Milan Brázdil z FNUSA získal ocenění v epileptologii

0
822
Milan_Brazdil
Foto: FNUSA

Titul Ambassador for Epilepsy, nejvyšší ocenění v oboru epileptologie, získal profesor Milan Brázdil z Fakultní nemocnice u sv. Anny [FNUSA] v Brně a LF MU. Ocenění získal za mezinárodní přínos pro pochopení epileptického onemocnění.

„Musím říct, že si toho velmi vážím, je to největší pocta, které může neurolog na poli epileptologie dosáhnout,“ okomentoval cenu prof. Milan Brázdil, který je přednosta I. neurologické kliniky FNUSA v Brně a LF MU.

Titul ambasadora profesor Brázdil získal při letošním v pořadí již 34. mezinárodním epileptologickém kongresu. Ten se konal online na přelomu měsíců srpna a září.

Epilepsie trápí 100 tisíc lidí v ČR. Mezi nimi je i Honza

Cena Ambassador for Epilepsy se vyhlašuje v dvouletém intervalu již od roku 1968 za výjimečné činy v oboru epilepsie. A to v oblasti klinické, vědecko-výzkumné a vzdělávací. Letos jí bylo oceněno celkem 14 nejvýznamnějších světových epileptologů.

Mimo titul ambasadora odborná porota tradičně udělila společná ocenění Mezinárodní ligy proti epilepsii [ILAE] a Mezinárodního byra pro epilepsie [IBE].

Profesor Milan Brázdil

Profesor Milan Brázdil se epileptologii věnuje nepřetržitě od roku 1992. Od roku 1995 pravidelně publikuje a prezentuje výsledky svého výzkumu v oblasti epilepsie a klinické neurofyziologie ve vysoce hodnocených mezinárodních časopisech. Účastní se mezinárodní výuky epilepsie v rámci mnoha setkání, kurzů a konferencí. Často je zván jako přednášející na prestižní odborné akce konané v Česku i zahraničí.

Od roku 2008 se spolupodílí také na organizaci každoročního Evropského kurzu epileptochirurgie v Brně. Právě na něm obor pravidelně vyučuje studenty z celého světa.

Elektronické náramky mají pomáhat epileptikům

V roce 2016 spolupředsedal úspěšnému 12. evropskému kongresu o epilepsii, který se konal v Praze. Kongres hostil přes 2 300 delegátů z 87 zemí celého světa. Působil také jako člen mezinárodních a vědeckých organizačních výborů pro evropské kongresy o epilepsii ve Stockholmu [2014], Praze [2016] a Vídni [2018].

V letech 1997 až 2015 zastupoval Českou republiku ve Vědeckém panelu pro epilepsii při Evropské federaci neurologických společností. Od roku 2015 pokračuje ve své práci pro Vědecký panel pro epilepsii při Evropské akademii neurologie.

Rovněž spoluzakládal v roce 1993 komplexní Centrum pro epilepsie Brno. Ve spolupráci s prof. Ivanem Rektorem významně pomohl v roce 1995 ke zrodu vysoce interdisciplinárního epileptochirurgického programu.

Centrum pro epilepsie Brno funguje od roku 1993

Brněnské centrum pro epilepsie, ve kterém profesor Brázdil pracuje od roku 2013 jako jeho vedoucí, provádí více než 90 operací za rok. A právě pod jeho vedením se rovněž stalo řádným členem Evropské referenční sítě pro epilepsie EpiCARE.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here