Sanofi a GSK hlásí úspěch při vývoji vakcíny proti covidu

0
756
Sanofi
Foto: Sanofi

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi a britská firma GlaxoSmithKline [GSK] oznámily úspěch při vývoji vakcíny proti covidu-19. Jejich očkovací látka v klinických studiích vyvolala silnou imunitní reakci u všech testovaných věkových skupin. Úřady by ji tak mohly k použití schválit ještě letos.

Podle původního plánu chtěly farmaceutické firmy získat povolení k použití vakcíny již v první polovině letošního roku. Loni v prosinci se však testování zpomalilo, když klinické studie ukázaly nedostatečnou imunitní reakci na vakcínu u starších lidí. Očkování se podává ve dvou dávkách s odstupem 21 dnů.

Nové testy však ukázaly, že lidé po dvou dávkách vakcíny mají stejně protilátek, jako kdyby nemoc prodělali. Aktuálně zveřejněné výsledky pochází z druhé fáze klinické studie, které se účastnilo 722 dobrovolníků ve věku od 18 do 95 let ze Spojených států a Hondurasu.

Sanofi hasí problém s covid vakcínou pro Spojené státy

Poslední fáze výzkumu bude zahrnovat okolo 37 000 účastníků z různých zemí světa. Začít má v nadcházejících týdnech. Společnosti také plánují zkoumat účinnost látky vůči variantě viru objevené v Jihoafrické republice a případně i dalším mutacím.

Firma spolupracuje na Comirnaty, Janssen i Moderně

Francouzská firma na konci dubna uvedla, že bude ve svých závodech ve Spojených státech dávkovat vakcínu proti covidu-19 konkurenční společnosti Moderna. Chce tím pomoci zvládnout pandemii covidu-19. Ve svých laboratořích v Ridgefieldu ve státě New Jersey bude Sanofi plnit ampule a provádět další dokončovací manipulace. Výroba by měla začít letos v září. Sanofi chce takto vytvořit až 200 milionů dávek vakcíny Moderna.

Posun druhé dávky Pfizer a Moderna posvětila Rada

„Sanofi je jedna z mála společností, která uzavřela několik průmyslových partnerství, aby zlepšila globální zásobování vakcínou proti covidu-19 a přístup k vakcínám, a která zároveň pokračuje ve vlastním vývoji dvou vakcín proti stejné nemoci,“ uvedl v prohlášení generální ředitel francouzské firmy Paul Hudson.

Vakcína Comirnaty od Pfizeru u nás jednoznačně vede

Sanofi už dříve navázala obdobnou spolupráci s Pfizer/BioNTech a také firmou Johnson & Johnson [Janssen]. Francouzská firma se tak rozhodla kvůli zpoždění své vlastní vakcíny proti covidu-19, kterou chystá společně s britskou GSK. Spolupráce s americkými výrobci by produkci vakcíny Sanofi a GSK podle vyjádření zástupců firmy ohrozit neměla.

Sanofi a GSK již uzavřely smlouvy o dodávkách

Preparát firem Sanofi a GSK je jedna z desítky očkovacích látek, která se nyní nachází v pokročilém stadiu vývoje. Společnosti plánují ročně vyrobit až jednu miliardu dávek. Dosud podepsaly dohodu o dodávkách mimo jiné s Evropskou unií, Spojenými státy, Kanadou a některými rozvojovými zeměmi. Sanofi pracuje už i na druhé vakcíně, na které se podílí Translate Bio. Klinické testy začaly letos v březnu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here