Pacientský hub nabízí pomoc pacientským organizacím

0
538
Pacientsky_hub
Foto: MZ ČR, Zdravé Zpravy

Takzvaný Pacientský hub zahájil svoji činnost. Hub má poskytovat zázemí pro rozvoj a vzdělávání občanské společnosti ve zdravotnictví. V praxi to znamená vzdělávací programy i vzdělávací prostory. Pacientský hub je projekt Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Financován je nový hub z Fondů Evropského hospodářského prostoru a Norska 2014–2021 z programu Zdraví. Jeho cíl je umožnit pacientským organizacím účastnit se seminářů, workshopů a setkávání s odborníky.

„Zdravíme z hubu! Projekt, jehož příprava trvala bezmála 4 roky, konečně získává konkrétní podobu. Prostory jsou přichystané, web funguje a vzdělávací program již čile probíhá, i když zatím pouze v online podobě. […] Moc se těšíme, až se v hubu všichni potkáme naživo. Věříme, že již brzy!,“ uvedli pracovníci hubu na svém FB účtu.

Hlavní náplní Pacientského hubu [na obrázku vstup do budovy, pozn. red.] je příprava vzdělávacích programů a jejich realizace pro pacientské organizace. Do programu se mohou podle MZ ČR registrovat a plně jej využívat členky a členové pacientských organizací. Prostor však Hub otevře i široké veřejnosti. A to skrze pořádání volnočasových, komunitních a osvětových aktivit s cílem zvýšit zdravotní gramotnost.

Co nabízí Pacientský hub

Prostory Pacientského hubu jsou na adrese U Vršovického nádraží 30, Praha 10 – Vršovice. Jejich celková rozloha je 340 m2 a v provozu jsou každý všední den od 8:30 do 17:00 hodin. Návštěvníci mohou v tomto čase využívat multifunkční prostor o rozloze 72 m2. Ten má plnit funkci pracovního zázemí se stoly a sdílenými počítači. Snadno jej lze proměnit na konferenční sál, galerii i promítací místnost.

„Letošní rok byl pro všechny z nás ve znamení dramatických událostí a zkoušek. V porovnání s tím, čím procházíme, je otevření Pacientského hubu balzámem na duši. […] Věřím, že se již brzy dočkáme plného zprovoznění, jakmile se zlepší epidemická situace,“ uvedl náměstek pro legislativu a právo MZ ČR Radek Policar.

Registrovaným členům budou dále k dispozici tři plně vybavené zasedací místnosti o rozloze 10 m2, 12 m2 a 30 m2, kuchyň včetně prostoru pro odpočinek, relaxaci a sociální zařízení. Dále ještě šest kanceláří, z nichž dvě v tuto chvíli slouží jako zázemí pro zaměstnance ministerstva zdravotnictví. Zbylé čtyři využijí další subjekty, které se o ně mohou ucházet v nadcházejícím roce v rámci veřejné soutěže. Objekt je ve vlastnictví Městské části Praha 10.

Spolupráce s norskou NRF

Pro Pacientský hub je důležitá bilaterální spolupráce s partnerskou organizací Norsk Revmatikerforbund [NRF]. Jde o jednu z největších norských pacientských organizací s více než 34 000 členy, jež se zaměřuje na prevenci a boj s revmatickými onemocněními a muskuloskeletální poruchy. NRF bude hubu poradcem zejména při tvorbě e-learningových vzdělávacích programů, se kterými má zkušenosti.

Dodejme, že Pacientský hub dle MZ ČR nezahálí ani v době mimořádných opatření. Vzdělávací programy fungují i v online podobě. V listopadu se uskutečnil webinář k negrantovému fundraisingu, začátkem prosince uspořádal hub diskuzní setkání k digitalizaci a webinář k pořádání akcí online.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here