Největší síť lékáren v ČR zaznamenala tento týden zatím vůbec nejvyšší denní prodej roušek a respirátorů. V jejích cca 460 pobočkách v celé zemi se jich ve čtvrtek, kdy začala platit nová proticovidová opatření, prodalo přes 25 000 kusů. Prodej stoupal již ve středu, to Dr.Max prodal 19 tisíc kusů roušek a respirátorů.

Nově nařízená hygienická opatření v souvislosti se šířením infekce covid-19 jednoznačně odráží prodej roušek a respirátorů. Lékárenská síť Dr.Max, která zahrnuje asi 460 poboček napříč celou Českou republikou, tento týden zaznamenala v denním prodeji zmíněných ochranných pomůcek nový letní rekord. Prodej roušek a respirátorů dosáhl dvaceti pěti tisíc prodaných kusů. Nejvyšší zájem je o pětikusová balení jednorázových ústenek.

Zhruba dvě třetiny Česka zezelenaly od covidu-19

Tento sortiment figuruje sice v měsíční akční nabídce lékáren Dr.Max, ale podle zástupců firmy je pravděpodobné, že poptávka by byla vysoká i bez cenového zvýhodnění. Prodeje se totiž prudce vyhouply nahoru právě ve čtvrtek, kdy začala z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] platit povinnost zakrývat si ústa a nos v drtivé většině vnitřních prostor budov na území celé republiky.

Prodej roušek a respirátorů: O co je největší zájem

V průběhu září se prodávaly v lékárnách Dr.Max zejména chirurgické ústenky. Zde byla poptávka jednoznačně nejvyšší. Do objemu desítek tisíc se dostávají ale i prodeje respirátorů třídy FFP2. Ty jsou nejvíce žádané v jednokusových baleních.

„Pozorovatelný je i nárůst poptávky u desinfekčních gelů, tady ale stále prodeje nedosahují jarních úrovní. U rukavic je momentální zájem zatím nejmírnější,“ uvedl mluvčí sítě Dr.Max Michal Petrov.

Podle něj roste i zájem o přípravky spojené s posilováním imunity. Prodej tu za celý rok vzrostl o 30 procent, v září ale už téměř o 60 procent.

Srovnání s jarem není relevantní

Michal Petrov tvrdí, že není relevantní se pokoušet o srovnávání letních a jarních prodejů. A to kvůli tomu, že při jarní krizi docházelo k výpadkům v dodávkách některých produktů.

„Taková situace by se ale tentokrát neměla opakovat, zásoby ochranných pomůcek jsou dostatečné,“ upřesnil.

Upřesněme, že na jaře MZ ČR na několik týdnů zakázalo prodej a nákup roušek, respirátorů a dalšího materiálu jak komerčním subjektům, tak veřejnosti. Roušky a respirátory a další materiál mohl nakupovat pouze stát.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here