Zmutovaný koronavirus odlišuje jiný spike protein

0
5443
zmutovany_koronavirus
Foto: Pixabay.com

Omezení cest ze zemí s mutací koronaviru B.1.1.529 potrvají v Česku do doby, než se zjistí, zda je zmutovaný koronavirus skutečně tak nebezpečný, jak se o něm mluví. Mezitím ho ale již potvrdila Belgie, Itálie i Německo.

Navíc sekvenační analýza v liberecké nemocnici u Češky, která se vrátila z Namibie, na 90 procent potvrdila koronavirovou variantu B.1.1.529, jíž se říká omikron. České televizi to řekl [27.11.] mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Šlo by o první potvrzený výskyt této varianty v ČR.

„Po sekvenaci proběhne ještě bioinformatická kontrola kvality sekvence. Jen v případě, že budou nalezeny v získané sekvenci problémové úseky, provede Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu [SZÚ] konfirmační vyšetření. Jeho výsledek by mohl být k dispozici koncem příštího týdne,“ potvrdila informaci mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

„První předběžná analýza však naznačuje, žeresekvenace pravděpodobně nebude třeba,“ dodala mluvčí SZÚ.

Česko již zavedlo omezení

Česko přitom již omezilo [od 27.11.] příjezdy ze zemí, kde byl již nový typ koronaviru potvrzen. Omezení má trvat do 12. prosince. Možnost jeho dalšího prodloužení není podle úřadů vyloučena.

Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí [MZV ČR] zakázalo na území Česka vstup občanům třetích zemí, kteří pobývali v posledních dvou týdnech déle než dvanáct hodin na území Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Eswatini/Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Zambie a Mosambiku.

Omikron potvrdili Nizozemcům s negativním testem

„Pro občany ČR, EU a držitele dlouhodobých pobytů v ČR je možnost vstupu z výše zmíněných afrických zemí jen za přísných epidemiologických podmínek,“ uvedlo MZV ČR.

Úřad dále důrazně nedoporučil, aby se Češi do výše uvedených zemí vůbec vydávali. Přísné epidemiologické podmínky značí několik testů na koronavirus bez ohledu na očkování.

Nařízení MZ ČR přesně zní: „Občané ČR, EU a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR, mohou vstoupit na území ČR za podmínky negativního PCR testu před cestou do ČR, dalšího PCR do 24 hodin po příjezdu do ČR a třetího nejdříve 10. den, nejpozději však 14. den od příjezdu do ČR. V mezičase je potřeba dodržovat samoizolaci.“

Nový zmutovaný koronavirus přichází z Afriky

O nové variantě koronaviru B.1.1.529 na svém území informovalo ve čtvrtek 25. listopadu jihoafrické ministerstvo zdravotnictví. Zachycena byla již 9. 11. Tamní vědci varovali, že u zachycené mutace jde o velmi nezvyklé rozložení viru. To dle nich může značit jednodušší vstup takto zmutovaného koronaviru do lidského organismu, a tedy i rychlejší přenos nákazy. Tyto domněnky se však zatím nepotvrdily. O nebezpečnosti zachycené odnože koronaviru ale už jedná speciální pracovní skupina Světové zdravotnické organizace [WHO].

Vyšší sekvenace vzorků brání šíření mutací koronaviru

Jisté je, že nová varianta viru se již velmi rychle šíří v nejlidnatější provincii Jihoafrické republiky [JAR] Gauteng. Právě v ní leží města Johannesburg a Pretoria. A mimo JAR už novou variantu potvrdily i laboratoře v Botswaně, Hongkongu, Izraeli. Tam ji nejspíše zavlekli cestující právě z JAR.

V Evropě zmutovaný koronavirus potvrdila Belgie. Dle tamější veřejnoprávní zpravodajské společnosti RTBF variantu B.1.1.529 dnes [26.11.] lékaři diagnostikovali u pacientky ve fakultní nemocnici v Lovani. Nakaženou je mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Vazbu na JAR podle stávajících informací nakažená nepotvrdila.

Nová varianta viru má podle Britů jiný spike protein

Již několik hodin po oznámení šíření nákazy v JAR začaly ostatní země přijímat preventivní opatření. Ta se dotýkají hlavně příjezdů z některých regionů Afriky a Asie. Vedení Velké Británie uvedlo, že varianta šířící se v JAR je nejvýznamnější ze všech dosud objevených. A obratem zavedlo restrikce.

„Ponaučením z pandemie covidu-19 je, že je zásadní jednat rychle,“ vysvětlil britský ministr dopravy Grant Shapps.

Britská agentura pro zdravotní bezpečnost následně potvrdila výrazně lišící se spike protein u B.1.1.529 od toho ve stávajících variantách koronaviru. Právě z něj vycházeli vědci při vývoji očkovacích látek proti covidu-19.

V Izraeli jdou přijíždějící ihned do karantény

Rychle reaguje i Izrael. Tamní premiér Naftali Bennett hned ve čtvrtek 25. listopadu nařídil zařadit JAR, Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mosambik, Namibii a Svazijsko na seznam zemí, ze kterých do Izraele nesmí přicestovat cizinci.

Izraelci, kteří se ze zmíněných zemí budou naopak vracet domů, musí na týden do izolace ve státem spravovaných „covid hotelech“. Propuštěni budou až po dvou negativních PCR testech. Izraelci, kteří se odmítnou nechat testovat, stráví v covid hotelech na izolaci dva týdny. Opatření platí pro neočkované stejně jako očkované.

Posilující dávky podporují politici i odborné společnosti

I přesto již dnes [26.11.] izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že registruje první případ B.1.1.529 na svém území. Nákaza se podle něj prokázala u Izraelce, který se vrátil z Malawi. Další dva lidé, u nichž je podezření z nákazy touto variantou, jsou v karanténě.

Cesty z afrických zemí omezují všechny země EU

Kvůli nové variantě viru nově navrhne zastavení letů z jihu Afriky do Evropské unie také Evropská komise [EK].

„Evropská komise navrhne, v úzké koordinaci s členskými státy, aktivaci záchranné brzdy s cílem zastavit letecké cestování z jihoafrického regionu v důsledku znepokojivé varianty B.1.1.529,“ vysvětlila už dnes ráno předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Zmutovaný koronavirus se objevil u norků i lidí v Dánsku

I když EK nemá pravomoc zákaz příjezdů členským státům nařídit, může jej doporučit a dohlížet na jeho koordinaci. Konečné rozhodnutí je pak na jednotlivých unijních zemích. Z nich se ale většina v dosavadních pandemických omezeních cest do EU s názorem komise shoduje. Opatření už postupně přijímají všechny unijní státy.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here