Očkování mimo EU už nemá být v Česku problém

0
337
ockovani_mimo_EU
Foto: Pixabay.com

České úřady začaly uznávat očkování proti covidu-19 u lidí s přechodným nebo trvalým pobytem v Česku a EU, kteří si ho nechali podat ve třetí zemi. Očkování mimo EU není problém, pokud bylo provedeno vakcínou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA].

S platností od 22. června 2021 se občanům s vydaným potvrzením k přechodnému pobytu nebo s povolením k trvalému pobytu uznává očkování podané mimo unijní zemi. Podmínka ale je, že se oočkovali podmínečně registrovanou vakcínou od EMA a od dokončení plné vakcinace uplynulo alespoň čtrnáct dnů. Opatření schválila na návrh Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] na svém pondělním [21.6.] jednání vláda.

„Osoba skutečně bude nejen moci vstoupit do České republiky, nebude potřebovat test nebo nějaké jiné potvrzení. Bude se moci prokázat očkováním, ale zároveň se bude moci standardně pohybovat v České republice s tímto průkazem,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Taková osoba podle ministra Vojtěcha bude moci navštěvovat například kulturní a jiné akce. Dále pak gastronomická zařízení a bez omezení bude moci využívat v tuzemsku nabízené služby. Stejné podmínky by měly platit i pro účast na vzdělávání.

V tuto chvíli jde podle ministra jen o nastavení právního rámce. V budoucích dnech musí úřad na internetových stránkách ještě zveřejnit vzor v seznamu uznaných národních certifikátů.

„A to zatím nemáme,“ dodal ministr s tím, že získat očkovací certifikát budou moci lidé v tomto případě pravděpodobně od 1. července.

Potvrzení o bezinfekčnosti ke stažení v Česku

Potvrzení o bezinfekčnosti, tedy o prodělaném covidu-19, negativním výsledku testu, anebo očkování proti covidu-19, už si lidé opatřují sami. A to na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], v sekci Očkovací portál občana.

Kde a jak získat platný očkovací certifikát ke covidu-19

Do systému každý vstoupí přihlášením s pomocí jednorázového SMS kódu, přičemž musí zprvu uvést své rodné číslo a číslo občanského průkazu. Potvrzení o bezinfekčnosti si tímto způsobem stáhnou jen ti lidé, kteří při očkování uvedli své číslo mobilního telefonu.

Druhá varianta je pak přihlášení eidentitou. Tedy s pomocí klíče eGovernmentu, eObčanky či bankovní identity. V té je aktuálně registrováno pouze pět bankovních domů [Česká spořitelna, GE Money Bank, Air Bank, Komerční banka, ČSOB].

Potvrzení o bezinfekčnosti v papírové podobě vydá také očkovací centrum a za úplatu ho svým pacientům vydávají i někteří praktičtí lékaři.

Důležité je i vědět, že dříve vydané certifikáty je třeba do konce června nahradit novou verzí. Od 1. července už se totiž neuznávají. Očkovací certifikát ke covidu-19 v evropské podobě je ke stažení na portálu ÚZIS od 1. června.

S platností od 1. července 2021 se budou uznávat v Evropské unii jen očkovací certifikáty ke covidu-19 vydané po 1. červnu. Od tohoto data se totiž začaly vydávat v jednotné podobě podle požadavků EU.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here