Neočkovaní lidé v Rakousku mají tvrdý lockdown

1
1813
neockovani_lide_v_Rakousku
Foto: Pixabay.com

Neočkovaní proti covidu-19 jsou ode dneška 15. listopadu v Rakousku omezeni ve volném pohybu. Opatření v zemi platí zatím deset dnů, podle odhadů se dotkne dvou milionů osob.

Od půlnoci na pondělí 15. listopadu smí neočkovaní lidé v Rakousku pouze na nákupy zboží každodenní potřeby. Nesmí chodit do stravovacích a zábavních zařízení, na kulturní ani jiné akce. Nemohou ke kadeřnici ani na kosmetické služby. Povolený vstup mají jen do zdravotnických zařízení, škol a míst určených k uspokojování náboženských potřeb.

„Situace je vážná. Nečiníme tento krok s lehkým srdcem, ale bohužel je nutný,“ řekl k vyhlašování uzávěry pro neočkované lidovecký kancléř Alexander Schallenberg [ÖVP].

Jako důvod pro rozhodnutí omezit neočkované uvedl, že existuje významný rozdíl ve výskytu nákazy mezi očkovanými a neočkovanými.

Schallenberg a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein [Zelení] zároveň varovali, že mohou přijít ještě přísnější restrikce. Podle kancléře je také důležité, aby byla opatření kontrolována. Jejich porušování má být dle jeho slov důsledně sankcionováno.

Neočkovaní v Rakousku se uzavřeli na deset dnů

Omezení volného pohybu v Rakousku platí pro neočkované osoby a ty, které v posledních šesti měsících prokazatelně neprodělaly nákazu covidem-19. Výjimku z opatření mají děti mladší 12 let. Rozočkovaní lidé pak musejí předložit negativní výsledek PCR testu. Nová omezení se podle agentury APA v zemi se zhruba 8,9 miliony obyvateli dotkne až dvou milionů osob. Někteří odborníci upozorňují, že opatření je nedostatečné. Pro zvládnutí čtvrté vlny šíření koronaviru požadují, aby se všichni, tedy i očkovaní a uzdravení, museli prokazovat negativním PCR testem při návštěvě stravovacích a jiných zařízení.

Po návratu ze zahraničí musí na test všichni neočkovaní

Ohlášenou uzávěru pro neočkované zkritizovala opoziční Svobodná strana Rakouska [FPÖ]. Její předseda Herbert Kickl opatření označil za “naprosto scestné”. Kickl chce nařízení dle svých slov napadat “všemi parlamentními a právními prostředky”, které jsou k dispozici. Prohlásil, že lockdown prakticky uvězní dva miliony lidí, “aniž by udělali něco nesprávného”. Kickl ihned po jeho vyhlášení avizoval, že nařízení předá k posouzení ústavnímu soudu.

Celostátní uzávěru pro neočkované finálně potvrdil kancléř Schallenberg včera [14.11.] po videokonferenci s hejtmany spolkových zemí. Rozhodnutí tentýž večer schválil hlavní výbor Národní rady [dolní komora parlamentu].

Rakousko je na tom obdobně jako Česko

V posledních dnech počty nakažených v Rakousku rostou stále rychleji. V sobotu úřady registrovaly dosud nejvyšší denní přírůstek 13 152 infikovaných. O den později, tedy v neděli se potvrdilo 11 552 pozitivních testů. To je vůbec nejvyšší nedělní hodnota od začátku pandemie. Dalších 17 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Podle aktuálních dat rakouských úřadů leží v tamních nemocnicích 2 327 lidí s koronavirem. Z toho 433 na jednotkách intenzivní péče.

Nejhorší je epidemická situace ve spolkových zemích Horní Rakousy, které sousedí s Jihočeským krajem, a také v Salcbursku.

Nemocnice omezují neakutní péči i plánované operace

Pro srovnání v Česku hygienici za sobotu odhalily 9 161 případů nemoci covid-19. To je zhruba o 3 400 více než o týden dříve. Zároveň je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku epidemie. V nemocnicích leží s koronavirem 3 740 lidí. To je zhruba o 150 méně než na konci pracovního týdne. V mezitýdenním srovnání jich je zhruba o tisícovku více.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Tady ta banda covidová si myslí, že tímto něco změní. Jen za poslední týden na českých školách přibylo mnoho pozitivních učitelů, kteří mají asi 5 měsíců staré očkování a vesele virus přenášejí dál. Nikoho to netrápí, a že by toto bylo v Rakousku jinak? Co kdybyste se zaměřili na rizikové osoby a začali konečně včas léčit. Účinnost vakcín za chvíli vyprší a všichni budou prakticky tam, kde před rokem….Je to těm hloupým vládám ve střední Evropě jasné nebo ne? Posloucháte vůbec zkušené lékaře? Je již hodně firem, které testují všechny, protože přišli na to, že by je testování jen neočkovaných přivedlo ke kolapsu. A pomatené duo KEN + hygienička si pořád melou u nás svou….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here