VZP ČR chce dohnat propady v péči finanční motivací

0
3599
peci
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce motivovat poskytovatele zdravotní péče, aby dohnali kvůli covidu-19 odložené výkony. Podpořit u nás chce také zdravotní gramotnost. Což chce i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Odkládání zdravotních výkonů kvůli covidu-19 podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] nejvíce dopadlo na ortopedické pacienty. Vedení pojišťovny proto hledá řešení, jak odloženou operativu dohnat v co možná nejkratší době.

„Chceme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vytvořit motivační programy, které by poskytovatelům umožnily, aby udělali co nejvíce té péče, která byla odsunuta, v co nejkratší době,” uvedl ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

Pokud například zdravotnické zařízení dožene propad v plánované péči za jeden rok, mohlo by podle Kabátka získat finanční bonifikaci. A taková motivace by dle něj necílila pouze na ortopedické výkony, ale i na operace kýl, urologických či gynekologických zákroků, které byly taktéž často odkládány. Podmínka je samozřejmě odeznění současné vlny covidu-19, která nemocnice stále zatěžuje, upozornil Kabátek. Tomu napomáhá VZP ČR příspěvkem 500 Kč pro lidi ve věku nad 65 let, pokud se nechají proti covidu-19 naočkovat.

Snížit náklady na péči chce VZP i motivací zdravých lidí

Snížit rychle rostoucí náklady na zdravotní péči by podle Kabátka měla v budoucnu pomoci vyšší motivace k prevenci u zdravé populace. Zlepšením zdravotní gramotnosti se totiž dle něj dá často předejít nebo alespoň oddálit vzniku některých onemocnění.

„Pojďme se o klienta starat v celém průběhu jeho života a ne jenom, když přijde k lékaři a už je nemocný,” řekl s dodatkem, že zde má český zdravotní systém stále obrovský dluh.

Náklady celého systému veřejného zdravotního pojištění jsou podle Kabátka vyšší, pokud má populace nízkou zdravotní gramotnost a nevyužívá možností, jak zamezit nebo alespoň oddálit propuknutí nemoci. S motivací k prevenci se dá podle něj dobře pracovat třeba u předcházení kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky, kterou u nás trpí více než jeden milion obyvatel.

Rezervy vidí vedení VZP ČR také ve způsobu stravování především u mladší generace. Uvažuje proto i o edukační kampani, ve které by se zaměřila na rodiče. Podpořit by chtělo i zdravé stravování ve školách.

Zaměřit se více na péči o zdravé lidi plánuje i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Uvedl to několik dní před jmenováním do ministerské funkce. Na úřadu chce k tomuto účelu dokonce zřídit samostatný úsek, který by se věnoval podpoře zdraví obyvatel.

„Ministerstvo zdravotnictví se dlouhodobě soustředí na péči o nemocné. Zcela chybí péče o zdravé,“ vysvětlil důvody pro založení samostatného oddělení.

Vlastimil Válek uvedl první jména svých spolupracovníků

Usilovat chce i o to, aby bylo možné z evropských dotací podporovat lokální producenty zdravých potravin. Ti by měli dodávat kvalitní potraviny do zdravotnických a sociálních zařízení a také do škol.

„Výsledek by mohl být, že se zlepší výživa dětí, seniorů, v nemocnicích, ve státní správě. Nebude k tomu potřeba potravinový koš, budeme se bavit o jiných parametrech hodnocení kvality výživy,“ uvedl Válek.

Covid-19 u VZP ČR urychlil elektronizaci administrativy

Pandemie covidu-19 pojišťovnu podle Zdeňka Kabátka posunula vpřed v elektronizaci. Její klienti si nyní mohou o všechny příspěvky z fondu prevence, tedy na očkování, pohybové aktivity a některá preventivní vyšetření, požádat už i elektronicky. Pojišťovně již nemusí doručovat originály dokladů o zaplacení, což u ní nebylo dříve možné.

Na dentální hygienu VZP ČR nově přispěje 300 korun

„Přišli jsme na to, že asi není třeba, aby všude pobočky byly pět dní v týdnu osm hodin denně otevřené. Na druhou stranu se nechceme vzdávat toho, že jsme rozkročeni na široko po celé republice,” konstatoval Kabátek s tím, že se nyní zaměří na zefektivnění fungování stávajících služeb.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here