Na vysoké počty nově nakažených v Česku začaly reagovat okolní země. Ve středu zpřísnilo podmínky pro Pražany Německo, od dnešní půlnoci nesmí žádní čeští turisté do Dánska. Vyšší počty nakažených potvrzuje i tuzemský semafor. Na něm je šest oranžových okresů. Zhruba dvě třetiny Česka zezelenalo.

Za včerejší den [10.9.] v Česku hygienici potvrdili 1 382 nových pacientů s koronavirem. O den dříve [ve středu 9.9.] to bylo 1 160 a v úterý [8.9.] 1 161 nových covid pozitivních případů. Podle vyjádření hygieniků i epidemiologů se dá v budoucích dvou týdnech očekávat další nárůst nakažených. V Česku se proto v týdnu zpřísnily preventivní opatření. Roušky se musí nosit ve vnitřních prostorech po celé zemi, dále ve veřejných dopravních prostředcích, na chodbách škol. Uzavírají se noční podniky v čase od půlnoci do šesté hodiny ranní.

Zdravotnický výbor: ČR je na počátku explozivního šíření

Nedobrou situaci Česka potvrdil tuzemský semafor

V zeleném pohotovostním stupni jsou ode dneška [11.9.] zhruba dvě třetiny Česka, respektive českého území. Celkem jde o 40 okresů. Zelený neboli první stupeň pohotovosti značí, že se virus v regionu vyskytuje spíše lokálně a bez prozatím komunitního přenosu [komunitní přenos znamená přenos nemoci bez dohledaného zdroje nákazy, pozn. red.]. Do oranžového, tedy druhého pohotovostního stupně, dnes nově přibylo pět českých okresů a je jich tak s Prahou aktuálně celkem šest.

Konkrétně k Praze přibyl Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. Nejzatíženějšími regiony jsou dle vyjádření hygieniků Praha a Středočeský kraj, kde se virus šíří komunitně a je v nich nejvíce ohnisek nákazy. Od pondělí 14.9. je proto z nařízení hygieniků omezen provoz restauračních a dalších podniků v době od půlnoci do šesté hodiny ranní v celém Středočeském kraji. Druhý [oranžový] stupeň pohotovosti značí, že v okrese se nákaza šíří komunitně, bez jasného zdroje nákazy.

Pro Německo je riziková Praha

Na vysoké počty covid pozitivních pacientů v Česku už zareagovaly některé evropské země. Česká metropole se ve středu 9. září dostala na německý seznam rizikových zemí.

„Varujeme před nenaléhavými a turistickými cestami do Prahy kvůli vyššímu počtu případů infekce,” doporučuje na svých stránkách německé ministerstvo zahraničí.

Pro obyvatele Prahy to znamená, že po příjezdu do kterékoliv německé spolkové země se musí prokázat negativním testem na koronavirus ne starším 48 hodin. Anebo se musí odebrat na 14 dní do karantény. Německé úřady se nechaly slyšet, že tamní kontroly akceptují testy pořízené v laboratořích na českém území. Výsledek testu musí být potvrzen ale i v německé nebo anglické mutaci.

Německé ministerstvo zahraničí dále upozornilo na několik českých rizikových regionů. A to na Karlovy Vary, Plzeň, střední a jižních Čechy. Právě v nich se epidemiologická situace v posledních dnech prudce zhoršuje.

Hranice do Německa zůstávají zatím nadále otevřené a nejen v jejich okolí ale po celém Německu probíhají namátkové policejní kontroly. Za porušení nařízení [negativní covid test, pozn. red.] hrozí Německo vysokými pokutami. I proto je třeba negativní výsledek testu u sebe nosit po celou dobu pobytu ve spolkové zemi. Nařízení se netýká pendlerů a občanů z mimopražského regionu.

Dánsko zakázalo vstup všem českým turistům

Výrazně přísněji zareagovalo Dánsko na vysoké počty nových covid pozitivních případů v Česku. Od dnešní půlnoci platí zákaz vstupu na dánské území pro všechny turisty z Česka. Dánské úřady zaktualizovaly svůj seznam a Česko přeřadily ze žluté do oranžové kategorie zemí. Tedy zemí, které nedoporučují svým občanům navštěvovat. Do Dánska od dnešní půlnoci smějí pouze ti čeští občané, kteří mohou svou cestu náležitě zdůvodnit.

Za odůvodněné považují dánské úřady cesty za prací, k pracovnímu pohovoru, z důvodu přepravy či dodávky zboží a podobně. Do Dánska mohou přicestovat i studenti za účelem vysokoškolského a středoškolského studia či za účelem studijní stáže. Vstup je povolen také rodinným příslušníkům s přímou rodinnou vazbou. Jako je rodič, dítě či sourozenec, a nesezdaným partnerům osob, které žijí v Dánsku. Za dostatečný důvod se považuje i účast při porodu či na pohřbu.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí mělo Česko v posledních dvou týdnech v průměru 38 nových nákaz denně na 100 000 obyvatel. Dánské úřady řadí mezi rizikové takové země, které mají v průběhu jednoho týdne denní přírůstek infekcí vyšší než 30 na 100 000 obyvatel.

Slovensko bude o Česku jednat v pondělí

Slovensko bude kvůli šíření koronaviru v pondělí rozhodovat o zařazení Česka mezi rizikové země a o uzavření hranic s Ukrajinou. Vyplývá to z prohlášení slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího po dnešním jednání pandemické komise vlády. Zmíněné návrhy projedná ústřední krizový štáb. Zařazení mezi rizikové státy by patrně znamenalo omezení při cestování.

Švýcarsko se již rozhodlo

Švýcarsko zařadilo Českou republiku kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Dnešní informaci švýcarských zdravotnických úřadů potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová. Podle ní se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin, ani přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

Odběrová místa hlásí plné kapacity

V důsledku šíření se nákazy koronavirem po Česku se začaly plnit i odběrová místa na testování. Většina tuzemských nemocnic hlásí plné stavy. Bez objednání se k odběru předem v online rezervačním systému většinou zdravotníci biologický materiál k testování neodeberou. Některé z odběrových míst v týdnu stoply odběry pro samoplátce a testují pouze osoby indikované od lékaře nebo hygienika.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here