Vakcína Sanofi a GSK se přiblížila k unijní registraci

0
2097
vakcina_od_Sanofi_a_GSK
Foto: Sanofi

Unijní země se zřejmě dočkají páté vakcíny proti covidu-19. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] posuzuje látku Sanofi Pasteur a GlaxoSmithKline [GSK] zvanou Vidprevtyn. Registraci vakcíny firmy čekají ještě do konce roku.

Výbor pro humánní léčivé přípravky [CHMP] při EMA začal hodnotit předběžné výsledky laboratorních neklinických a časných klinických studií u dospělých u očkovací látky Vidprevtyn. Tu vyvinuly francouzská společnost Sanofi Pasteur a britská GSK.

Sanofi a GSK hlásí úspěch při vývoji vakcíny proti covidu

Pokud evropský lékový regulátor vydá kladné hodnotící stanovisko, půjde v pořadí o pátou vakcínu proti covidu-19 určenou pro země EU. O zahájení průběžného hodnocení EMA veřejnost informovala na svých webových stránkách.

I přesto, že při posuzování bezpečnosti a účinnosti této vakcíny není v tuto chvíli možné předpovědět konkrétní délku trvání, výrobci počítají s její podmínečnou registrací ze strany EK ještě do konce letošního roku. Zástupci EK pro unijní země u společností Sanofi a GSK zajistili zatím 300 milionů dávek této vakcíny.

Vakcína Sanofi a GSK je proteinová vakcína

Vidprevtyn je proteinová vakcína, jež obsahuje uměle získanou verzi S-proteinu, známého jako spike protein [bílkovina], která se nachází na povrchu koronaviru SARS-CoV-2. Součástí očkovací látky je i přídavná látka [adjuvans], která pomáhá posilovat imunitní odpověď organismu na podanou očkovací látku.

Po aplikaci vakcíny imunitní systém člověka rozpozná S-protein jako cizorodou látku a začne si proti němu vytvářet protilátky. A pokud se později takto oočkovaná osoba setká se skutečným virem SARS-CoV-2, její imunitní systém rozpozná virový S-protein a organismus se začne bránit proti koronaviru.

Sanofi hasí problém s covid vakcínou pro Spojené státy

 

Proteinová vakcína se liší od vektorových nebo mRNA vakcín tím, že S-protein je přímo součástí vakcíny a při očkování se vpravuje do organismu. Zatímco u mRNA vakcín je léčivou látkou „informace“ pro tvorbu S-proteinu, kdy se S-protein v organismu tvoří až po podání vakcíny. Jde o klasický typ vakcíny. Podobně jako proteinová vakcína fungují i jiné očkovací látky. Například proti žloutence typu B nebo proti lidskému papilomaviru.

Comirnaty od Pfizer/BioNTech hraje v EU prim

Dosud na doporučení EMA Evropská komise schválila dvě mRNA vakcíny. A sice Comirnaty od Pfizer/BioNTech, kterých si smluvně zajistila 2,4 mld. dávek s opcí na dalších 900 milionů dávek. Další registrovaná mRNA vakcína je přípravek od americké společnosti Moderna, kterých si EK objednala 460 milionů dávek. Schválená je i vektorová vakcína AstraZeneca [látka Vaxzevria] s objednávkou na 400 milionů dávek.

AstraZeneca dodá do EU 50 milionů dávek, rozhodl soud

A zatím je schválena jediná jednodávková vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson s objednávkou na 400 milionu jejích dávek. Komise rovněž uzavřela předběžná jednání se společností Novavax na nákup až 200 milionů dávek její vakcíny a se společností Valneva na dodávku až 60 milionů dávek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here