění preventivních opatření proti covidu-19 dochází k nárůstům počtu nakažených pracovníků v českých firmách. Firma je místem, kde se nákaza rychle šíří, protože na pracovišti lidé tráví osm i více hodin.

Po OKD zastavila kvůli covidu provoz i rodinná firma v Liberci

„Důrazně proto apelujeme na firmy, aby nepolevovaly v proticovidových opatřeních. A ve chvíli, kdy se u nich nákaza přece jen objeví, aby nečekaly na krajské hygienické stanice, ale na své náklady si nechaly otestovat své zaměstnance. Je to mnohem rychlejší a flexibilnější,“ dodává.

Seznam hygienických opatření

SP ČR již v minulosti sestavil seznam hygienických opatření, které by měly firmy dodržovat. Ten vychází z příkladů dobré praxe přímo v českých i nadnárodních firmách a připomínek odborníků z ministerstva zdravotnictví a hygienických stanic.

„Minulý týden jsme diskutovali o tom, že bychom se k tomuto dokumentu měli vrátit, protože jeho aktuálnost neutichá. Vidíme, že to léto, co se týče nákazy covid-19 v tuzemských firmách, se vyvíjí velice překvapivě,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz členka představenstva SP ČR Andrea Gontkovičová.

Podle ní i podle jejího kolegy Jana Rafaje je přitom na místě firmy upozornit, aby se kvalitně připravily na případnou druhou vlnu pandemie na podzim. To proto, aby se nedostaly do situace, kdy případnou nákazu nedokáží ve svých provozech podchytit.

PODCAST: Vyšší nárůst covid pacientů se dal čekat

Jde také o státní společnosti

Zkušenosti z posledních týdnů ukazují, že covid-19 není výsadou jen soukromých firem, ale i státních společností. Za příklad lze uvést Jadernou elektrárnu Dukovany na Třebíčsku. Tam se nákaza i navzdory přísným bezpečnostním opatřením objevila již prvního července u tří zaměstnanců. Testy pak prošlo více než 20 lidí. Všichni byli naštěstí negativní.

ČEZ vyloučil problémy elektrárny Dukovany kvůli covidu

Na firmy před nedávnem apeloval i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Na společné akci s Hospodářskou komorou ČR [HK ČR] uvedl, že podle něj jsou to právě firmy, které svým odpovědným přístupem mohou v boji proti šíření nákazy covid-19 významně přispět. Z hlediska prevence pak docela jistě více než třeba krajské hygienické stanice.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here