Nadýmání, zvracení, průjem, ale třeba i žlučníkový záchvat. To jsou jen některé zdravotní komplikace, které lidem způsobuje nezřízená konzumace potravin a alkoholu o Vánocích. A nemusí jít jen o nepříjemné zážitky, které nám spolehlivě pokazí sváteční chvíle, ale také o finančně nákladné lékařské zákroky.

Celková spotřeba potravin v Česku roste. Loni meziročně stoupla o 6,9 kilogramu na celkových 796,5 kilogramů na obyvatele a rok. Skokově vzrostla také spotřeba alkoholu, a to o bezmála litr na obyvatele [+0,5 %].

„Přemíra jídla a alkoholu vyvolává nadýmání, pocit plnosti, zvracení, nebo průjem. Může dojít k žlučníkovému záchvatu, který skončí operací. Může dojít k podráždění slinivky břišní s rozvojem jejího zánětu čili pankreatitidy,” vyjmenovává tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] Elenka Mazurová.

Loni v ČR rekordně vzrostla spotřeba potravin i lihovin

U nadměrného požívání alkoholu podle ní zase hrozí až otrava s nutností hospitalizace na JIP. A když už ne otrava, tak určitě kocovina spojená s bolestí hlavy, žaludku, břicha a opět až vznik pankreatitidy. Pozor by si podle ní měli dát o vánočních svátcích také diabetici, u nichž přemíra cukrů a tuků vede k dekompenzaci diabetu.

Léčba žlučníku nebo slinivky přesáhne i milion Kč

Náklady veřejného zdravotního pojištění na léčbu zdravotních komplikací způsobených přejídáním se šplhají k vysokým částkám.

„Za nejnákladnější loňskou hospitalizaci 68leté pojištěnky s diagnózou žlučníkového zánětu jsme zdravotnickému zařízení uhradili částku přesahující 1,3 milionu korun. Nejdražší léčba zánětu slinivky u 34letého pojištěnce si vyžádala ještě o milion více, téměř 2,4 milionu korun,“ přibližuje Mazurová.

Finančně náročná bývá i léčba pacientů kvůli nadměrné konzumaci alkoholických nápojů. Rady, jak se nepříjemným zdravotním následkům vyhnout, spočívají v prevenci.

„Tedy všeho s mírou, nepřejídat se, nekombinovat různé druhy jídla, opatrně s alkoholem. Nesedět jen doma a jít ven se alespoň projít. Právě tak si užijete o těchto Vánocích nejkrásnější svátky v roce ve zdraví a v pohodě,” říká.

Hvězdy září v reklamách na alkohol. Lékaři kroutí hlavou

Rizika nečíhají jen o Vánocích, ale i na Silvestra

Bolí vás po novoročních oslavách hlava? Třesou se vám ruce? Máte žízeň? Nebo je vám zima a bolí vás žaludek? Pokud ano, vězte, že jedinou spolehlivou metodou, jak zvládnout pití alkoholu, je ho nepít vůbec. Anebo ho nepít mnoho. Což platí i pro letošní Silvestr.

Konzumace alkoholu přes míru má za následek únavu organismu, lidově řečeno kocovinu. Ta o sobě dá naplno vědět po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. Ten jako osmoticky působící látka zapříčiňuje natahování vody do buněk v lidském těle. A to včetně buněk v mozku. Ty se pak vlivem natahování vody roztahují. To zapříčiňuje rozpínání mozku, které se spolu s dalšími symptomy projevuje oním známým třeštěním hlavy.

Novoroční kocovina? Osm tipů, jak se jí zbavit!

Obecně platí, že s narůstajícím věkem ztrácí organismus schopnost vyrovnávat se s alkoholem. To je způsobeno fyziologickými změnami, kdy s přibývajícím věkem dochází k poklesu množství vody v lidském těle a současně nárůstu množství tuků. Během spotřeby alkoholických nápojů se doporučuje vyvarovat se sladkým pokrmům. Spojení alkoholu a sladkého jídla totiž zhoršuje ranní kocovinu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here