Testovat na covid se nově budou neočkovaní zdravotníci

0
1691
Foto: Pixabay.com

V sedmidenním intervalu se začnou od příštího týdne na koronavirus testovat neočkovaní zdravotníci v lůžkových zařízeních. A studenti a žáci v kolektivech nad 50 osob začnou povinně nosit respirátor.

Na rostoucí počty covid pozitivních pacientů přijímaných do nemocnic v posledních dnech zareagovala vláda dnes 10. listopadu změnami některých opatřeních. A další plánuje diskutovat zítra [11.11.] na vládní Radě pro zdravotní rizika. Ta, která vyjedná, následně předá ke schválení vládě [12.11.].

„Od 15. listopadu bude testován každý zaměstnanec v lůžkové péči. […] Zkrátka každý, kdo přichází do kontaktu s pacienty a není proti nemoci covid-19 očkovaný,“ uvedl na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Neočkovaní zdravotníci se otestují každý týden

Testovat se budou neočkovaní pracovníci ve zdravotnictví minimálně v sedmidenním intervalu. Výsledky prvních testů musí být hotovy nejpozději do 22. listopadu a pak každý týden alespoň jednou. O tom, zda testy budou hradit poskytovatelé zdravotní péče, tedy zaměstnavatelé neočkovaných pracovníků, nebo půjdou na vrub zdravotních pojišťoven, se už ministr nezmínil.

Karanténu zkrátí jen negativní PCR test. Ten je zdarma

Testovat se každý týden již musí s platností od září neočkovaní pracovníci v sociálních službách, stejně jako klienti takových zařízení. Preventivní testy jsou jim i nadále plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Respirátory pro kolektivy s více než 50ti žáky či studenty

Další změna, která u nás začne platit od pondělí 15. listopadu, je rozšíření povinného nošení ochrany dýchacích cest. Žáci a studenti při pobytu ve škole, kde budou v jednom prostoru v kolektivu nad 50 osob, musí nově nosit respirační masku. Opatření platí dle ministra pro všechny školy [ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ]. Byť nejvíce se má uplatňovat na vysokých školách, kde jsou velké posluchárny s přítomností vyšších desítek studentů.

„U vysokých škol je vyšší riziko, protože jde často o nehomogenní skupiny. Potkávají se tam různé kolektivy a v takovém případě je namístě nošení ochrany dýchacích cest,“ vysvětlil Vojtěch.

Hrazené očkování cizinců a snížení diskriminačních PCR

Vláda na svém jednání dále schválila úhradu očkování proti covidu-19 cizincům. Podmínka je, že v Česku pobývají dlouhodobě a legálně. Očkovací látka se jim uhradí z prostředků státního rozpočtu. Sami se budou podílet pouze na úhradě aplikace vakcíny, která vyjde na částku kolem 100 korun.

SZÚ začne koronavirus sledovat i v odpadních vodách

V reakci na rostoucí počty covid pozitivních osob ministerstvo zdravotnictví navrhlo a vláda následně schválila snížení počtu vyšetřovaných diskriminačních PCR testů. Za současných podmínek by se měl vyšetřovat každý pozitivní vzorek, nově chce po tuzemských laboratořích úřad ověřit alespoň 30 procent ze všech pozitivních vzorků.

Od 15. listopadu by si měli administrativně odlehčit také poskytovatelé zdravotních služeb. Končí jim totiž povinnost evidovat veškerý očkovací materiál [jehly, stříkačky, obvazy, náplasti, aj.]. Podle ministra už je dnes na trhu dostatek takového zdravotnického materiálu. Proto není třeba tyto informace shromažďovat.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here