Projevy infekce covid-19 u těhotných žen jsou spíše mírné a nejsou ničím specifické. Závažný průběh hrozí dle dostupných studií spíše u gravidních žen ve vyšším věku, s nadváhou a obezitou. Přenos infekce na plod v těhotenství a při porodu není pravděpodobný. Uvádí to zpráva Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

Dostupná data ze studií o covidu u těhotných a rodících žen uvádějí, že příznaky a průběh nemoci je totožný jako u nemocných podobné věkové skupiny. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu dosud neexistuje žádný důkaz o tom, že by se virus SARS-CoV-2 přenesl z matky na nenarozené dítě v těhotenství nebo při porodu.

„Těhotné ženy nejsou více ohroženy nákazou covid-19 ani netrpí závažnějším průběhem onemocnění než ostatní osoby ve stejné věkové skupině,“ píše ve své zprávě SZÚ.

Budoucí i stávající maminky uklidní i fakt, že u kojenců a malých dětí bývá infekce covid-19 ve velmi mírné formě.

„Klinický průběh onemocnění covid-19 u dětí včetně novorozenců je ve většině případů mírný, s malým rizikem nutnosti hospitalizace či intenzivní péče. Mezi nejčastější hlášené příznaky u dětí patří horečka a kašel, dále gastrointestinální příznaky, bolest v krku, dušnost, myalgie, rýma, ucpaný nos a bolest hlavy,“ popisuje SZÚ.

Nemoc covid-19 u těhotných žen

I přes mírné průběhy nemoci u gravidních žen a neprokázaného přenosu infekce z matky na plod mají být budoucí matky i plod podle odborníků pod zvýšeným dozorem. Tedy se chránit před covidem-19. Pokud se objeví příznaky nemoci, tak se co nejdříve telefonicky spojit s ošetřujícím lékařem. Je známo, že těhotné ženy jsou obecně náchylnější k respiračním nemocem. I z toho důvodu mohou být vnímavější k nákaze virem SARS-CoV-2.

„Navíc kvůli charakteristickým imunitním reakcím během těhotenství a případným rizikům způsobeným cytokinovou bouří při onemocnění covid-19 mohou mít těhotné ženy s covid-19 i závažné průběhy onemocnění,“ upozorňuje SZÚ a dodává, že tím se pak zvyšuje riziko předčasného porodu.

Předčasný porod u žen odhalí vyšetření metodou QUiPP

Testování rodiček na covid-19

Budoucí maminky mají počítat i s případným otestováním na covid-19 před přijetím do nemocnice k porodu. Praxe potvrzuje vysoký podíl pozitivních těhotných žen, které jsou přijímány k porodu bez jakéhokoliv příznaku nemoci. Například data z New Yorku uvádějí, že do nemocnic přijímají až 32 procent těhotných žen s pozitivním výsledkem PCR testu na SARS-CoV-2 aniž by o nemoci rodičky vůbec věděly. Obdobná čísla uvádějí i další země.

Přenos covidu při kojení

Informací o přenosu covidu-19 z matky na novorozence při kojení je stále málo. Jeho pravděpodobnost je ale podle odborníků a dosavadních zkušeností velmi nízká. Dosud se potvrdil pouze jeden pozitivní výsledek testu PCR ve vzorku mateřského mléka u matky s mírným onemocněním covid-19. Novorozenec této ženy se novým koronavirem sice nakazil, ale způsob přenosu není úplně jasný.

SZÚ uvádí: „Dle WHO a CDC je možné kojit i s onemocněním covid-19 u matky. Podle většiny dostupných dat lze říct, že s vysokou pravděpodobností nepředstavuje nový koronavirus pro těhotné ženy přidané riziko a průběh onemocnění covid-19 je stejný jako u negravidních žen.“

Prevence, prevence a zase prevence

Těhotné ženy a čerstvé matky mají stejně jako ostatní lidé v době epidemie covidu myslet na přísné dodržování preventivních pravidel. Ta jsou stejná jako u ostatních nemocí, které se přenášejí kapénkami a blízkým kontaktem.

  • Nosit roušku, pohybovat se v omezeném okruhu osob, které se rouškou také chrání.
  • Chránit se před nákazou kombinací roušky a ochranného štítu.
  • Vyhýbat se nemocným lidem a místům s vyšší koncentrací osob.
  • Často si mýt a dezinfikovat ruce a to vždy virucidním prostředkem [hubícím viry, pozn. red.], zvýšit příjem vitamínů a minerálů.
  • Nedotýkat se obličeje, očí a úst obzvlášť.
  • Kašlat vždy jen do kapesníku, poté ho ihned vyhodit do odpadkového koše.
  • Doporučuje se i preventivně – stejně jako u ostatních respiračních nákaz – kloktání a zvlhčování nosní sliznice solnými roztoky.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here