Žáci a zaměstnanci ZUŠ letos bezinfekčnost nedokládají

0
370
ZUS
Foto: Pixabay.com

Žáci základních uměleckých škol a jejich zaměstnanci se na koronavirus netestují. Na rozdíl od loňska nedokládají ani čestná prohlášení o negativním výsledku testu. V ZUŠ musí nosit roušky, starší žáci a pracovníci pak respirátor.

Letošní školní rok začal na základních uměleckých školách [ZUŠ] ve srovnání s tím předchozím podstatně klidněji. Žáci ani zaměstnanci nemusejí jako podmínku pro účast na výuce dokládat potvrzení o testu na koronavirus, o prodělaném onemocnění či očkování.

„Testování pro nás není vůbec komplikace, protože děti sem [do ZUŠ] nemají povinnost nosit žádná čestná prohlášení [o testu na covid-19, pozn. red.] a ani se tu nemusí testovat,“ říká prezidentka Asociace základních uměleckých škol [AZUŠ] Jindřiška Kudrlová.

Žáci základních a středních škol, kteří v odpoledních hodinách do uměleckých škol docházejí na výuku, se v prvních dvou týdnech otestují ve škole. A to 1. či 2. září, 6. a pak 9. září. Míra pozitivity určí, zda se v dané škole bude s testováním pokračovat.

„U nás je pouze jedna věc, kterou musíme dodržovat, a to je do věku 15 let roušku a od 15 let respirátor ve společných prostorách,“ tvrdí Jindřiška Kudrlová.

MZ ČR chce žáky otestovat AG testy s 80% citlivostí

Hygienická opatření, jako je pravidelné větrání a čištění podlahy dezinfekčními prostředky, je dle ní v tuzemských ZUŠ samozřejmostí. Možné zpřísnění v budoucích týdnech a měsících si netroufá odhadovat. Záležet bude na vývoji epidemie, podotkla.

Volnočasová zařízení vs. vzdělávací zařízení

V o něco jiném režimu fungují od září střediska volného času. Děti starší šesti let, které do nich docházejí, musejí alespoň jednou do týdne předložit negativní test na koronavirus. Ovšem pouze za podmínky, že pobývají ve skupince s více než dvaceti osobami. Rozdíly protiepidemických opatření ve volnočasových zařízeních a ZUŠ jsou podle Kudrlové dány jejich činností. Zatímco střediska pro volný čas dětem zajišťují zájmovou činnost, tak ZUŠ jim poskytují vzdělávání. A tedy se řídí jiným nařízením.

Propady počtů žáků na ZUŠ jsou minimální

Zájem o vzdělávání v základních uměleckých školách je podle Kudrlové srovnatelný s předchozími lety. Avšak loni žáků kvůli covidu-19 a dlouhé distanční výuce ubylo. Propady se ale s letošním školním rokem již vyrovnaly. Rozdíly jsou podle ní viditelné spíše mezi okresy či kraji.

WHO: Školy se mají v pandemii zavírat jako poslední

 

Na což však Kudrlová upozorňuje je, že pro ZUŠ stát loni nezajistil ani antigenní testy na koronavirus, ani jim na jejich pořízení finančně nepřispěl.

Pravidla platí i pro volnočasové kroužky. V nich se děti mají prokazovat testem na koronavirus jednou do týdne, pokud jich bude ve skupině více než 20 starších šesti let. Většina kroužků proto plánuje skupiny do nejvýše 20 účastníků.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here