Pojištění proti covidu-19 se od běžné pojistky nijak neliší

0
1796
pojisteni_proti_covidu-19
Foto: Pixabay.com

I když covid-19 určuje život společnosti již druhým rokem, komerční pojišťovny na něj nijak speciálně nezareagovaly. V nabídce tak nemají žádné speciální pojištění proti covidu-19. Pojistit se proti němu ale i tak dá. 

Avšak i to má své háčky. Některé pojišťovny totiž stále dávají pojistné plnění u rizik spojených s covidem-19 do výluk v případě pandemie či epidemie.

„Proto je dobré si toto vždy u pojišťovny zkontrolovat,“ vysvětluje pojistný analytik skupiny Partners Pavel Krejčík.

Jinak se ale podle něj dá v pohodě pojistit proti rizikům vyplývajících z onemocnění covidem-19. A to i přesto, že samostatnou diagnózu covid-19 pojišťovny nenabízejí.

„Většina pojišťoven případné zdravotní problémy v souvislosti s covidem-19 ale i tak plní. Standardně plní z rizika smrti, invalidity, či pracovní neschopnosti. Teoreticky by pojišťovny mohly plnit i z rizika závažných nemocí, ale tady by covid musel způsobit nějakou jinou diagnózu, například plicní selhávání,“ upřesňuje Pavel Krejčík.

Podle něj bude pojišťovna v případě covidu-19 plnit vždy, když je její klient pojištěn proti riziku smrti, invalidity a pracovní neschopnosti. Teoreticky si je dle něj ještě možné sjednat také krytí rizika hospitalizace, kdy pojišťovny plní za každý den pobytu v nemocnici. V tomto případě jde ale vždy spíše o doplňkové pojištění.

Pojištění proti covidu-19 a postcovidový syndrom

Další úskalí, které vyplývá z onemocnění covid-19, je takzvaný postcovidový syndrom. Jím podle dat lékařů trpí až deset procent pacientů. Ti jsou i několik týdnů od úzdravy dušní, zadýchaní, unavení, bolí je hlava a některým se nevrací chuť a čich. Namístě je pak vyhledat plicního lékaře.

„Pacienty, kteří prodělali covid-19, pošle pneumolog vždy na rentgen plic, provede spirometrii, tedy funkční vyšetření plic včetně difuze, změří nasycení krve kyslíkem jak v klidu, tak po zátěži,“ vysvětluje předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP [ČPFS] Ivana Čierna Peterová.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

Pokud postcovidový syndrom značí kvůli zdravotním potížím pracovní neschopnost, i zde může s výpadkem příjmu pomoci pojištění u komerční pojišťovny. Avšak pozor, pokud lidé trpí pouze psychickými problémy, mohou u pojišťovny narazit.

„Duševní nemoci, které není možné prokázat zobrazovacími metodami, jsou u pojištění pracovní neschopnosti obecně z pojistného krytí vyloučeny kvůli enormnímu riziku pojistného podvodu, takže se na počtech pojistných událostí neprojeví,“ upozorňuje ředitel Simplea pojišťovny Martin Švec.

Proto i on doporučuje si před každým sjednáním pojištění toto ověřit. Ne, až když se něco přihodí, jak říká. Zároveň upozorňuje: „Určitě uvádět prodělání covidu-19 do zdravotního dotazníku, včetně informace, jaký mělo onemocnění průběh. Hlavně to, zda si nemoc vyžádala hospitalizaci.“

U pojištění zůstává důležité krytí úmrtí a invalidity

Stejně jako Pavel Krejčík i Martin Švec potvrzuje, že covid-19 nikterak výrazně nezměnil nabídku komerčních pojišťoven. Na druhou stranu ale říká, že covid-19 se stal příčinou mnoha případů zhoršení zdravotního stavu u mnoha lidí.

Bohužel i my jsme v našem pojistném kmeni zaznamenali několik případů, které kvůli lockdownům a zanedbávané ostatní péči byly diagnostikovány později a později tedy byla zahájena i adekvátní léčba. Problém je ale i na straně klientů. Mnozí si bohužel řekli, že teď k doktorovi prostě nepůjdou, a to byla chyba. Někdy ztratili i několik měsíců času,“ říká.

Komerční pojištění kryje rizika závažných onemocnění

Podle něj by proto lidé rozhodně neměli odkládat řešení svých zdravotních problémů jen proto, že společnost a poskytovatelé zdravotní péče již druhým rokem válčí s covidem-19. Zde jako hlavní riziko uvádí následnou invaliditu kvůli zanedbání péče. Už i proto by měli lidé mít ve své pojistce vždy pečlivě ošetřeno nejen riziko úmrtí, ale právě i invalidity. Což dle jeho slov platí vždy, a nejen kvůli covidu-19.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here