Batist Medical dodá do škol dalších 1,6 milionu testů

0
614
testu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR [MŠMT ČR] a firma Batist Medical podepsaly dohodu o dodatečném nákupu 1,6 milionu antigenních testů pro testování žáků na covid-19.

Testy by firma měla dodat postupně ve dvou termínech. Jeden milion kusů má dodat do 29. listopadu a zbytek do 9. prosince. Má to však podmínku. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] musí ještě udělit firmě Batist Medical povolení k uvedení těchto testů na trh.

Cena za jednu testovací sadu je dle dostupných údajů 18,87 korun. Dodatečná objednávka by tak měla vyjít celkem na asi 30 milionů korun. Dodatečným nákupem testů ze zakázky, kterou v červenci vyhrála právě firma Batist Medical, stát získá testy Genrui Biotech. Což potvrzuje dodatek ke kupní smlouvě, o kterém informovala tisková mluvčí MŠMT ČR Aneta Lednová.

„Tyto testy by mohly být využity na testování 6. prosince 2021,“ upřesnilo MŠMT ČR.

Podle dodatku smlouvy, který ministerstvo s firmou již podepsalo, je cena za jeden test stejná jako u předchozí dodávky.

Pravidelné plošné testování v základních a středních školách schválila vláda minulý týden. Dříve ho naplánovala jen na 22. a 29. listopadu, v pátek ale kvůli dramatickému zhoršení epidemie rozhodla, že má pokračovat každé pondělí. Na distribuci testů se podle MŠMT ČR podobně jako již dříve mají podílet hasiči, kraje a Magistrát hlavního města Prahy.

Bezmála 16 milionů testovacích sad na tři měsíce

Ministerstvo školství se pokoušelo testy doobjednat již v první polovině října, ale nepodařilo se mu to. Ačkoli se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] původně v září vyslovil pro zajištění dalších testů. MZ ČR ale následně odmítlo firmě Batist Medical prodloužit povolení pro uvedení testů na trh. Úřad navíc avizoval ustoupení od plánu testování žáků s tím, že je neefektivní.

Školy budou plošně testovat. Nákaza v nich je 0,7%

Teď je vše jinak. Podle aktuálních propočtů ministerstva školství bude pro testování na covid-19 v základních a středních školách od prosince do konce února potřeba zhruba 15,39 milionu antigenních testů určených pro samoodběr. Část z nich může stát získat dodatečným nákupem testů z poslední objednávky. Dalších asi 13,79 milionu se bude muset zajistit novou veřejnou zakázkou.

Původní plány počítaly s nejzazším termínem první dodávky nových testů již 8. prosince, a to v množství 1,28 milionu testů. Následovat pak měly další tři dodávky, a to nejpozději 14. prosince, 3. ledna a 31. ledna. Druhá dodávka by měla obsahovat 2,49 milionu testů, třetí 5,92 milionu testů a čtvrtá 4,1 milionu testů.

Školy mají zásoby AG testů do listopadu

V současnosti mají školy zásoby testovacích sad do 29. listopadu. Od prosince do konce února by se podle ministerstva školství mělo konat ještě dvanáct kol testování. Zakázku na pořízení dalších 13,79 milionu antigenních testů pro ně již vypsala Správa státních hmotných rezerv. Využít by se mělo dynamického nákupního systému s nejkratší desetidenní možnou lhůtou pro podávání nabídek, tedy do pátku 3. prosince.

Jak již bylo řečeno, cena za jeden test v předchozím nákupu činila 18,87 korun. Při zachování totožné ceny by celkové náklady činily zhruba 260 milionů korun. Záležet nyní bude na ceně za kus z nové veřejné zakázky. Testy by se podle ministerstva měly zaplatit z Fondu solidarity EU, ze kterého se již čerpaly peníze na testovací sady na začátku září.

„V případě, že dosažená cena bude obdobná té výše uvedené, zbývající alokace Fondu solidarity Evropské unie bude dostačující,“ uvedlo MŠMT.

Vláda také uvolnila 192 milionů korun na přesnější PCR testování covidu-19 ve školách.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here