Pražskou hygienu má po Jágrové převzít Schumová

0
345
schumova
Foto: ZdraveZpravy.cz

Hygienickou stanici hlavního města Prahy má od ledna 2022 nově vést lékařka Zdeňka Schumová. Stávající ředitelka Zdeňka Jágrová odchází k 31.12. do penze kvůli zákonem omezené době pro výkon vedoucí úřadu.

Zprávu s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje z Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] zveřejnil server Seznam Zprávy. Tiskové oddělení rezortu tuto informaci nepotvrdilo.

Zdeňka Schumová dosud na pražské hygieně vedla sekci ochrany veřejného zdraví. Neoficiální informace hovoří o tom, že byla jediná, kdo se zúčastnil výběrového řízení. To ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo letos v říjnu. Uzávěrka přihlášek skončila v listopadu.

Výběrová komise měla Zdeňku Schumovou na post ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy doporučit. Oficiálně by mohla být s účinností od 1. ledna 2022 jmenována již tuto středu 15. prosince.

Zdeňka Jágrová končí, je jí 70 let

Odchod Jágrové z postu ředitelky pražské hygieny vysvětlilo ministerstvo zdravotnictví počátkem října jejím věkem, který omezuje pro výkon její pozice služební zákon. Úřad tak následně vypsal výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku pražské hygieny. Zájemci o místo hlavního hygienika v Praze mohli své přihlášky zasílat nejpozději do 10. listopadu. Vítěz by se měl podle podmínek výběrového řízení funkce ujmout, jak již bylo zmíněno, od 1. ledna 2022.

Zdeňka Jágrová letos skončí na pražské hygieně

Podle ministerstva zdravotnictví končí Jágrová ve funkci kvůli tomu, že služební zákon stanovuje jako maximální věk vedoucího úřadu 70 let. Ukončení pracovního poměru pak podle ministerstva nastává vždy k poslednímu dni kalendářního roku. Zdeňka Jágrová tak na pražské hygieně jako její ředitelka skončí k letošnímu 31. prosinci.

„Pod vedením paní Jágrové udělala hygienická stanice hlavního města Prahy velký posun dopředu a cílem ministerstva zdravotnictví je poskytnout této instituci dostatečný prostor pro změnu ve svém vedení,“ uvedlo po oznámení odchodu Jágrové letos v říjnu MZ ČR.

Lékařka a epidemioložka Jágrová se ředitelkou pražské hygieny stala v roce 2019. Ve funkci nahradila Jana Jarolímka. Tomu letos v září odvolací soud potvrdil dvouletou podmínku a peněžitý trest půl milionu korun za vydírání podřízeného. Zdeňka Jágrová předtím vedla na pražském pracovišti hygieny protiepidemiologický odbor. V minulosti pracovala také na středočeské hygienické stanici v Kolíně.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here