Do ČR smí jen cizinci s booster dávkou či PCR testem

0
427
PCR
Foto: Pixabay.com

Příjezdy cizinců do Česka od pondělí 27. prosince podmiňuje posilovací dávka očkování proti covidu-19. V opačném případě musejí doložit PCR test ne starší 72 hodin. A to bez ohledu na rizikovost země, ze které přijíždějí.

Na území Česka smějí od pondělí 27. prosince vstoupit pouze ti cizinci, kteří doloží negativní výsledek PCR testu ne starší 72 hodin. Povinnost platí pro všechny přijíždějící. Tedy i ty ze zemí s nízkým či středním rizikem nákazy [zelené a oranžové země na tuzemském cestovatelském semaforu, pozn. red.]. Stejně tak již nestačí doložit očkovací certifikát s podaným základním očkováním ani potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.

„Povinnost testu se nebude vztahovat na osoby s posilující dávkou. Děti do dvanácti let jsou úplně vyňaty z očkovací a testovací povinnosti. Test nemusí podstoupit ani očkovaní mezi 12 a 18 lety,“ připomíná ve svých pokynech výjimky z nařízení Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR].

Neočkovaní cizinci musí na PCR před vstupem do ČR

O něco přísnější je nařízení, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], pro cestovatele bez základního očkování proti covidu-19. Ti se musí nechat na přítomnost koronaviru preventivně otestovat ještě před samotným vstupem do Česka. A dále pak po příjezdu do země vždy v době mezi 5. a 7. dnem od příjezdu.

Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

Zpřísnění nařízení se vztahuje na cizince mířící do Česka z mimounijních zemí. Pro české občany, osoby žijící v EU a na osoby s přiznaným trvalým nebo přechodným pobytem na území ČR, se výše jmenovaná opatření nevztahují. Platí pro ně stávající podmínky. To znamená, že všichni přijíždějící do země ve věku 12+ vyplňují příjezdový formulář. Výjimkou jsou lidé cestující po celou dobu vlastní dopravou.

„Osoby s ukončeným očkováním, osoby s prodělaným onemocněním covid-19 a děti do dovršení věku 12 let nemusí absolvovat testy ani samoizolaci,“ připomíná MZV ČR.

To se ovšem netýká českých či unijních občanů a lidí s povolením k pobytu při návratu ze zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem. Pro ně platí podstatně přísnější protiepidemická opatření.

Země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy

Do rizikových [červené země na semaforu MZ ČR] zemí aktuálně spadá Bulharsko, Finsko, Malta, Itálie a Švédsko. Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy [tmavě červená kategorie] pak patří Andorra, Belgie, Dánsko, Chorvatsko, Francie, Lichtenštejnsko, Lucembursko a Maďarsko. Dále i Německo, Nizozemsko, Kypr, Norsko, Monako, Island, Irsko, Rakousko, Řecko, Estonsko, Litva, Lotyšsko. Polsko, Portugalsko vč. Madeiry, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko vč. Baleárských a Kanárských ostrovů. A také Švýcarsko a ostatní třetí země mimo EU.

„Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie,“ upozorňuje MZ ČR s tím, že lidé vracející se z těchto zemí musí ještě před návratem do Česka vyplnit příjezdový formulář.

Vstup do některých zemí EU již podmiňuje přeočkování

Výjimku mají pouze cestující individuální dopravou. Dále se musejí před příjezdem podstoupit PCR či AG test a 5. až 7. den po příjezdu absolvovat další preventivní testování, vždy však pouze PCR metodou. Cestující individuální dopravou se po příjezdu také testují, a to v době mezi 5. až 14. dnem od příjezdu.

„Podmínky testování při návratu ze všech kategorií, se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19,“ připomíná úřad s tím, že ale nesmí zapomenout vyplnit příjezdový formulář.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here