Zdeňka Jágrová letos skončí na pražské hygieně

0
485
Zdenka_Jagrova
Foto: Repro ČT

Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová k 31.12.2021 končí ve své funkci. Důvod je zákonné omezení věku pro výkon vedoucí úřadu. Jágrové bylo letos 70 let. Končí i ředitel liberecké hygieny Vladimír Valenta.

Odchod Jágrové z postu ředitelky pražské hygieny vysvětlilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] jejím věkem, který omezuje pro výkon její pozice služební zákon. Úřad již vypsal výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku pražské hygieny. Podmínky uvedl na svých webových stránkách. Vyplývá z nich, že zájemci o místo hlavního hygienika v Praze mohou své přihlášky zasílat nejpozději do 10. listopadu. Vítěz by se pak měl funkce ujmout od 1. ledna 2022.

Zdeňka Jágrová končí, je jí 70 let

Podle ministerstva zdravotnictví končí Jágrové ve funkci kvůli tomu, že služební zákon stanovuje jako maximální věk vedoucího úřadu 70 let. Ukončení pracovního poměru pak podle ministerstva nastává vždy k poslednímu dni kalendářního roku. Zdeňka Jágrová tak na pražské hygieně jako její ředitelka skončí k letošnímu 31. prosinci.

„Pod vedením paní Jágrové udělala hygienická stanice hlavního města Prahy velký posun dopředu a cílem ministerstva zdravotnictví je poskytnout této instituci dostatečný prostor pro změnu ve svém vedení,“ uvedlo MZ ČR.

Lékařka a epidemioložka Jágrová se ředitelkou pražské hygieny stala v roce 2019. Ve funkci nahradila Jana Jarolímka. Tomu letos v září odvolací soud potvrdil dvouletou podmínku a peněžitý trest půl milionu korun za vydírání podřízeného. Zdeňka Jágrová předtím vedla na pražském pracovišti hygieny protiepidemiologický odbor. V minulosti pracovala také na středočeské hygienické stanici v Kolíně.

Končí i bývalý hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta

A na vlastní žádost končí také současný Liberecký krajský hygienik a bývalý hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Ten odchází do předčasného důchodu.

„Na jaře letošního roku jsem oznámil hlavní hygieničce a panu ministrovi, že chci z osobních a zdravotních důvodů v listopadu skončit,“ uvedl ke svému odchodu Valenta, kterému bude letos 63 let.

„Jsem ve funkci přes 30 let, což není zrovna krátká doba. Od roku 1990 jsem byl okresní hygienik, krajský hygienik, hlavní hygienik,“ upřesnil s tím, že nebýt koronaviru odešel by zřejmě již dříve.

Hygienik a epidemiolog Valenta byl v letech 2012 až 2016 hlavní hygienik ČR. Předtím vedl libereckou krajskou hygienickou stanici. Po odchodu z funkce hlavního hygienika se do Liberce vrátil.

„Právě zdravotní důvody mi zabránily, abych se loni na jaře na ministerstvo vrátil po odchodu Evy Gottvaldové,“ uvedl.

Oznámení o řízení pro Liberec je na stránkách MZ ČR

Stejně jako v případě pražské hygieničky Jágrové vypsalo MZ ČR i na tuto vedoucí pozici výběrové řízení. Oznámení taktéž vyvěsilo na svých stránkách. Uchazeči o ředitelskou pozici na liberecké hygieně se mohou hlásit do 10. listopadu. Vítěz výběrového řízení by měl nastoupit do funkce v lednu příštího roku.

Poslední zprávy z ministerstva zdravotnictví pak potvrzují další vyhlášené výběrové řízení na vedoucí pozici v oboru hygieny. Úřad již vypsal výběrové řízení na ředitele či ředitelku moravskoslezské hygienické stanice. Post se uvolnil poté, kdy se její exředitelka Pavla Svrčinová stala hlavní hygieničkou ČR. Podle informací z úřadu se do výběrového řízení přihlásili dva uchazeči. Vítěz má být znám v listopadu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here