Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] představilo protiepidemický systém PES. Ten situaci vyhodnocuje dle rizikového skóre [index rizika] a rozlišuje pět úrovní šíření nákazy. Česko je nyní v úrovni páté, má nadějné vyhlídky na přechod do úrovně čtvrté. Žáci prvního stupně se tak do škol možná vrátí již po příštím týdnu.

Podle ministra Jana Blatného [za ANO] má Česko dobré vyhlídky přestoupit v příštím týdnu z pátého nejnebezpečnějšího stupně šíření nákazy do stupně čtvrtého.

„Epidemiologické ukazatele a údaje z posledních dvou týdnů nám signalizují, že Česká republika je pravděpodobně za bodem zlomu epidemie. […] Rozhodli jsme se proto, že by bylo na místě, aby se žáci 1. a 2. ročníků vrátili 18. listopadu do škol,“ uvedl pak v této souvislosti Jan Blatný.

Návrat celého prvního stupně do škol odhadl na přespříští týden. Neupřesnil však, zda půjde o klasickou výuku nebo výuku, kdy třídy takzvaně rotují, jak vyplývá z tabulky proticovidových opatření systému PES. MZ ČR následně upřesnilo, že přesun do čtvrtého pásma by znamenal tevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně, střídavou výuku pro druhý stupeň. Podle ministra by byla chyba domnívat se, že je epidemie v Česku u konce: „Očekáváme, že čísla nově pozitivně diagnostikovaných pacientů budou i nadále poměrně vysoká,” řekl.

Naopak pozitivní zpráva podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška je aktuální snížení reprodukčního čísla R. To značí počet lidí, které může průměrně jeden pozitivní pacient nakazit: „Hodnotu reprodukčního čísla se podařilo dostat na hodnotu 0,8. Pokud budeme i nadále dodržovat platná opatření, je velmi pravděpodobné a předvídatelné, že se jeho hodnotu bude dařit snižovat ještě více.“

Protiepidemický systém PES

MZ ČR dnes představilo nový protiepidemický systém PES. Podle úřadu má nový systém hodnocení přinést lepší čitelnost a predikovatelnost epidemiologického vývoje. PES bude řadit kraje v republice do pěti úrovní pohotovosti na základě několika epidemiologických ukazatelů. To je 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, zjednodušený výpočet reprodukčního čísla, pozitivita testů a také 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel zaměřená na seniorní skupiny.

„Je-li PES v zelené barvě, tak se usmívá, ale když se nechováme zodpovědně, tak na nás bude cenit zuby,“ vysvětlil podstatu systému ministr Blatný.

Hodnoty skoré nebo indexu mají být kalkulovatelné i pro nižší územní celky. Způsob přesného výpočtu skóre či indexu rizika bude známý až v pondělí. Zjednodušeně se v něm mají sčítat a odčítat rizikové body v určitých časových řadách. Z výpočtu rizikových parametrů vzniká skóre systému. Na něj se váží příslušná protiepidemická opatření. Jako jsou třeba povinnost nošení roušek, omezení shromažďování, zavírání obchodů, omezování kultury nebo školství.

„Hodnota indexu je pro Českou republiku 70, pohybujeme se tedy na riziku pět. Pokud se to bude dobře vyvíjet, můžeme příští týden navrhnout vládě přechod do nižšího rizika. A to od středy… Bude se to hodnotit od středy do středy, ve čtvrtek to rozhodnutí dostane vláda a vydá ho tak, že bude platit od pondělí dalšího týdne,“ vysvětlil Blatný.

Dodal, že během jednoho až dvou týdnů se dopracují opatření v daných kategoriích indexu rizika. Struktura skóre se dle něj vyvíjela ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví, ÚZIS a expertů z univerzit.

Jaká jsou aktuální covid čísla ÚZIS

Další pozitivní zpráva podle Ladislava Duška je, že počet vyléčených z covidu byl k dnešní půlnoci 300 719 osob. Uvedl, že epidemie v ČR vykazuje v posledním týdnu významné brždění. Počet diagnostikovaných případů v aktuálním týdnu ukazuje na pokles zátěže.

„Ale nemůže to smazat to, že počty diagnostikovaných jsou stále vysoké. Není to konec procesu,“ upřesnil.

Podíl covid pozitivních pacientů na objem testů začal v tomto týdnu klesat. Stále ale roste počet nově diagnostikovaných seniorů. Nyní se pohybuje kolem 18 až 19 procent.

„Jedná se o velké počty osob, které budou s velkou jistotou determinovat další vývoj hospitalizací,“ upřesnil Dušek s tím, že hygienické stanice bohužel stále hlásí nová a nová ohniska v sociálních zařízeních.

Absolutní prioritou zůstává udržet kapacity nemocniční péče pro hospitalizované pacienty. I zde ale podle Duška dochází v posledním týdnu k pozitivnějšímu vývoji.

„I by se dalo říci, že počty hospitalizovaných začaly klesat. Nicméně aktuálně stále máme v nemocnicích 7 300 hospitalizovaných pacientů s covidem. A na jednotkách intenzivní péče je mezi 1 100 až 1 200 pacientů,“ řekl.

Nadále platí, že máme velké množství covid pozitivních zdravotníků. Aktuálně jich je jedenáct tisíc. Nicméně počty nově nakažených zdravotníků nerostou.

Trasování běží na plný výkon, říká Jarmila Rážová

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je průměrně na sto tisíc obyvatel testováno 2 089 osob. Z nich 27 procent tvoří nakažení. V akci je 1 493 trasovačů. A v současném měsíci trasuje více než 3 300 lidí. V říjnu se provolalo více než čtyři miliony minut, to je přes pět set tisíc hovorů.

„Na jednoho pozitivního připadá zhruba 2,5 kontaktu, což přičítáme tomu, že se začala projevovat přijatá proticovidová opatření, jako je omezení sociálního kontaktu. Většina kontaktů je vyhledáno do 24 hodin,“ uvedla Rážová.

Podle ministra Blatného mobilita v posledních týdnech v České republice klesla podle regionů o 60 až 80 procent.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here