Zdravotní pojištění loni skončilo v přebytku 5,8 mld. Kč

0
393
zdravotni_pojisteni
Foto: Pixabay.com

Veřejné zdravotní pojištění v roce 2020 hospodařilo s přebytkem ve výši 5,8 mld. korun. Příjmy pojišťoven činily 358 mld. korun, výdaje 352,2 mld. korun. Náklady na zdravotní služby loni oproti předchozímu roku narostly o 48 mld. korun.

O stavu hospodaření veřejného zdravotního pojištění informovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ve společné zprávě s Ministerstvem financí ČR [MF ČR]. Resort financí v ní upozorňuje, že systém veřejného zdravotního pojištění u nás i přes několikaměsíční pandemii covidu-19 a s ní spojenými výdaji [léčba covidu-19, kompenzace poskytovatelům, testování, očkování proti covidu-19, odměny zdravotníků] zůstává v plusových hodnotách.

„Díky opět kladnému hospodaření došlo ke zvýšení finančních zůstatků na bankovních účtech zdravotních pojišťoven, a to o 9,9 % na 64,4 miliard Kč. V roce 2020 poměr těchto zůstatků stagnoval na úrovni 18,3 % celkových výdajů systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí MF ČR v tiskové zprávě.

Kladný zůstatek díky rezervám a navýšení plateb státu

Podle MF ČR jsou příčinou kladného výsledku hospodaření především vysoké rezervy zdravotních pojišťoven vytvořené v předchozích letech. A dále i to, že výnosy z pojistného se nakonec oproti roku 2019 nesnížily. Na čemž se podílelo především navýšení plateb za státní pojištěnce. Od poloviny roku 2020 o 500 korun a od ledna 2021 pak o dalších 200 korun. Rozpočty zdravotních pojišťoven zastabilizuje i další navýšení platby za státní pojištěnce od ledna 2022 o 200 korun. Nyní stát zdravotní pojišťovně odvádí za každého svého pojištěnce 1 765 korun.

Ovšem i tady je třeba upozornit na to, že platby za státní pojištěnce jsou výdaj státního rozpočtu, který je v deficitu a má své limity. Navíc v důsledku přibývání seniorů v budoucnu výdaje za ně jako státní pojištěnce jenom porostou.

Další zvyšování platby za státní pojištěnce má své limity

Na tuto skutečnost nedávno jednoznačně upozornil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek.

„Navyšování platby za státní pojištěnce je samozřejmě nejjednodušší a nejrychlejší řešení financování zdravotnictví, ale problém nastane v momentě, kdy nebude z čeho tyto platby valorizovat,“ uvedl na akci Hospodářské komory ČR [HK ČR].

Plánovaných deset miliard na letošní epidemii nestačilo

Původně schválené zdravotně pojistné plány připravené loni na podzim počítaly s celkovými příjmy do zdravotního systému ve výši 385,4 miliardy korun. Což by odpovídalo nárůstu o 8,6 procenta, v absolutní hodnotě pak o 30,6 miliardy korun pro letošní rok.

Na straně výdajů pojišťovny s ministerstvem kalkulovaly s celkovou částkou 399,1 miliardy korun. V ní odhadly výdaje spojené s probíhající epidemií covidu-19 ve výši deset miliard korun. Na podzim zpracovaný rozpočet tak počítal s nárůstem výdajů na zdravotní péči v roce 2021 o 12,4 procenta, což odpovídá zhruba 40,42 miliardám korun.

Zdravotní pojištění a dodatečné náklady s covidem

Náklady zdravotních pojišťoven na zvládání pandemie covidu, včetně nákladů na odměny zdravotníků:

  • Výdaje na testování na koronavirus: cca 17 miliard korun
  • Očekáváné letošní náklady na očkování proti covidu-19: cca 10 miliard korun
  • Výpadky v plánované zdravotní péči, platby poskytovatelům: 7 miliard korun
  • Mimořádné odměny pro zdravotníky: 12 miliard korun

Ztráta zdravotních pojišťoven je už teď 14 miliard korun

„Celkově jde o 40 miliard korun na tyto dodatečné náklady spojené s covidem,“ konstatoval na červnovém jednání výboru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here