Kuba očkuje vlastními vakcínami Abdala a Soberana

0
586
Kuba
Foto: Pixabay.com

Země bojují s koronavirem různě. Některé společně nakupují očkovací látky, jiné se snaží získat licenci k výrobě ve vlastní zemi a některé se spoléhají na vlastní know-how. Jako třeba Kuba, která ve vývoji vlastních vakcín hlásí i první úspěchy.

I když kubánské úřady doposud neschválily žádnou z vyvíjených očkovacích látek proti covidu-19, zdravotníci už těmito látkami v jedenáctimilionové zemi plně naočkovali kolem jednoho milionu obyvatel. Lidé totiž dostávají vakcíny v rámci klinických studií, jak uvedla agentura Reuters.

Dvě vakcíny jsou v 3. fázi klinických testů

V závěrečné fázi klinických studií jsou na Kubě tak aktuálně dvě vakcíny. První z nich je látka zvaná Soberana 2, která po podání dvou dávek prokázala 62% účinnost proti covidu-19. V pondělí 21. června pak havanské úřady potvrdily vysokou účinnost u své druhé vlastní vakcíny zvané Abdala. Ta ochrání očkované před těžkým průběhem covidu 92,3% účinností při dokončeném třídávkovém schématu. Ukázaly to výsledky z poslední fáze testování.

Mohutné klinické testování vlastních vakcín zřejmě přispělo i k zpomalení šíření viru v zemi. V Havaně, kde zdravotníci očkují obyvatele preparátem Abdala už asi měsíc, se denní nárůsty infekcí snížily až o polovinu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na oficiální data. Podle ní se schválení obou jmenovaných vakcín očekává v nejbližších týdnech. Kubánští vědci vyvíjejí celkem pět kandidátů na vakcíny proti covidu-19.

Oficiální místa na ně tlačí, aby s vakcínami přišli co nejdříve. Šíření koronaviru na karibském ostrově [mimo očkovanou Havanu, pozn. red.] nabírat totiž v posledních týdnech významně na rychlosti. Což epidemiologové přisuzují novým a nakažlivějším mutacím koronaviru. I tak Kuba s 11 miliony obyvateli potvrdila od počátku pandemie 170 tisíc nákaz koronavirem a 1 170 obětí.

Kuba se ve vývoji rozhodla pro vlastní cestu

Vedení Kuby se rozhodlo podle některých odborníků k velice riskantnímu kroku a sice nedovážet žádné očkovací látky proti covidu-19 ze zahraničí. Chce se totiž spolehnout jen na svoji vlastní vědeckou základnu. A vypadá to, že se Kubě takový krok vyplatí, jak upozornila Reuters. Vývoj vlastních vakcín totiž zemi pomůže vylepšit si z vědeckého hlediska reputaci ve světě a snad i získat potřebné finance za vývoz látek.

Argentina, Jamajka, Mexiko, Vietnam a Venezuela už ostatně o kubánské vakcíny proti covidu-19 projevily vážný zájem. Írán dokonce začal v rámci klinických studií očkovací látku Soberana 2 vyrábět.

JAR se učí vakcíny vyrábět od vyspělých zemí

Odlišnou strategii v boji s koronavirem zvolila Jihoafrická republika [JAR]. Zastavit jeho šíření v afrických zemích má nově zřizované středisko, ve kterém budou lidé získávat znalosti o technologii výroby vakcíny. Což jim má pomoci k získání licencí k jejich produkci. Centrum spadající pod Světovou zdravotnickou organizaci [WHO] by mělo africkým společnostem umožnit začít zhruba do devíti až 12 měsíců vyrábět mRNA vakcíny. Tedy například látku Comirnaty od Pfizer a BioNTech, anebo Moderna.

Podle WHO se do programu zatím zapojily dvě jihoafrické společnosti Afrigen Biologics a Biovac. O účasti se aktuálně jedná i s výrobci Pfizer a Moderna.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, jehož země je v Africe epidemií covidu-19 nejvíc postižená, označil plány na výrobu vakcíny za historický krok. 

„Změníme tím pověst Afriky coby místa nemoci a nedostatečného rozvoje,“ slibuje si od projektu Ramaphosa.

WHO již delší dobu vybízí bohaté státy, aby se s chudšími regiony podělily o technologii výroby vakcín. V Africe nakažených stále přibývá, minulý týden se počty nových případů zvýšily skoro o 40 procent. Doposud proti covidu-19 naočkovala zhruba dvě procenta ze svých 1,3 miliardy obyvatel.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here