Praha smění se státem pozemky v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FNKV] za část areálu tenisového klubu na Letné, areál záchranné služby ve Vršovicích a vilu na Vinohradech. Rozhodli o tom tento týden pražští zastupitelé. Směna pozemků byla podmínkou pro traumacentrum FNKV.

Pražský magistrát poskytne vinohradské nemocnici pozemky na traumacentrum. Výměnou nemocnice na město převede pozemky v Říčanské ulici včetně vily, kde město plánuje vybudovat zařízení duševní péče. Od státu město získá také zbylou část areálu tenisového klubu na Letné a pozemky ve Vršovicích, kde funguje pražská záchranná služba.

Fakultní nemocnice plánuje stavět traumacentrum, tedy oddělení pro pacienty ve vážném stavu, například po úrazech či dopravních nehodách. Podle dřívějších informací má centrum stát asi sedm miliard korun a má vzniknout na pozemcích, které jsou nyní v majetku Prahy. Součástí nynější dohody města se státem je rovněž to, že nemocnice umožní městu areálem vést takzvanou jižní tramvajovou tangentu.

Struktura směny pozemků pro traumacentrum FNKV

Hodnota městských pozemků je 286,6 milionu korun, což je o něco méně než hodnota státního majetku. Rozdíl bude dorovnán z městského rozpočtu. Město získá za parcely od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových [ÚZSVM] část tenisového areálu klubu LTC na Letné. Ten je nyní vlastnicky rozdělen mezi stát a město. Magistrát tak získá čtyři tenisové kurty a budovy včetně historické klubovny. Ta by se měla zrekonstruovat, stejně jako celý areál, který má i nadále sloužit sportu.

Magistrát dále získá od nemocnice vinohradskou vilu, kde plánuje vybudovat centrum psychiatrické a psychologické podpory. Poslední položkou, které se směna týká, je areál v ulici 28. pluku ve Vršovicích. Ten využívá pražská zdravotnická záchranná služba. I areál by měla po směně čekat rekonstrukce, protože je ve špatném technickém stavu.

Hodnota pozemků je 286,6 milionu korun

V minulosti provázely otázku směn majetku mezi hlavním městem a státem spory, zejména v souvislosti s městskými pozemky v Letňanech, které by chtěl získat premiér Andrej Babiš [ANO] pro stavbu areálu pro státní úředníky. V případě Letňan už Babiš přislíbil, že stát Praze výměnou za pozemky přispěje 60 miliardami korun na dostavbu vnitřního okruhu, jak vedení města požaduje.

Podle znaleckého posudku je hodnota pozemků pro traumacentrum zhruba 286,6 milionu korun. Vinohradská vila s pozemky má odhadní hodnotu zhruba 123,5 milionu korun, parcely na Letné 78,3 milionu a areál záchranné služby ve Vršovicích 86,2 milionu korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here