EK doobjedná vakcíny Moderna i upraví kontroly vývozu

0
336
Moderna
Foto: Evropská komise

Dalších 150 milionů dávek vakcín proti covidu-19 od výrobce Moderna poputuje příští rok do unijních zemí. Rozhodla o tom v úterý 22.6. Evropská komise [EK]. Podpořila i prodloužení kontrol vývozu vakcín mimo území EU do konce září.

Doobjednání očkovacích látek od amerického výrobce Moderna umožňuje společná smlouva, kterou EK s firmou uzavřela letos v únoru. Podle jejího znění si EU může objednat celkem 300 milionů dávek této vakcíny. Polovinu už si unijní blok objednal stejně jako dalších 160 milionů dávek, na které uzavřel smlouvu s americkou firmou již loni v listopadu. Součástí druhého kontraktu je i klauzule o dodání očkovacích látek upravených s ohledem na nové varianty koronaviru, anebo takzvaných posilujících dávek.

Vakcína Moderna u nás zkracuje očkovací schéma

Podle dat od výrobců očkovacích látek a ECDC [Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí] k 21. červnu 2021 do unijních zemí zatím dorazilo na 385 milionu dávek očkovacích látek proti covidu-19. Z toho se jich kolem 325,1 milionu vyočkovalo. Zhruba 57 procent dospělé populace žijící v EU dostalo alespoň první dávku vakcíny.

Moderna dodá EU celkem 460 milionů dávek

Doposud EK uzavřela smlouvy se šesti výrobci, kteří mají v budoucích měsících a letech zajistit dodávky více než 4,4 miliardy dávek vakcín pro téměř 447 milionů unijních obyvatel. Jde o společnosti, které již obdržely pozitivní stanovisko od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA].

Od koho objednala EK vakcíny:
  • BioNTech/Pfizer: smlouva na 2,4 mld. dávek, součástí smlouvy je opce na dalších 900 milionů dávek
  • Moderna: smlouva na 460 milionů dávek
  • AstraZeneca: smlouva na 400 milionů dávek
  • Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals: smlouva na 400 milionů dávek.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Smlouvy na dodávky vakcín komise dále uzavřela s německou společností CureVac. A to v součtu na 405 milionů dávek její dvoudávkové mRNA vakcíny. Vývoj vakcíny ale zatím stále probíhá. Výsledky německé vakcíny CureVac nejsou prozatím přesvědčivé.

Německá vakcína CureVac nepotvrdila vysokou účinnost

Klinická hodnocení dále běží i u vakcíny od společností Sanofi-GSK, u které si EK smluvně zajistila dodání 300 milionů dávek vakcíny. Komise rovněž uzavřela předběžná jednání se společností Novavax s cílem nakoupit až 200 milionů dávek očkovacích látek a se společností Valneva na nákup až 60 milionů dávek.

Novavax kombinuje vakcínu proti chřipce i covidu-19

Kontrola vývozu vakcín pokračuje do září

Na včerejším jednání zástupci unijních zemí podpořily plán na prodloužení systému kontroly vývozu vakcín do mimounijních zemí do konce září 2021. Opatření EU do praxe zavedla letos v lednu původně s platností do konce června 2021.

EU se tím mimo jiné bránila proti nedodržování smluvních závazků jednotlivých výrobců. Zároveň ale umožnila vývoz stovek milionů dávek od nich vyrobených vakcín do desítek mimounijních zemí.

AstraZeneca dodá do EU 50 milionů dávek, rozhodl soud

Unie zatím zablokovala vývoz jen jedné dodávky, když letos v březnu Itálie odmítla dodat 250 tisíc dávek vakcíny od firmy AstraZeneca vyrobených na jejím území do Austrálie.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here