Všichni navrátilci z Rumunska se musí od zítřka [3.8.] nechat v Česku otestovat na covid-19, anebo se odebrat do dvoutýdenní karantény. Kvůli vysokému počtu nakažených už pro nás není Rumunsko bezpečná země. Tou se naopak od pondělí stává Tunisko. Negativní test musí nově dokládat pracovníci ze Španělska.

V souvislosti s každotýdenní aktualizací seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy se od pondělí 3.8. pro Českou republiku bezpečnou zemí stává Tunisko. Čeští občané se po návratu z něj nemusí prokazovat negativním covid testem, ani být dva týdny v izolaci.

Nepříjemnou zprávou především pro turisty, ale i ostatní cestovatele pak je, že ze seznamu bezpečných zemí od zítřka zmizí kvůli rostoucím počtům covid pozitivních případů Rumunsko. Po příjezdu do Česka se pak musí nechat všichni testovat na covid-19, anebo využít druhou možnost, kterou je 14denní izolace. Stejná opatření platí pro všechny země neuvedené na seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy. Jde o většinu mimoevropských zemí a nově Rumunsko. Aktuální seznam je zde.

Povinnosti firem se zahraničními pracovníky

Od pondělí se pozměňuje také dosavadní seznam zahraničních pracovníků, od kterých musí jejich zaměstnavatel požadovat před nástupem do práce negativní test na covid-19. Nově se totiž týká pracovníků ze Španělska. Dále toto opatření platí pro osoby přicházející do Česka za prací z Bulharska, Portugalska, Lucemburska, Švédska a Rumunska.

Zaměstnavatel musí ale akceptovat pouze výsledek testu provedeného na území České republiky a nesmí být starší čtyř dnů. Stejně musí postupovat zaměstnavatel u zahraničních pracovníků pocházejících ze zemí, které nejsou zapsány na seznamu s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Což je většina mimounijních zemí a u osob, které se zdržely v takové zemi déle než dvanáct hodin v posledních dvou týdnech.

„Pokud tyto osoby test nepředloží, není možné je pustit do provozoven a pracoviště daného zaměstnavatele. Výjimku tvoří osoby, které Českou republikou pouze projíždí a nezdrží se déle než dvanáct hodin,“ upozorňuje ve své zprávě k aktualizaci bezpečných zemí Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Španělsko, Švédsko, Bulharsko a Portugalsko

V posledních dnech se nebezpečně zvyšují počty nemocných covidem-19 ve Španělsku, Švédsku, Bulharsku a Portugalsku. Jelikož je čas letních dovolených a tyto země patří k oblíbeným místům turistů i z Česka, měli by proto při plánování cesty počítat i s tím, že se mohou reálně a v brzké době tyto země dostat mimo seznam bezpečných zemí. Jak ostatně upozorňuje i samo MZ ČR.

„Pokud by se epidemiologická situace zhoršila, zejména pak ve Španělsku, Švédsku, Bulharsku a Portugalsku, mohly by být tyto státy v krátké době vyřazeny ze seznamu států s nízkým rizikem nákazy,“ uvádí.

Od zítřka mají šanci se do Česka dostat i cizinci ze zemí, které nejsou na seznamu bezpečných zemí. To za podmínky, že jim vstup potvrdí dopisem ministr. V praxi jde ve většině případech o zahraniční sportovce. Ale nejenom je. Je to pár týdnů, kdy jedna z českých firem musela žádat ministra průmyslu a obchodu o podpis k povolení, aby jí američtí technici mohli zprovoznit produkční linku, kterou si u americké firmy pořídila.

Firmy potvrzují šíření covidu-19 ve svých provozech

Novinkou dále jež, že na covid-19 budou testováni cizinci, kteří v Česku pobývají nelegálně. PCR test u nich provedou zdravotníci v některém ze zařízeních spadající pod Ministerstvo vnitra. MZ ČR v této souvislosti uvedlo: „Jedná se o cizince ze třetích zemí, kteří do České republiky přicestovali v rozporu s podmínkami danými ochranným opatřením a byli zajištěni Policií ČR. Test proběhne před umístěním do zařízení pro zajištění cizinců nebo bezprostředně po umístění do zařízení.“ 

Oblasti s vyšším počtem covidových případů

Stejně jako v ČR i v ostatních evropských zemích bojují se zvyšováním covid pozitivních pacientů v menších regionech. Podle údajů z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] jsou vyšší počty nově potvrzených případů v níže uvedených lokalitách. V nich je třeba počítat s přísnějšími restrikcemi. Pokud to není nutné, je lepší se jim vyhnout.

Rakousko: Horní Rakousy a Vídeň, Švýcarsko: Ženeva, Švédsko: Västerbotten, Västra Götaland, Gävleborg, Bulharsko: Sofie, Varna, Plovdiv, Chorvatsko: Vukovarsko-sremská župa, Záhřebská župa, Osijecko-baranjská župa, Splitsko-dalmatská župa, Španělsko: Katalánsko, Aragón, Navarra, Baskicko, Portugalsko: Lisabon.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here